Yalnız Mesajı Göster

Kışlık Yiyecek İçecek Yapımı

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kışlık Yiyecek İçecek Yapımı



kışlık yiyecekler nasıl hazırlanır - kışlık yiyeceklerin hazırlanması - kış için yiyecek hazırlamak - kış için hangi yiyecekler hazırlanır - kışlık konservelerTürk Mutfağında, kışlık besinlerin hazırlanmasında farklı teknikler uygulanmaktadırBiber, patlıcan, fasulye, domates, elma, erik, dut vb gibi sebze ve meyveler kurutularak kışın sebze yemeklerinin ve çeşitli hoşafların yapımında kullanılır


Biber ve domatesle; kaynama, güneşte koyulaştırma yoluyla salçalar hazırlanırÇeşitli sebzelerin, su, sirke, tuz, limon vb ile birleştirilmesi ile yapılan turşular, kış yemeklerinin yanında yoğun olarak tüketilen yiyeceklerdir


Tarhana adı verilen; yoğurt, un, yarma, çeşitli sebze ve tat verici ile hazırlanan çorbalık türü içine konulan malzeme ve hazırlama tekniği olarak yöresel farklılıklar göstermekle beraber, Türkiye genelinde yaygın olarak hazırlanır Yaz sonunda hazırlanan tarhana, kış boyunca sevilerek tüketilen besleyici bir çorbadır


Vişne, çilek, kayısı başta olmak üzere çeşitli meyvelerden hazırlanan reçel, şurup, marmelat çeşitleri de kışlık hazırlıkların önemli bölümünü oluştururÜzüm, dut, elma gibi meyvelerden hazırlanan pekmezin üretimi son yıllarda azalmış olmakla beraber devam etmektedir


Pekmeze elma, ayva, armut, üzüm gibi meyvelerin katılmasıyla reçel türleri elde edilirPekmez, ceviz, fıstık, nişasta vb malzemelerle işlenerek pestil, sucuk, muska gibi besinler üretilir


Kış için etle hazırlanan besinlerin üretimi, özellikle geleneksel kesimde devam etmektedirKıyma veya kuşbaşı şekline getirilen et, kendi yağı ve tuz eklenerek soğutulurKavurma veya sızgaç denen bu ürün, kış yemekleri hazırlanırken kullanılırÖzel yöntemlerle hazırlanan pastırma, sucuk gibi ürünlerin yanında etin, kemiğin ve bazı balık türlerinin kurutularak ya da tütsüleme yoluyla kış için hazırlandığı bilinmektedir


Günümüzde yukarıda anılan tekniklerin yanında konserve yapımı veya derin dondurucu besinlerin muhafaza edilerek, kışın gerektiğinde kullanılması yönündeki eğilimlerin arttığı görülmektedir



Domates salçası

Sirke

Pekmez

Yemiş kuruları

Kekik ve nane kuruları, adaçayı

Baharat: Kimyon, tarçın, çöreotu, vs

Hardal, limon tuzu, karbonat,

Biber, sarmısak ve soğanlar gibi yemeğe ilâve olunan maddeler,

Kuru mısır

Gül ve çiçek suları vesaire

Tertip edip veya ettirip saklarlar

Kışın salçadan sıkıntı çekmezler; sirkenin halisini bulurlar Pekmezli muhallebilerini ve yemiş kurularından hoşaflarını yaparlar Külbastıları için, kekik ve nane kurularını kullanırlar Köfteleri için, kokulu baharat ve kuru fasulye ve nohut gibi yemeklerine temiz biberlerini ekerler

Kış mevsiminin uzun gecelerinde misafirlerine ve çocuklarına cin mısırı denilen küçük taneli mısırlarını kalburlarda ateş üstüne keyifle ve gülüşerek sıcak sıcak patlatırlar

İşte, hakiki ev kadınının mânevi zevki de budur


Kültür ve Turizm Bakanlığı


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla