Yalnız Mesajı Göster

Ev Tarhanası Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ev Tarhanası Nasıl Yapılır



evde tarhana hazırlama - kışlık çorbalar - kışa tarhana hazırlama
malzemeler


3 kg soğan

2 kg domates

1 paket margarin

6 kg salçalık kırmızı biber

1 demet tarhana otu

1 demet taze nane

1 kg kese yoğurdu

Yarım kg haşlanmış nohut

2-3 yemek kaşığı tuz

hazirlanisi


Büyük bir tencerenin içerisine soğanı üçe-dörde bölerek koyunDomatesleride aynı şekilde kesin1 paket margarini, tarhana otunu, naneyi de ekleyip yaklaşık 1 saat kadar ocakta pişirin01İyice yumuşayacaklarDaha önceden biberlerimizi çekirdeklerini çıkarıp haşlayın ve soğutun02Bu sırada çıkan suyunu da süzüp pişip yumuşayan domatesli soğanın içerisine ekleyinBeraber iyici pişip yumuşadıktan sonra soğumasını bekleyinSoğuyan tarhana harcımıza yoğurdu ve nohutu ekleyinBozulmaması için de 2-3 yemek kaşığı tuz ekleyinKarıştırarak bir yandan alabildiğine un ekleyinKulak memesinden sert bir kıvama gelene kadar yoğurunTencerenin kapağını kapatıp dinlenmeye bırakınİlk önce çok kabaracaktırBu yüzden çok büyük bir tencere seçin ki taşmasınÇünkü sertleşene kadar muhtemelen 7 – 8 kilo un gidecektirBu arada bu oranlardan çok fazla tarhana çıkacağı için kendinize göre oranları değiştirmeden miktarları azaltabilirsiniz

Hergün kabaran hamurunu yumrularınızla yoğurarak indirinYaklaşık bir haftanın sonunda (Aslında tarhana genelde eylül ayında biraz daha serin zamanlarda hazırlanırBu aylarda 1 haftayı bulmadan sıcaktan dolayı yeterli kıvamı alırBu sıcaklarda çok da bekletmeyin aksi halde kurtlanırKabaran hamurunuz 4-5 gün sonunda tekrar sönecektirSerin bir yere temiz ve büyükçe bir örtü serip hamuru küçük küçük parçalar halinde yayın ve kurumaya bırakın


Gün boyunca parçaları küçülte küçülte kurutmaya devam edin


Çok kurumasına da izin vermeyin aksi halde ufalayamazsınızBir elek yardımıyla elinizle ovalayarak toz haline getirin


Bu işlem biraz uzun sürecektirAma bu emeğinizin karşılığını emin olun alacaksınız

Alıntı Yaparak Cevapla