Yalnız Mesajı Göster

Yoğurt Tarhanası

Eski 06-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yoğurt Tarhanası



ev yapımı un tarhanası - un tarhanasının yapılışıMALZEMELER


3 kgdomates

2 kgsoğan

2 kgkırmızı biber

1 kgsüzme yoğurt

1 kghaşlanmış nohut

Tarhana otu (Daha çok Ege’de bulunan bir ottur, diğer yörelerde pek bilinmiyor)

Tuz

Aldığı kadar un


TARİFİ


Tencereye sırasıyla, tarhana otu, soğan, biber ve domatesi irice doğrayarak yerleştirin

Yaklaşık iki saat hiç su ilave etmeden kısık ateşte pişirin İyice ılıdıktan sonra içinden tarhana otlarını çıkarıp, malzemeleri geniş bir leğene alın İçine yoğurt ve haşlayıp püre haline getirdiğiniz nohutuda ilave edin

Yeteri kadar un ilavesiyle poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur elde edin En az iki gün ara sıra karıştırarak hamurun kamil olmasını sağlayın (hamur bu süre içerisinde kendiliğinden mayalanacaktır Yörükler, hamur kabardıkça ellerini süte batırıp hamuru karıştırırlar Mayalanma durana kadar da hamuru sermezler

Daha sonra havadar bir yere geniş bir örtü serin

Üzerine tarhana hamurundan kaşık kaşık serin

Üst taraf kuruduğunda ters çevirin Her iki tarafta hafif kuruyunca elinizle parçalayın

Bu aşamada tarhanayı uzun süre yalnız bırakmayın Sık sık gidip karıştırın

Ne tam kuru, ne de ıslak haldeyden, hamur parçacıklarını yerden destek alarak ovalayın Bu işlemi robotlada yapabilirsiniz

Ovaladığınız tarafı orta delikli bir elekten başka bir örtünün üzerine eleyin

Tarhana bitene kadar bu işleme devam edin

Elediğiniz tarhanayı iki gün kadar açık havada tutun ki nemli kalıpta küflenmesin




Cahide Jibek

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla