Konu
:
Buğday Rüşeymi Nedir
Yalnız Mesajı Göster
Buğday Rüşeymi Nedir
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Buğday Rüşeymi Nedir
kahvaltılık yiyecekler - tahıllar
Buğday rüşeymi buğday başağının alt kısmında bulunan embriyodur
Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram rüşeym elde edilebilmektedir
Ekmek yapımında kullanımı
Rüşeym özel yöntemlerle elde edilmediği durumlarda içerdiği yağlar nedeniyle 2 gün içerisinde bozulmakta ve una acılık vermektedir
Bu nedenle beyaz ekmek unu üretimi esnasında ayırılır
Yararları
Beyaz ekmek dediğimiz ekmekte arındırılmış olduğundan çogu vitamin ve mineraller de bulunmamaktadır
Zengin bir mineral ve vitamin deposu olan rüşeym özellikle bitkisel kökenli E ve B grubu vitaminlerin kaynağıdır
"Alpha-tocapherol" olarak adlandırılan "doğal E vitamini" buğday rüşeyminden elde edilmektedir
Zararları
Lif kullanımında sakınca bulunanlar ve bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi olan çölyak hastaları ve tarafından tüketilmemesi gerekmektedir
vikipedi
Buğdaydaki Rüşeym Mucizesi
Türkiye’nin buğday yetiştirme potansiyeli 25 milyon ton dolayında
Ancak giderek artan sera etkisi ve küresel ısınma buğday yetiştiriciliğinde çeşitli problemler yaratıyor
Yakın zamanda üretim 20 milyon tondan 17 milyon tonlara geriledi
Önümüzdeki 10 yılda yıllık rekolte 15 milyon tonlara inecek gibi görünüyor
Ancak şu bir gerçek ki, Türkiye tüm özellikleriyle tipik bir buğday ülkesi… Hem sert hem de yumuşak buğdayın organik denebilecek nitelikteki çok vasıflı cinsleri bizde yetişiyor
Yine de bu stratejik ürünü şimdi başta Kanada olmak üzere ABD’den ithal ediyoruz
Buna rağmen temel besinimiz ekmeğin hammaddesi olan un ve unlu mamullerde yine de kendine yeterli bir ülke vasfını kaybetmiş değiliz
Kar Beyazı Ekmekle Sağlık İsrafı
Elimizdeki bu stratejik hazineden yeterince yararlandığımız söylenemez
20
yüzyıl başında gelişen teknoloji buğday kültürlerinde yeni çeşitlerin doğmasına yol açtı
Bu süreç gen teknolojisinin getirdiği kolaylıklarla daha da hızlandı
Şimdi beyaz ekmek tüketmek bir moda olmanın ötesinde standart bir alışkanlık halinde… Eski geleneksel değirmenlerde öğütülen buğdayda tüm besin unsurları una geçer ve ekmek öyle pişirilirdi
Bu tarz pişirme çoğu habis hastalığı önlemekle kalmaz ekmeğin besin değerini de arttırırdı
Şimdi modern değirmencilik dilinde "millfeeds" olarak adlandırılan besin değeri yüksek maddeler uzaklaştırılarak un olabildiğince beyazlatılıyor
Pazarın talebi ne yazık ki bu yönde… Ekmeğe sonradan kepek ilavesi ise çözüm değil
Fırınlarımız neredeyse nişasta beyazı undan ekmek yapar hale geldi
Rüşeym Denilen Mucize Madde
İşte bu beyazlaştırma işlemi sonrası elde kalan ve doğrudan kepeğe ya da yem sanayine giden maddelerin başında "wheat germ" denilen "rüşeym" var
Rüşeym buğday tanesinin en az yüzde 2’sini oluşturan embriyonik vasıflı bir madde
Buğdayda çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek olan genetik kodların saklandığı kısım işte bu bölüm
Geleneksel değirmen sistemlerinde rüşeym "kepek pasajı" dediğimiz bölümden elde ediliyor
Gıda değeri çok yüksek olan bu madde bir bakıma buğdayın özü ve en değerli kısmı…
Rüşeym’un üretimi sırasında kepekle birlikte atılıyor ve genellikle hayvan yemi oluyor
İçerdiği proteinlerin ve iz minerallerin biyolojik değeri çok yüksek… Fakat asıl değeri bitkisel kökenli E ve B grubu vitaminlerin kaynağı olması
Öyle ki "alpha-tocapherol" olarak adlandırılan "doğal E vitamini" buğday rüşeyminden elde ediliyor ve oldukça da pahalı
Hem Gıda Hem de Güzellik İçin
Rüşeymin içerdiği enzimatik maddeler onun doğrudan kullanılmasını biraz zorlaştırıyor
Sorun, rüşeymin çabuk okside olması ve yaşamsal aktivitesini yitirmesi
Bu amaçla bazı ısıI işlemlerle raf ömrü uzatılıyor
Elde edilen ürün granül ve toz halinde piyasaya sürülebiliyor
Ayrıca diyet ürünü olarak kepekle birlikte paketlemek, hazır çorbalara eklemek, hatta süt e ve yoğurda doğal amaçlı takviye katkısı olarak koymak mümkün…
Rüşeymin ekmekçilik endüstrisinde katkı maddesi olarak da ayrı bir yeri var
Henüz bizde yüzde 30 rüşeym oranına sahip ürünler satılmasa da yüksek oranda rüşeym içeren ekmek ve unlu mamuller ayrı bir kategori içinde pazarlanabilir
Özellikle nişastası azaltılmış ekmekler tam bir diyet yiyeceği ve diyabet ürünü
ABD’de rüşeymden elde edilen özel yağlar hem kozmetik ürünlerinde cildin kollajen dokusunu besliyor hem de tam hidrojenasyon yoluyla mükemmel bir diyet margarini haline geliyor
Rüşeymin sağlık açısından özellikleri inanılmaz ölçülerde
Örneğin organizmada hücre zarının dayanıklılığını sağlaması ve bağışıklık sistemini desteklemesi önemli niteliklerinden… Koroner kalp hastalığı riskini azaltıyor, damarların elastikiyetini sağlıyor
En ilginç yararı ise damarlarda plak oluşumunu önlemesi ve kanı akışkan hale getirmesi… Yüksek orandaki "E ve B vitaminleri" diyabetli hastalarda damar hasarını önlüyor, üreme faaliyetlerini aktive ediyor
Her Un Fabrikasından Temin Edilebilir
Rüşeymin elde edilmesi oldukça kolay; modern değirmenlerde kaba kepeğe karışıp yem olarak zayi olmasını önlemek yeterli… Bu amaçla rüşeym "vals" denen öğütücülerden geçerken "partiküllerin ağırlık farklılığından" yaralanılarak özel bir teknikle ayrıştırılabiliyor
Işıksız ortamda depolanan ürünün eğer yağı çıkarılacaksa oksidasyonu önleyen maddeler ilavesiyle "ekstraksiyon" muamelesi yapılıyor
Doğrudan toz haline dönüştürülüp izole edilerek pellet haline getirilmesi de mümkün
Özellikle Batı’da uygulanan yeni bir teknik bu… Ayrıca buğday rüşeymini belli ısıl işlemlerden geçirdikten sonra toz ve granül halinde çerezlere eklemek de mümkün
Gerekli izinler alınarak bitkisel takviye ürünü olarak pazara sunulması ise bir diğer seçenek
Kısacası rüşeym katkılı onlarca ürün imal ederek yeni bir sağlık ve diyet pazarı yaratmanın tam zamanı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul