06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yiyecekler Nasıl Saklanır
sağlıklı besinler - besinleri saklama yöntemleri
Süt, deniz ürünleri, meyve ve sebzeler buzdolabında nasıl saklanmalıdır? Hangi rafa hangi yiyecekleri yerleştirmeliyiz? Aldığınız besinlerin daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak öneriler bu yazıda!
Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklayın Dolap kapağında saklanan şeyler, kapağı her açtığınızda sıcak havayla temas eder ve daha çabuk bozulur Son kullanma tarihi ne olursa olsun süt kutusunu açtıktan sonra en fazla 3 gün içinde tüketmelisiniz
Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir
Yoğurt satın alındıktan sonra en fazla 7 gün içinde tüketilmelidir
Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz
İzmir tulumu, mihaliç, eski kaşar peyniri ve hellim gibi sert peynirler hava almayacak şekilde sıkıca sarılıp buzdolabında 3-4 hafta tazeliğini kaybetmeden durabilir
Peynir küflenmişse, 1-2 cm kalınlığında küflü bölgeyi kesip iyice temizledikten sonra yemekte bir sakınca yok
Taze kaşar peyniri, dil peyniri gibi peynirler paket açıldıktan 3-4 hafta, krem peynirler 2 hafta boyunca buzdolabında tazeliğini korur
Deniz ürünlerini alışverişi bitirmeden hemen önce satın almalısınız En fazla 2 gün içinde de tüketmelisiniz
Taze deniz ürünleri hava geçirmez, kapaklı, sıkıca kapatılmış bir kap içinde buzdolabında en fazla iki gün saklanabilir
Aldığınız dondurulmuş deniz ürünlerini eve gelir gelmez orijinal ambalajında derin dondurucuya koyun Kullanacağınız zaman buzdolabında, soğuk su altında ya da mikrodalga fırında çözdürebilirsiniz
Son kullanma tarihi geçen dondurulmuş ürünleri kesinlikle yemeyin Aksi durumda bu yiyecekler zehirli olacaktır
Meyveleri önceden değil, yiyeceğiniz zaman yıkayın Çünkü nem çürümeyi hızlandırır
Meyve ve sebzeleri bir arada tutmayın Çünkü bazı meyveler etilen gazı üretir ve bu da yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden olur
Sebze ve meyveleri delikli kapların içinde buzdolabında saklayabilirsiniz
Birçok meyve ve sebzenin buzdolabında saklanması gerekir Ancak bazılarının oda ısısında kalması daha iyidir Domates, patates, sarımsak, soğan buzdolabına konmaması gereken sebzelerdendir Bu sebze ve meyveler hava geçiren delikli kaplarda, direkt güneş ışığı almayan bir yerde durmalı ¦ Aldığınız muzları 2-3 gün içinde tüketmeyecekseniz, buzdolabında saklayın Kabukları kararırsa içi daha uzun süre sert kalacaktır
Mantarları kağıt torbada buzdolabına koyun Hava geçirmez bir kap içinde tutmak nemlenmesine ve pörsümesine neden olur
Enginar, kuşkonmaz, kereviz gibi sebzelerin içeriğinde bulunan suyun azalıp tazeliğini kaybetmemesi için buzdolabında saklanmasında fayda var
|
|
|