Yalnız Mesajı Göster

Arı Poleni Saklanma Yolları Hakkında Bilgiler

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Arı Poleni Saklanma Yolları Hakkında Bilgiler



1Poleni Toz Şekerle Karıştırma Yöntemi:

Bu yöntemde 1 ölçek toz şeker 2 ölçek taze polenle karıştırılmaktadır Karışımın üzeri küfl enmeyi önlemek amacıyla 5 cm toz şeker tabakası ile örtülür Bu yöntemle polen oda sıcaklığında 2 yıl kadar saklanabilir Bu yöntemde bir miktar besin kaybı olduğu saptanmıştır

2Poleni Hamur Haline Getirerek Saklama Yöntemi:

Polen, ağırlığının %15’i kadar bal ve %25 oranında önceden kaynatılan ve soğutulmuş suyla karıştırılarak hamur yapılır Hazırlanan bu hamur, toprak bir kap içerisine sıkıştırılıp doldurularak üzerine ağır bir tahta kapak kapatılır ve yaklaşık 5 gün 36°C’de bekletilir Sonra tekrar sıkıştırılarak hava ile teması kesilir Üzeri 3 ölçek parafin ve 1 ölçek bal mumu karışımından oluşan mum tabakasıyla kapatılır, serin bir yerde saklanır

3Vakumla Saklama Yöntemi:

Vakum altında dondurularak saklanan polenle beslenen arılar 1/3 oranında daha fazla yavru yetiştirebilmektedir Bu yöntem uygulanan en iyi yollardan biridir

4Poleni Dondurarak Saklama Yöntemi:

Taze polen kağıt veya plastik torbalar içinde -18 °C’de dondurulur ve saklanır Dondurulan bu polenlerin besin değeri taze polenin besin değerine eşit olarak birkaç yıl saklanabilmektedir Polenler dondurucudan dışarı çıkarıldığında hemen kullanılmalı veya kurutulmalıdır

5Hava İle Kurutma Yöntemi:

Ticari olarak insan beslenmesinde kullanılan polenin pazara sunulabilmesi için çok iyi bir şekilde kurutulması gerekmektedir Bu yüzden polen içerisindeki su miktarı %5’den aşağıya düşürülmelidir Polenlerin 45°C üzerindeki sıcaklıklarda tutulması bileşimindeki bazı maddelerin, özellikle vitaminlerin kaybolmasına neden olur Bu nedenle polenlerin 45°C altındaki sıcaklıklarda ve güneşli olmayan yerlerde kurutulması gerekmektedirPolen

Alıntı Yaparak Cevapla