Konu
:
Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır
sirke yapımı - evde elme sirkesi yapımı - elma sirkeesinin yapılışı - elma sirkesi tarifi - elme sirkesi yapmanın püf noktalarıElma sirkesini yapmak için uygun olan elma çeşidi şekeri fazla olan kış elmalarıdır
Değişik elma türleri beraber kullanılarak ta sirkeye farklı bir tat kazandırabilirsiniz
Kullanmamanız gereken elma ham ve de ekşi olanıdır
Hijyene çok önem vermelisiniz
Elmaları iyice yıkayınız ve ardından kullanacağınız malzeme ile kavanozları sıcak su ile yıkayınız
Elmaları ufak parçalara ayırınız ve ardından presleyiniz ya da katı meyve sıkacağı ile sıkıp suyunu çıkarınız
Meyve suyunda bulunana şeker fermantasyona uğrar ve ilk olarak alkole ardından da asetik bakterilerin sebep olduğu fermantasyon ile sirkeye döner
Sirke yapımındaki iki unsur önem taşır; bakterinin verimli çalışmalarını sağlayacak ısı ile oksijen
Hava ile temasının çok olması için oldukça geniş ağızlı ve derin olmayan bir kavanoz seçiniz
Elma suyu üstünde boşluk olacak biçimde kavanoza doldurunuz ve ardından meyve sineklerinin geçmeyeceği ama hava alabileceği temiz tülbentle kavanozu kapatınız
Gün içerisinde bir sefer karıştırınız, bu sayede havalanmayı sağlayarak sirkenin oluşumunu hızlandıracaksınız
Oda sıcaklığı 25 dereceyi geçmemeli ve güneş ışığı görmeyeceği loş ortamda saklanmalıdır
Koyulan kap cam veya ahşap olmalıdır, metal kullanmayınız
Sirkenin oluşumunu hızlandırmak için doğal elma sirkesi koyabilirsiniz
Sirkeniz kullandığınız elma çeşidi ile koşullara bağlı olarak 3-6 hafta arasında hazır olacaktır
Sirke kokusu gelmeye başladığınızda her gün tadıp istenen tat ve de asit derecesi istenilen ayara gelene kadar işlem devam eder
Elde ettiğiniz sirkenin fermentasyonuna engel olmak için bir iki katlı tülbentten geçirerek süzünüz
Bu sayede meyve kalıntılarından arındırmış olacaksınız
Hava almaması için şişelere koyunuz ve güneş almayan ortamda saklayınız
Süzseniz de ev ortamında yapılan sirkede fermantasyon tamamen durmaz, şişede deniz anası gibi düz bir tabaka oluşacaktır
Bu tabaka bakteri atıklarıyla meydana gelir ve sirkenizi kullanacağınızda atınız
Hazırladığınız sirke hazırlara göre bulanık olur
Ancak hazır sirkelerde yüksek ısı kullanıldığından ötürü sirkeye şifai özellik veren enzimler, mineraller, vitaminler, pektin, malik ve de tartarik asitler bakımından fakirliğe uğrarlar ve bir bölümünü ve ya hepsini kaybederler
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul