Yalnız Mesajı Göster

Sirkenin Püf Noktaları

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sirkenin Püf Noktaları



sirkenin saklanması - sirke hakkında bilinmesi gerekenler - sirke nasıl yapılırÇİÇEKLENME:


Çiçek mayaları yüzeyde, önceleri aralıklı, yer yer beyaz adacıklar yaparlarZamanla bunlar birleşerek sarımsı beyaz renkte kırışık bir zar meydana getirilerÇiçek mayalarının çalışmaları önlenmezse ortamdaki sirke asitini parçalayarak su ve karbondiokside ayırırlarSirke yavanlaşır, su gibi olur


Çiçek bakterileri az havalı ve sıcak yerlerde faaliyette bulunurlarSirke bakterilerinin bunlara karşı faaliyetini arttırmak için mümkün olduğu kadar sirkenin havaya karşı yüzeyi genişletilmelidirYani derinliği az, geniş kaplarda sirkeleştirme yapılmalıdırBir de sirkeleştirmenin başında şaraba %20-25 oranında keskin sirke katılmalıdır


Çiçeklenme olan şarabın üst kısmındaki zar taşırıldıktan sonra mayalık sirke ilave edilmelidirEn iyisi sirkeli şaraplar dinlenme sırasında tam dolu ve ağzı sıkıca kapalı kaplarda dinlendirilmelidir


ZARARLI SİRKE BAKTERİLERİNİN FAALİYETİ:


Bazen yabani sirke bakterileri de sirkenin bozulmasına ve bulanmasına sebep olurlarBunların başında "Acetobacter xylium" gelir


Bu bakteri olgunlaşmış sirkelerin ağzı açıkta bırakılırsa, ya dipte kalın yapışkan bir tortu veya yüzeyde kalın bir zar meydana getirirek sirkeyi bulandırırKırmızı renkli sirkelerin renginide soldururlar


Bu gibi bozulmaların önüne geçmek için olgun sirkeler iyice dolu olarak kapalı kaplarda saklanmalı, sirke pastörize edilmeli, kükürt gazı ile kükürtlenmeli




alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla