06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Salatalar Hakkında Genel Bilgiler
Salata hakkında - salata nasıl yapılır - salata yapmanın püf noktaları - salata çeşitleri
Salatalar iştah açıcı, renk ve şekilleri ile sofraların dekoru olduğu gibi, salgıyı artırdıklarından yemeklerin sindiriminde çok önemli yer tutarlar
Salatalar, salatalık, domates gibi çiğ sebzelerden, pişmiş sebzelerden, etlerden ve meyvalardan olmak üzere dört şekilde yapılırlar
Servisi:
Salata iyice ayıklanır yıkandıktan sonra salata sepetine ve temiz bir bez içine konur
Porselen, fayans veya kristal bir kap içinde yapılır Ve dağıtımı da özel çatal ve kaşıkla olur
Sosu :
En çok zeytinyağı ve limonla yapılır
Bu sosu hazırlamak için kâse içinde arzuya göre iki kaşık zeytinyağı, biraz tuz, biber ve bir kaşık da limon suyu eklenerek hazırlanır
Buna çok ince kıyılmış maydanoz gibi otlar katılır
Pişmiş sebze salataları mayonezle soslandırılır
iştah açmak amacıyle yemekle birlikte yenilmek üzere hazırlanan, ekşili ve genellikle üzerine zeytinyağı gezdirilmiş yardımcı yemeğe salata denir Yurdumuzda salatalar genellikle -domates salatası, beyin salatası, «hıyar salatası», roka salatası, kıvırcık salatası-, «marul salatası», «cacık», «hindiba salatası», «fasulye piyazı» ve benzerleri gibi sınırlanmış, az sayıdadır,
Avrupa ülkeleri mutfaklarında ise türlü bitki yemiş ve etlerden salata yapma imkânları araştırılmış ve bulunmuştur Salata deyince akla italyan Mutfağı gelir Çünkü salata İtalyan Mutfağının icadıdır
Ama salatayı yemeklerden önce ordövr veya birinci tabak olarak yemeği bir alışkanlık haline getiren Fransız'lar, bunun iştah açıcılığının yanısıra besin ve kalori yönlerini de ele atmışlardır Böylece Türk Mutfağı'nın pek alışık olmadığı, ama oldukça hoş ve lezzetli salata çeşitleri ortaya çıkmıştır Bunlar ekşi konduğu vakit salata, ekşlslz olduğu vakit de ordövr olarak yenmektedir
İçi doldurulmuş yeşil zeytin, salam, kaşer peyniri, salatalık domates, kapari, ançüez, hıyar ve kalamata zeytininden yapılan karışım da ekşi ve zeytinyağı konduğu vakit salata, ekşisiz ve zeytinyağsız olduğu vakit de ordövr olarak yenir Ancak bu malzemenin hepsini küçük parçalara doğramayı unutmamak gerekir
Avrupa Mutfağı'nda salatalarda, ordövrlerde karışıklara geniş çapta yer vermişlerdir
alıntı
|
|
|