06-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamur İşi Yiyecekler
hamur işleri hakkında - hamur yemekleri - yörelere göre hamur işleri - börekler
Türk kültüründe hamur işi yiyeceklerin ayrı bir yeri vardır Özellikle yoğurt ve et, hamur işi yiyeceklerde kullanılan en yaygın tamamlayıcı gıdalardır Hayvancılık gibi ekonomik yapı böylece yoğurt ve et olarak hamur işi yiyeceklerine girmiştir Çeşitli baharatlar, (Biber, sumak gibi) yağlar da lezzeti arttıran diğer malzemeler arasındadır
Aşağıda Anadolu’nun çeşitli yörelerinde en yaygın olan hamur işi yiyecekler belirtilmiştir Bunların başında “Mantı”lar gelmektedir
Mantı
Kazak ve Uygur Türklerinin bildirdiğine göre Orta Asya’da bu yemeğe “Mantı” denilir Başka yerlerde “Tatar Böreği” de denir ve çok çeşitleri vardır Çorum mantısı, Kayseri mantısı gibi
Samsa
Uygur Türkleri, kuru poğaça biçimindeki bir hamur yemeğine “Samsa” derler Türkiye’de “Samsa Tatlısı” bilinir Bulgaristan Türkleri baklava dilimine “Samsa” derler “Bir samsa koymuş tabağa” biçiminde söylenir
Tutmaç
Yumurtalı hamurdan yapılmış yufka, et, tereyağı ile yapılan bir yemektir
Hıngel
Erzurum yöresinde hamurun kare biçiminde kesilerek tepsiye konup üstüne yağ, acı biber, salça, yoğurt dökülerek yendiği bir tür mantıdır
Haşıl
Erzurum yöresinde unla yapılan bir yemek türüdür
Makarna Türü Hamur İşleri
Erişte ve makarnalar, hamurun kurutularak saklandığı hamur işi yiyeceklerdir Sade olarak pişirildikleri gibi, kıyma, peynir, salça konarak da yenirler Makarnalar bugün hazır olarak çarşıdan alınmaktadırlar Fabrikada yapılmaktadırlar oysa erişte, ev kadınlarının evde kendilerinin yaptıkları bir yiyecek türüdür Özellikle kış hazırlıkları sırasında Anadolu kadınının yardımlaşma geleneklerini sürdürdüğü bir yiyecek türüdür
Börekler
Hamur işi yiyecek türlerimizden en popüler olanlarından bir grup ise, böreklerdir Baklava-börek ikilisi, Türk mutfağının en değerli direkleri olarak nitelenebilir Börekler de üç gruba ayrılabilir:
a) Yağlı hamur börekleri: Talaş ve bohça börekleri bu türün örnekleridir
b) Yufka börekleri: Tepsi, sigara, suböreği, gibi pek çok çeşitleri vardır Hamurun oklava ile ince açılmasıyla yapılan yufka kullanılarak pişirilirler Gözleme de yufkanın yağlı olarak pişirilişidir
c) Serpme hamur börekleri: Muska böreği, kol böreği gibi türleri var
Böreklerin lezzeti, içine konan çeşitli malzemelerle zenginleştirilir Peynir, kıyma, ıspanak, patates gibi, Trakya’da pırasa da konuyor Bazı yörelerde pastırma, sucuk da konmaktadır
Prof Dr Mahmut Tezcan
alıntı
|
|
|