Konu
:
Sirkenin Püf Noktaları
Yalnız Mesajı Göster
Sirkenin Püf Noktaları
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Sirkenin Püf Noktaları
sirkenin saklanması - sirke hakkında bilinmesi gerekenler - sirke nasıl yapılırÇİÇEKLENME:
Çiçek mayaları yüzeyde, önceleri aralıklı, yer yer beyaz adacıklar yaparlar
Zamanla bunlar birleşerek sarımsı beyaz renkte kırışık bir zar meydana getiriler
Çiçek mayalarının çalışmaları önlenmezse ortamdaki sirke asitini parçalayarak su ve karbondiokside ayırırlar
Sirke yavanlaşır, su gibi olur
Çiçek bakterileri az havalı ve sıcak yerlerde faaliyette bulunurlar
Sirke bakterilerinin bunlara karşı faaliyetini arttırmak için mümkün olduğu kadar sirkenin havaya karşı yüzeyi genişletilmelidir
Yani derinliği az, geniş kaplarda sirkeleştirme yapılmalıdır
Bir de sirkeleştirmenin başında şaraba %20-25 oranında keskin sirke katılmalıdır
Çiçeklenme olan şarabın üst kısmındaki zar taşırıldıktan sonra mayalık sirke ilave edilmelidir
En iyisi sirkeli şaraplar dinlenme sırasında tam dolu ve ağzı sıkıca kapalı kaplarda dinlendirilmelidir
ZARARLI SİRKE BAKTERİLERİNİN FAALİYETİ:
Bazen yabani sirke bakterileri de sirkenin bozulmasına ve bulanmasına sebep olurlar
Bunların başında "Acetobacter xylium" gelir
Bu bakteri olgunlaşmış sirkelerin ağzı açıkta bırakılırsa, ya dipte kalın yapışkan bir tortu veya yüzeyde kalın bir zar meydana getirirek sirkeyi bulandırır
Kırmızı renkli sirkelerin renginide soldururlar
Bu gibi bozulmaların önüne geçmek için olgun sirkeler iyice dolu olarak kapalı kaplarda saklanmalı, sirke pastörize edilmeli, kükürt gazı ile kükürtlenmeli
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul