Konu
:
Yoğurt Tarhanası
Yalnız Mesajı Göster
Yoğurt Tarhanası
06-28-2012
#
2
Prof. Dr. Sinsi
Yoğurt Tarhanası
ev yapımı un tarhanası - un tarhanasının yapılışıMALZEMELER
3 kg
domates
2 kg
soğan
2 kg
kırmızı biber
1 kg
süzme yoğurt
1 kg
haşlanmış nohut
Tarhana otu (Daha çok Ege’de bulunan bir ottur, diğer yörelerde pek bilinmiyor)
Tuz
Aldığı kadar un
TARİFİ
Tencereye sırasıyla, tarhana otu, soğan, biber ve domatesi irice doğrayarak yerleştirin
Yaklaşık iki saat hiç su ilave etmeden kısık ateşte pişirin
İyice ılıdıktan sonra içinden tarhana otlarını çıkarıp, malzemeleri geniş bir leğene alın
İçine yoğurt ve haşlayıp püre haline getirdiğiniz nohutuda ilave edin
Yeteri kadar un ilavesiyle poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur elde edin
En az iki gün ara sıra karıştırarak hamurun kamil olmasını sağlayın
(hamur bu süre içerisinde kendiliğinden mayalanacaktır
Yörükler, hamur kabardıkça ellerini süte batırıp hamuru karıştırırlar
Mayalanma durana kadar da hamuru sermezler
Daha sonra havadar bir yere geniş bir örtü serin
Üzerine tarhana hamurundan kaşık kaşık serin
Üst taraf kuruduğunda ters çevirin
Her iki tarafta hafif kuruyunca elinizle parçalayın
Bu aşamada tarhanayı uzun süre yalnız bırakmayın
Sık sık gidip karıştırın
Ne tam kuru, ne de ıslak haldeyden, hamur parçacıklarını yerden destek alarak ovalayın
Bu işlemi robotlada yapabilirsiniz
Ovaladığınız tarafı orta delikli bir elekten başka bir örtünün üzerine eleyin
Tarhana bitene kadar bu işleme devam edin
Elediğiniz tarhanayı iki gün kadar açık havada tutun ki nemli kalıpta küflenmesin
Cahide Jibek
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul