Konu
:
Kuru Çökelek
Yalnız Mesajı Göster
Kuru Çökelek
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kuru Çökelek
adana usulü çökelek - çökelek nasıl yapılır - çökelek nerelerde kullanılırAdana Kuru Çökelek
Yarım yağlı ve ya tam yağlı çökelek içerisine kekik, çeşitli biberlerin karışımıyla yapılan peynir türüdür
Ekşiyen sütlerden ya da peynir alt suyundan elde edilen çökeleğin içerisine, çökeleğin miktarına göre tuz, kekik, toz biber koyarak iyice yoğrulur
Sonra çökelekten 200-250 g kadar alarak yuvarlak bir şekil alana kadar elimizle yuvarlarız
Daha sonra tepsiye dizip üzerini ince tül ile kapatarak güneşte 6-7 gün beklenir
Kuruyan çökelekler salatalarda kullanılır
Kuru çökeleğin dayanma süresi dondurucularda yaklaşık olarak 2 yıldır
Adana Tuluk Çökeleği
Tuluk çökeleğinin yapımında 20 kg yağlı peynir (beyaz peynir) ve 15 kg yavan peynir (çökelek)kullanılır
peynirlerin ikisini yeteri kadar tuz koyarak iyice ufalarız, bir torbaya basarak üstüne 8-10 kg ağırlığında taş yada baskı sağlayan diğer ağırlıklar koyar ve suyunun süzülmesi bekleriz
Peynir torbadan çıkarılır, torba yıkanır ve tekrar peynir ufalanıp torbaya koyar, üzerine ağırlık koyup içinde kalan suyunun tamamen süzülmesini sağlarız
Peynir suyunu iyice süzdükten sonra torbadan çıkartıp, bidonlara basarak soğuk hava deposunda ya da serin bir yerde olgunlaştırırız
alıntı
Çökelek Nasıl Yapılır
Evde Çökelek Nasıl Yapılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul