06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Osmanlı'da Kebap
osmanlı mutfağında kebabın yeri - süd kebabı - osmanlı kebap kültürüOsmanlı Mutfağı konu olduğu zaman en büyük tartışma konularından biri de Osmanlı döneminde sarat mutfağında Kebap olup olmadığı Bugün hepimizin zihninde yer alan ?kebap? et ve yanında domates, biber, soğan, maydonoz kimi zaman da turp ile servis edilirken Saray Mutfağındaki kebap tanımı çok daha farklı Farklı olmasının da haklı nedenleri var çünkü saray mutfağına domates,biber oldukça geç girmiştir Kaynaklara bakıldığında Fatih döneminden sonra mutfakta yer aldığı görülüyor
Saray Mutfağında olan kebaplardan biri ise yine yazılı kaynaklara göre Süd Kebabı yine bir şiş yardımıyla etin yavaş yavaş pişirilmesi ve pişerken etin yağının altta içi pirinç dolu tencere akması ve pilavında bu şekilde pişmesi olarak anlatılıyor
Yazının başında da anlatılan Kebap tanımı düşünüldüğünde kızararak pişirilmiş et olması yapılan yemeği Kebap olması adına yeterli oluyor Her kebap tabağında domates,biber vs olması gerekmiyor
Bunun yanında Osmanlı Saray Mutfağına ait kaynaklarda kebap ile ilgili en ilginç noktalardan biri de kimi zaman etlerin şiş yerine patlıcanın sapına geçirilerek pişirilerek kebap yapılması Buna bir örnekte defne yaprağının sapına et parçalarının geçirilerek pişirilip kebap yapılması
Günümüzde mutfak kültürleri incelendiğinde Kebap bölge olarak oldukça geniş bir coğrafya ya ait bulunmakta, yöresel ve bölgesel farklılıklar göstermekte Kebap pişiriminde yer alan farklılıklar kebap çeşitlerini oluşturmuş bulunmakta
Sebzelerin,baharatların, yeşilliklerin, meyvalarının kullanımı sayesinde onlarca kebap çeşidi bulunmakta Altı ezmeli kıyma kebabı,Altı ezmeli kuşbaşı kebabı,çoban kebabı,domatesli kebap,patlıcan kebabı ,soğan kebabı ,sarımsak kebabı ,keme kebabı ,yeni dünya kebabı ,elma kebabı,ekşili elma kebabı,ayva kebabı,mantar kebabı,kıyma kebabı,yoğurtlu kebap,kuşbaşı kebabı, terbiyeli kebap,simit kebabı,vişne kebabı çeşitlerden bazıları
alıntı
|
|
|