Yalnız Mesajı Göster

Kuru Çökelek

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuru Çökelek



adana usulü çökelek - çökelek nasıl yapılır - çökelek nerelerde kullanılırAdana Kuru Çökelek


Yarım yağlı ve ya tam yağlı çökelek içerisine kekik, çeşitli biberlerin karışımıyla yapılan peynir türüdür Ekşiyen sütlerden ya da peynir alt suyundan elde edilen çökeleğin içerisine, çökeleğin miktarına göre tuz, kekik, toz biber koyarak iyice yoğrulur Sonra çökelekten 200-250 g kadar alarak yuvarlak bir şekil alana kadar elimizle yuvarlarız Daha sonra tepsiye dizip üzerini ince tül ile kapatarak güneşte 6-7 gün beklenir Kuruyan çökelekler salatalarda kullanılır Kuru çökeleğin dayanma süresi dondurucularda yaklaşık olarak 2 yıldır


Adana Tuluk Çökeleği


Tuluk çökeleğinin yapımında 20 kg yağlı peynir (beyaz peynir) ve 15 kg yavan peynir (çökelek)kullanılır peynirlerin ikisini yeteri kadar tuz koyarak iyice ufalarız, bir torbaya basarak üstüne 8-10 kg ağırlığında taş yada baskı sağlayan diğer ağırlıklar koyar ve suyunun süzülmesi bekleriz Peynir torbadan çıkarılır, torba yıkanır ve tekrar peynir ufalanıp torbaya koyar, üzerine ağırlık koyup içinde kalan suyunun tamamen süzülmesini sağlarız Peynir suyunu iyice süzdükten sonra torbadan çıkartıp, bidonlara basarak soğuk hava deposunda ya da serin bir yerde olgunlaştırırız


alıntı

Çökelek Nasıl Yapılır

Evde Çökelek Nasıl Yapılır

Alıntı Yaparak Cevapla