Prof. Dr. Sinsi
|
Çinekop Nasıl Temizlenir
palamut nasıl temizlenir - pullu balıklar nasıl temizlenir - pulsuz balık nasıl temizlenir - iri balıklar nasıl temizlenir - balık filetosu nasıl çıkartılırPulsuz ve küçük balıklar
Küçük ve de pulsuz balıkta temizleme işleminde asla bıçak kullanılmaması gerekiyor Balığı sol avucunuzun içine alın; sağ elinizin işaret ve baş parmağı ile balığın kafasını kopararak ve sonra da baş parmağınızı karnına sokup yararak temizleyin Sonra bol suyla yıkayın Balığınız sardalye ise, ayıklamadan evvel, pullarını parmaklarınızla kazıyabilirsiniz
Balık temizlendikten sonra, ister kılçıklı ister kılçıkları temizlenip fileto olarak saklanabilir Ancak, balıklar küçük olduğu için, filetoları birbirinden ayırmamak daha doğru olur Bu filetolar açık veya kapanmış olarak kullanılabilir
Pulsuz ve orta boy balıklar
Uskumru, kolyos, istavrit ve çinekop gibi orta irilikteki balıkları temizlemek için bıçak gereklidir İlk iş olarak, balığın anüsüne (dışkının çıktığı yer) bıçakla bir çentik atılır Sonra, bu yarıktan hareketle karnı yarılır ve iç organları dışarı atılır Bu arada, solungaçların da temizlenmesi gereklidir
Karnını temizlediğiniz balığın içini ve başını bol suyla yıkayın Karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtılarını da bıçak ucuyla temizleyin
Palamut ya da torik gibi iri balıkların karnını tamamen yarmaya ve de balığın o benzersiz güzelliğini tahrip etmeye gerek yoktur Sâdece, anüsün üzerine derince bir kesik atmak yeterli Karnı az yarınca ve de parmağınızı bu kesikten içeri atınca, bağırsakları çıkarmak kolaylaşır
Palamut ya da torik gibi balıkları, iki şekilde doğramak mümkün Balık tava ya da yahni yapılacaksa halka halka dilimlenir Balık dilimlerinin bir ya da 1 5 parmak kalınlığında olması gerekir (2-2 5 cm eninde) Şayet fırın balık düşünüyorsanız, fileto çıkarmak daha doğru olur
Fileto çıkarmak, neredeyse, uzmanlık isteyen bir iştir Zira, balığı kuyruğundan fevkalâde zarif bir şekilde kavrayıp hayli keskin bir bıçakla, kuyruktan başlayarak kılçık paralelinde ikiye ayırmak gerekiyor Çingene palamudu, uskumru ve kolyos fazla iri olmadıklarından, ne dilimlemeye ne de fileto çıkarmaya müsait değildir Çingene palamutları karnı tamamen yarılarak ve de sırt derisi kesilmeden (aksi taktirde, balık dağılabilir) iki yana açılabilir Palamut ya da toriğin başı, lüfer gibi etli ve de lezzetli olmadığı için, kuyrukla beraber kesilip atılabilir
Torikten lakerda yapılacaksa, balık dilimlerinin kalınlığı ?en az- 4 santim olmalıdır
Pullu balıklar
Pullu balık demek, pulların temizlenmesi şart demektir Bu pul kazıma işlemi için, balığı yatırıp kuyruğundan kavrayarak ve de bıçağı her iki yanına birkaç defa sürmek yeterli Fakat, bıçağı mutlaka dik tutarak, balığın derisinin ve etlerinin asla zedelenmemesine dikkat etmek gerek İç organların temizlenmesi ise, aynen palamutta olduğu gibidir
Balık, pilâki olacaksa, kalın dilimlere bölünmesinde yarar var Lüfer' in küçüğü sarı kanat, iki tarafı üçte iki oranında, boyunca bıçakla çizilerek bütün bırakılır Lüfer ise, hem de iri ise, kofana ise katiyetle, mutlaka fileto yapılmalıdır Lüfer, Çinekop, Sarıkanat, Kofana, Levrek ve Çipura' nın kafaları asla koparılmaz Zira, bu balıkların yanakları hem etli, hem de çok lezzetlidir
Tulum çıkartma
Pullu ya da pulsuz olsun, bazı balıkların derileri çok kalındır (İzmarit, Sinarit ve ya Dil Balığı gibi ) O zaman, bu balıkların derilerini komple almak, yani ?tulum çıkarmak? uygun olur Tulum çıkarmak için, bıçağınızın ucunu kuyruk kısmından derinin altına sokup biraz ayırmak ve sonra oradan tutup yavaş yavaş yukarı doğru çekmek gerekir Gerekirse arada bıçağınızla tulum çıkartmaya yardım edebilirsiniz Bu işlemlerden sonra akan kan temizlenmelidir
alıntı
Balık Nasıl Temizlenir
|