06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dana Eti Nasıl Pişirilir
dana etinin pişirilmesi - süt danasının pişirilişi - dana etinin bölümleriSütle beslendiği zaman içinde (süt danası) adı alır İki aylık olan dana eti yenebilir Kasaplar için en makbul yaşı budur
Daha küçükken etinin yeteri kadar besleme kabiliyeti yoktur, gevşek ve yapışkandır Sindirimi güçtür, kemikleri sünger gibidir, sağlığa zararlıdır
İyi cins dana etinin haziran ayı ile eylül, ayıdır Dana eti özellikle pehriz yemeklerine uygundur Fakat kullanılış yeri ne olursa olsun dana eti çok iyi pişirilmelidir
Değer taşıyan parçalan sırasile :
1 But, sırt, döş
2 Kol, sırt pirzolaları, göğüs
3 Gerdan, jarreler, baş ve paçalar
İç organları: Dil, baş, beyin, ciğer, yumurta, böbrek, işkembe, bel kemiği iliği But, bütüniyle, fırında, tavada, kızartılabilir Parça et olanı et eskalop şeklinde pişirilebilir
Sırt: Bu bölüm but ile döş arasında bulunur, tavada, fırında bütün olarak kızartılır Yemek listesinde önemli bir yer alır Sırt uzunlamasına ikiye ayrılır, kemikleri çıkarıldığında içine file minyon koyarak bir iple yuvarlak sarılır ve kızartılır Dilimlere kesildiğinde dana biftek elde edilir File minyondan kuşbaşı ette elde edilir
Döş (Böğür): Hayvanın sırtı ile boynu arasındaki bölümüdür Fırında bütünile pişirilir
Kol: Kolun kemiği çıkarılarak yuvarlak sarılır rosto gibi firında veya tencerede pişirilir
Jarre ve gerdan: Bu bölüm yahnilerde kıymalarda kullanılır
Göğüs: Yahnilerde kullanılır
Baş: Çorbalarda veya fırında kızartılır
Paça: Jelatinli salçalarda, çorbalarda kullanılır
Çiğer: Kızartma ve yahnilerde, bazı dolma içlerinin hazırlanmasında (pate) denilen Fransız yemeklerinde kullanılır
Beyin: Haşlama, graten, kızarmış veya suflelerde salatalarda garnitür olarak kullanılır
Dil: Haşlama, kızartma ve garnitür olarak kullanılır
İşkembe: Genellikle çorbalarda
Kemikler: Etsuları çıkarmakta, salça ve patelerde jelatin olarak kullanılır
Yumurta: Kızartma ve ızgara, beyaz veya esmer salçalarla servis edilir Pane olarak, eskalop garnitürlerinde kullanılır
alıntı
Etler Hakkında Genel Bilgiler
Dana Eti Pişirmenin Püf Noktaları
|
|
|