Yalnız Mesajı Göster

Yaş Tarhana Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yaş Tarhana Nasıl Yapılır



kuru tarhana nasıl yapılır - kuru tarhananın yapılışıMalzemeler


Su 2 su bardağı 400 gram

Tuz 4 yemek kaşığı 48 gram

Soğan 5 büyük boy 500 gram

Domates 4 orta boy 500 gram

Taze kırmızı biber 5 orta boy 250 gram

Un 8 su bardağı 880 gram

İrmik 5 ½ su bardağı 860 gram

Yoğurt 5 su bardağı 1100 gram



Yapılışı


Tencereye 2 su bardağı su ve tuzu koy, kaynamaya bırak Soğanı soy, yıka domates ve biberi yıka, biberin saplarını ayır Sebzeleri 3 santimetre küp irilikte doğra, kaynayan karışıma ekle, iyice yumuşayana değin, 40-45 dakika pişir, soğut, süzgeçten veya blenderden geçir Un ve irmiği geniş bir kaba koy, karıştır, ortasını aç, yoğurt ve ezilmiş sebzeleri koy, karıştırarak hamur yap, 7-8 dakika yoğur


Üzerini kapat Oda sıcaklığında 3 gün mayalandır, bu süre içinde, her gün üç kez yoğur Hamuru, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp, temiz bir bez üzerine koy Gölgelik havadar bir yerde hafif nemli kalacak biçinde kurut Her hamur parçasını iki avuç arasında ovarak küçük parçalara ayır, tekrar kurut Elekten geçir, kurutma işlemini tekrarla


Tarhana yapımı, temelde aynı olmakla beraber yöresel özellikler gösterirGenel yoğurt, tahıl karışımı veya yoğurt, tahıl, sebze karışımı şeklinde hazırlanan ve mayalandırarak kurutulan hazır çorbalık besindir Yapımı sırasında içine aroma veren çeşitli otlar eklenebilir


Tahıl olarak dövme, un, irmik, tek veya karışık halde; sebze olarak da soğan, domates, taze kırmızı biber kullanılır Mayalandırılmış karışım düşük sıcaklıktaki fırında da kurutulabilir Diğer bir tarhana türü yarma veya göce tarhanasıdır Yarma yoğurtla pişirilir, küçük parçalar şeklinde veya yuvarlak yassı biçim verilerek hazırlanır, kurutulur, pişirileceğinde suda bir süre ısıtılması, pişmeyi kolaylaştırır İçine küçük doğranmış, pancar, haşlanmış nohut eklenerek de pişirilir


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla