Yalnız Mesajı Göster

Türk Mutfağında Köftenin Yeri

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Türk Mutfağında Köftenin Yeri



mutfağımızda köfte kültürü - köfte sözcüğünün kökeni - köfte çeşitleriTürk mutfağının önemli yemeklerinden biri olan köfte yöreden yöreye değişen tatlarıyla geniş bir yelpazeye sahiptir


İzmir köfte, İnegöl köfte, Akçaabat köfte, Tekirdağ köftesinin yanında içli köfte, sulu köfte, patates köftesi gibi pek çok türü vardır


Köfte dilimize Farsça “kofte”den geçmiştir ki havanda dövülmüş anlamına gelir


Köfte yapmak için eti inceltip kıyma hâline getirmek amacıyla havanda dövme işlemi zamanla yemeğin de adı olmuştur


Bu sözcükten türeyen köftehor ise hazır yiyici anlamına gelir


Köftenin kökü olan “kos” ise dövmek anlamına gelir ki mehterin çaldığı büyük davullara da bundan mülhem kös denmiştir


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla