Konu
:
Besinleri Satın Alma Ve Pişirme
Yalnız Mesajı Göster
Besinleri Satın Alma Ve Pişirme
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Besinleri Satın Alma Ve Pişirme
besinlerin pişirilmesi - besinleri vitamin değerini kaybetmeden pişirme - besinler hakkında pratik bilgiler
Günümüzde harcadığımız paraya daha besleyici besinler almak ve bu besinlerin protein karbonhidrat yağ vitamin-mineral içeriklerinden daha fazla yararlanmak çok daha fazla önem kazanmakta
Hem daha ucuza daha besleyici olanı nasıl alabiliriz? Hem de aldığımız besinin besleyiciliğinden daha fazla yararlanabilmek için neler yapabiliriz?
· Pekmez baldan daha ucuz ve daha besleyici
· Elma ve muz aynı besleyicilikte ama elma daha ucuz
· Yapraklı marul göbekli marula göre daha besleyici ve daha ucuz
· Bulgur prinçten daha besleyici ve daha ucuz
· İstavrit ve lüfer aynı besleyicilikte ama istavrit daha ucuz
· Yumurta ve et aynı besleyicilikte ama yumurta daha ucuz
· Mevsim sebze-meyve turfanda sebze-meyve den daha besleyici ve daha ucuz
· Süt koladan daha besleyici fiyatları aynı
· Ekmek ve etimek aynı besleyicilikte ama ekmek daha ucuz
Tabi tercih sizinnnnn
Besinleri satın alırken kalite ve sağlığa uygunluğu düşünüldüğünde:
· Kapalı kutu ve ambalajlarda satılan her türlü besinin ambalajının üzerinde imalatçı adı varsa TSE markası ve içerisine konulan maddeler yazılmalıdır
· Ambalajda yırtılma çatlama konserve kutularında bombeleşme varsa gıda satın alınmamalıdır
· Kontrol damgalı etler satın alınmalıdır
· Ele alındığında çok hafif olmayan hafif sallanınca ses gelmeyen kırık çatlak üzerinde kir olmayan yumurtalar satın alınmalıdır
· Meyvelerde orta boy çürük çatlak çok kirli küflü olmayanı tercih edilmelidir
· Yeşil yapraklı sebzelerde bol yapraklı olanları tercih edilmelidir
· Kuru ve taneli besinlerde tanelerin fazla kırık olmamasına küflenmiş ve böceklenmiş fazla taşlı topraklı olmamasına dikkat edilmelidir
· Özellikle UHT sütler pastörize yoğurt ve peynir tercih edilmelidir
Çiğ süt ve sütten yapılan besinler tüketilmemelidir
· İyi pişmemiş et ve et ürünleri ile çiğ yumurta gıda zehirlenmesi yapabilir
· İyi yıkanmamış sebze ve meyveler barsaklarda bakteri ve parazit enfeksiyonu yapabilir
· Gıda saklamak amaçlı üretilmemiş plastik kaplar besin saklamada kullanılmamalıdır
Gıda saklamak için en uygun kap cam kaplardır
· Yağlar serin ve karanlık yerde kapalı olarak saklanmalıdır
· Et ve kıyma satın alındıktan sonra dolapta en fazla 1 gün bekletilmeli sonrasında tek kullanımlık olarak paketlenerek derin dondurucuda saklanılmalıdır
· Yumurta yıkanmadan buzdolabına konulmalı kullanılacağı zaman yıkanarak kullanılmalıdır
· Sebze ve meyveler kağıda sarılarak delikli poşetlerde buzdolabında saklanılabilir
· Ekmek 2 günden fazla bekleyecekse buzdolabında saklanılmalıdır
Yemekleri hazırlarken veya pişirirken uyguladığımız işlemlerle besinlerin bakın besleyici değerlerine neler yapıyoruz:
· Ekmek börek çörek yaparken mayalı hamur kullanmak besleyici değeri artırırken kimyasal kabartıcılar besleyiciliği azaltır
· En besleyici ekmek dış kepeği biraz ayrılmış fakat özü ve iç kepeği ayrılmamış undan iyice mayalandırılarak yapılan ekmektir
· Tarhana yoğurt ve unun karışımıyla yapılan besleyici değeri yüksek bir besinidir
Pişirirken içine pişmiş nohutmercimek havuç eklenmesi besleyiciliğini daha da artırır
1
Tarhana güneşte kurutulursa
2
Sütlü tatlı yapılırken şeker önceden konulur ve birlikte pişirilirse
3
Yoğurdun yeşilimtrak suyu dökülürse
4
Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse
5
Sebzelerin haşlama veya pişirilme suları dökülürse
6
Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa
7
Meyveler kesildikten veya suları sıkıldıktan sonra beklerse
8
Süt aşırı kaynatılırsa
9
Yumurta çiğ yenirse
10
yağ yakıldıktan sonra yemeğe konulursa
11
prinçşehriyebulgurun kavrulursa
besleyici değerleri azalmakta…
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul