06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bonfile Pişirmenin Püf Noktaları
bonfile nasıl pişirilir - bonfile sarma pişirmenin püf noktaları
Aldığınız bonfileleri kasapta iyice dövdürüp inceltin, ya da siz dövün
Bonfilelerin geniş ve çok ince olması önemlidir Sardığınız ruloların açılmasından endişe ederseniz, ruloların üzerine kürdanlar saplayarak ya da folyoya sarıp fırına verebilirsiniz
Yanında garnitür olarak pilav ya da patates ile servis yapabilirsiniz
lezzetli et pişirmenin püf noktaları
* Kontrfile: Yumuşaktır, ızgara için uygundur
* Bonfile: Yumuşaktır, ızgara için uygundur
* Nuar: Orta sertliktedir, haşlama yapmaya uygundur
* Kontrnuar: Orta sertliktedir, haşlama yapmaya uygundur
* Sokum: Kuşbaşı olarak kullanılır
* Tranç: Kuşbaşı olarak kullanılır -kuşbaşı
* Yumurta: Kuşbaşı olarak kullanılır
* Antrikot: Yumuşaktır, ızgara için uygundur
* Bodigo: Orta sertliktedir, haşlama yapmaya uygundur -haşlamalık
* Döş: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır
* Pençeta: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır
* Kürek: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır
* Gerdan: En sert kısımlardandır, kıymalık olarak kullanılır
Başlıca Et yemekleri:
Dana eti çok sayıda yemeğin hazırlanmasında ana malzeme olarak kullanılır, bu yemeklerden bazıları: Haşlama et (yahni) , kızartma (kavurma), köfte, döner, şiş kebap ve diğer kebaplar, biftek (ızgara veya salçalı yemek), tas kebabı veya et soteler, kıymalı yemekler, etli sebze yemekleri, sebzeli türlüler, kıymalı dolmalardır
Et Seçimi ve Miktar Belirleme:
Hangi yemeği yapacağınıza önceden karar verin Buna göre alışverişe çıktığınızda etin hangi kısmından alacağınızdan emin olun Eti mümkünse pişirmeden bir gün önce satın alın, bir gün sosta dinlendirmeniz gereken yemekler için bu en idealidir Derin dondurucuda uzun süre bekleyen et yeni alındığı gibi lezzetli olmaz Bunu da lütfen göz önünde bulundurun
Kırmızı etin fazla tüketilmesi özellikle belirli bir yaşın üstündeki bireylerde Trigliserit ve LDL (kötü huylu kolesterol) düzeylerinin yükselmesine neden olur Bu nedenle haftada 1–2 kez kırmızı et tüketmeye gayret edin Bir kişi için etin porsiyonu en fazla 150 gr olmalıdır Bu miktar piştikten sonra 100–120 gr olmaktadır Ağır işte çalışanlar, sporcular ve ergenlik çağındaki çocuklar için etin porsiyon miktarı 200–250 gr olabilir
Et pişirirken:
Etin içinde doymuş yağlar bulunur, bu nedenle pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye özen gösterin Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak olmasını ve lezzetli olmasını sağlar
Eti terbiyelerken kuru soğan ve sarımsaktan, baharatlardan, taze kekik ve defne yaprağından, yoğurt ve zeytin yağından yararlanabilirsiniz
Etin terbiyelendikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve daha kolay pişmesini sağlar
Eti pişirirken düdüklü tencere kullanırsanız zaman tasarrufu sağlamış olursunuz Ayrıca besin değeri kaybını da en aza indirmiş olursunuz
|
|
|