Prof. Dr. Sinsi
|
Önemli Bilgiler
Önemli Bilgiler - Temizlikte Püf Noktalar - Sararmış Tencereleri Parlatma - Leke Temizliği - Lekeler Nasıl Çıkarılır - Yemek Yaparken Püf Noktalara Dikkat
ÖNEMLİ BİLGİLER
GENEL
Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok
Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın Şişeleri daldırın
Yeterince soğuyacaktır
Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz
Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz
Gravyer peynirinin kurumaması için, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz
Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz
Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir
Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer
Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır
Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur
Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz
Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin
Açıkta unutulan ve bayatlayan bisküvileri küçük fırın tepsisi içinde birkaç dakika ısıtırsanız, yeniden tazelik kazandıklarını görürsünüz
Kovada sofraya getirdiğiniz buz parçalarının donmaması için üzerlerine biraz madensuyu gezdirin
Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin
Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır
Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır
Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz
Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz
Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz
Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun
Sucukları serin bir yere asmak yetmez Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin
Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar Tencerenin dibini temizlemek de güç olur Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın Dibi tutmayacaktır
Bazı tatlı tariflerinde yumurta akının ne miktarda kullanılacağı gram olarak gösterilir Bir yumurta akı 30 gr gelmektedir
Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin
Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir
Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın
Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin
Kabuklarını soyduğunuz meyveların kararmalarını önlemek için limonla ovun
Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir
Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin
Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın
Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz
Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz
LEKELER
Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır
Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz
Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekelenin üzerine sürün
Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir
Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır
Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız
Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin Ekmekler lekeyi emecektir
Şarap lekesini çıkarmak için, oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın
Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın
Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiği lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiği silin
Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin
TEMİZLİK
Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke
kaynatın
Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır
Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun
Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir
Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir
Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz
Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir Biraz sirkeyi atese koyup isitin Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun Ama sonra da iyice durulayin Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur
Kristallerin isil isil parlamasi için, yikadiktan sonra durulama sirasinda sirkeli suya batirin Göreceksiniz bardaklariniz, kadehleriniz piril piril olacaktir
Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler
Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın
Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir
Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir
YEMEK YAPARKEN
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın Fazla tuzu çekecektir
Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun
Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin
Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin
Tuz bazen sütü keser Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder
Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için, çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır
Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur
Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz
Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz
Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız
Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü almalı, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla sıvamalıdır
Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir O zaman rengi güzel olacaktır
Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız Aksi halde pişim çok uzun sürer Derin tencerelerden kaçınmalısınız Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz
Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin Çünkü araya başka bir iş girer de pişiremezseniz, bezelyeler kuruyup sertleşebilir Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz
Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır
Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz
Çorbanın tuzunu fazla koyduysanız hemen içine irice dilimlenmiş bir kaç patates atın Bir miktar pişirdikten sonra patatesleri çıkarın Fazla tuzun gittiğini farkedeceksiniz Bu yöntem her sulu yemek için geçerlidir
Kızartma yaparken tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz
Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz
Enginarı alüminyum tencerelerde pişirmeyin Enginar, alüminyumu karartır
Fasulyeyi önce haşlayıp, daha sonra kılçıklarını almakta fayda vardır Böylece vitaminleri de gitmemiş olcaktır
Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır
Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz
Izgarada et pişirirken, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin Etiniz daha yumuşak olacaktır
Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın Sonra unlayın tavaya atın
Evde yapılan marmelatların içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır
Pancarı haşlarken içine saplarını da koyarsanız, rengi daha kırmızı olur Hatta bir kaşığı da sirke dökün
Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun
Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin
Pudingin ununu az koyduğunuz için yumuşak olduysa en iyisi yeniden un katmak yerine bir kaşıkla krema haline gelene kadar iyice hazırlamaktır
Reçel yaparken kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır
Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu
İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave
ederek bir dakika kadar daha pişirin
İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz
Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin
Turta için hazırlanan hamura bir miktar sütün yanında biraz da
bira ilave edilirse, turtanız yumuşak ve hafif olur
Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada
kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun kavururken renginin
canlı olması için biraz tuz serpin
Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin
Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları
için toz şekere bulamayı unutmayın
Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin
Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir kaşığı şeker atın
Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun Ağır ateşte kendi
bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur
Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır Birkaç tane
buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz
Köfte yoğurmadan önce ellerinizi ıslatırsanız, ellerinizin
temizlenmesi daha kolay olur
Kalamar kızartırken önceden süte batırılırsa daha yumuşak olur
Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç,
soğan ve kereviz sapı ( veya maydanoz ) konursa haşlama suyu
çok lezzetli olur
Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur
Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır
Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun
Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız
tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz
İSTENMEYEN KOKULAR
Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz
Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir
Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır
Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz
Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır
Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz Hatta soğan ve balık kokusunun da
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz
Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın Telve balık kokusunu emecektir Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın
Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz
Balık kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz
Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaadığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz
Yanmış süt kokusunu yok etmek için tencerenin üzerine ıslak bir bez koyun Daha sonra bezi tencerenin üzerinden kaldırıp, durulayarak tekrar tencerenin üzerine örtün Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın
Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın
Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun
Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın
|