06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kahvaltılıklar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
omlet yapmanın püf noktaları - yumurta haşlamanın incelikleri - zeytinler hakkında bilmeniz gerekenler - peynir nasıl saklanırİyi bir omlet yapmanın ilk kuralı, hiçbir zaman 6′dan fazla yumurta kullanmamanızdır Pişirirken de daima gazlı ocak tercih etmeli, elektrikli ocak kullanmamalısınız
Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar
Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız
Yumurta cezvede kaynarken iç çeperlere çarpar ve kabuğu çatlar Beyazlar dışarı çıkar Bunu önlemek için suya koymadan önce yumurtanın ucunu bir iğneyle delin
Rafadan Yumurta:Su kaynamaya başlar başlamaz cezveyi ocaktan çekip yumurtayı bir süre kaynar suda bekletin
Çizik zeytin yağ limonla servis esilirse daha lezzetli olur
Yumuşak bir omlet hazırlamanın birinci şartı yumurta sarılarını delip, beyazlara fazla ısrar karıştırmaktır En önemlisi, karışımı fazla çırpmayın
Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir
Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın
Yumurtanın sarısında daha çok kolestrol bulunur Akındaki kolestrol miktarı ise çok azdır Bu nedenle yumurtanın sarısı yerine akının yenmesini öneriliyor Ve “omletinizi bir yumurta sarısı, ama üç yumurtanın akıyla hazırlayın” diyoruz
Sucuğun kurumaması için kızartırken üstüne biraz acılı ketcap döküp kızartırsanız daha lezzetli olur
Yumurta gereğinden uzun süre pişirilirse sarısı ile beyazı arasında yeşil bir halka oluşur Bu halka oluşana kadar pişen yumurtanın kokusu rahatsız edici, hazmı zor olabilir Yumurtanın maksimum pişme süresi 12 dakika olmalıdır
Yumurtayı haşlarken bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun
Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun
Sabah kahvaltısında katı yumurta yiyeceksiniz Yumurtanızı cezveden çıkardınız Kabuğu pek sıcak olduğundan, eliniz yanıyor, soyamıyorsunuz Öte yandan da aceleniz de var, işinize yetişeceksiniz Yapacağınız çok basit Yumurtayı çatlatın, musluğu açın, akan suyun altında soyun Hem eliniz yanmaz, hem de yumurta daha çabuk soyulur
Siyah zeytini tatlandırmak için zeytinyağı ve limon suyu karışımından yararlanmayı herkes bilir
Zeytinlerinize daha değişik bir tat vermek için bunları zeytinyağıyla örtün ve biraz kekikle 2-3 diş sarımsak ilave edin Sekiz gün bekletin ve yenilip azalan zeytinlerin yerine yenilerini koyun
alıntı
|
|
|