06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çorbalar Hakkında
çorbaların özellikleri - çorba yapma şekilleri - çorba çeşitleri - çorbanın püf noktaları - çorbaların yapılışı
Öğünlerin başlangıç yemeği olarak mide özsularını harekete geçirici etkisi olan et suları ile yaş ve kuru sebzeler, çeşitli unlar ve tahıllarla süt, yumurta, limon gibi katkı maddeleri karışımı ile hazırlanan çorbaların, gerek besin ihtiyacı, gerekse beslenme alışkanlıkları açısından beslenme düzeninde önemli ve vazgeçilmez bir yeri vardır
Günümüzde artık çorbaların tad unsurları kadar, pişirme kolaylıkları ve besin değerleri üzerinde de durulmaktadır Çorbalar genellikle, her ailenin beslenme tutumuna, ihtiyaçlarına ve özelliklerine göre, kahvaltı dahil olmak üzere her üç öğünde yer alabilir
Çorba pişirilirken içine et suyu veya tavuk suyu koymak lezzet için şarttır Et suyu için kasaplardan alınacak iri sığır kemiklerinden faydalanılır Bu kemikler kaynatılıp elde edilen su yemeklerde kullanılırsa yağ az sarfedilnıis olur
Çorbalarda kullanılacak her çeşit şehriye, tenceredeki su kaynamağa başlayacağı sırada konur, bir taşım kaynayana kadar şehriyeler birbirine yapışmasın diye karıştırılır Sonra bir müddet kaynamaya devam eder ve pişince indirilir
Kemikten et suyu elde edilirken, et kokusunu kaybetmesi için tencereye su ile beraber biraz kereviz, havuç ve bir baş soğan koymalıdır, tyice kaynadıktan sonra bu suyu tülbentten süzerek bîr kenara ayırmalıdır
Çorbalar sofrada daima birinci yemek olarak verilir
alıntı
|
|
|