Prof. Dr. Sinsi
|
Baharatlari Nerelerde Kullaniriz
Baharatlari nerelerde kullaniriz
Aci kirmizi toz biber
Aci ve tatli taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilir Sicak yöre yemeklerinin çogunda kullanilir
Adaçayi
Ege bölgesinde çayi yapilan aromali bir ottur Avrupa ülkelerinin mutfaklarinda kizarmis patateslerin, hamurlara koyulan yaglarin kokulandirilmasinda, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanilir
Anason
Anayurdu Misir olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yesilimsi, tatli ve baharli tohumudur Hamur islerinde, raki yapiminda, gevreklerde, çöreklerde kullanilir
Beyaz toz biber
Karabiberin dis kabugu alinmis ve ögütülmüs olanidir Karabiberden daha keskin kokuludur ama tadi karabibere göre daha hafiftir
Biberiye
Küçük, kalinca, ensiz, kokulu olan yapraklari av ve kümes hayvanlarinin etlerinden yapilan yemeklerde, et yemeklerinde, soslarda kullanilir Tazesinin kullanildigi her yerde kurutulmusu da kullanilir
Çöreotu
Pisirme islemi sirasinda çörek ve ekmeklerin üzerine serpistirilir Salatalarda da kullanmak mümkün
Defne
Çesitli balik, et, kümes ve av hayvanlarinin etlerinden yapilan yemeklerde, soslarda, bazi tursularda, konservelerde kullanilir
Dereotu
Maydanozdan sonra en çok kullanilan taze ot Sindirimi kolaylastirici bir bitkidir Birçok salata ve zeytinyagli yemekte kullanilir
Dolmalik fistik
Özellikle dolma içi malzemesidir Ama kavrularak salatalarda da kullanilabilir
Hardal
Tohumu un haline getirilir ve sirkeyel karistirilarak macun kivaminad bir karisim yapilir Izgara etlerin yaninda ve bazi soslarda kullanilir
Hashas tohumu
Hashas bitkisinin tohumudur Mavi, siyah ve beyaz renkte olur Ekmek, çörek, börek gibi firin ürünlerinden kullanilir Ayrica kavrularak salata, kanepe, meze ve sebze yemeklerine de katilir
Karabiber
Kuru ve siyah tanelerinin baharli, aci bir tadi vardir Hemen hemen her türlü yemekte tane veya toz halinde kullanmak mümkündür
Karanfil
Bu bitkinin koyu renkli, küçük çivi biçimindeki tomurcuklari kurutulur ve ögütülerek toz haline getirildikten sonra veya dövülmeden tane olarak kullanilir Kompostolarda, bazi tatlilarda, serbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soganla birlikte bazi yahnilerde kullanilir Elma ile müthis uyum saglar
Mis kokulu yemekler
Kekik
Et, izgara, sebze ve baliklarda kullanilir Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bolca yer alir
Kimyon
Genel olarak toz halinde kullanilmaktadir Türk mutfaginda köftelerde, bazi et yemeklerinde ve sucuk yapiminda kullanilir
Köri
Kimyon, biber, zerdeçal, kisnis, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve aci kirmizi biberden olusan bir baharat karisimidir Özellikle tavuk etine çok yakisir
Mercankösk
Kekige çok yakin bir ottur Salatalarda baska et ve sebze yemeklerinde de kullanilir Genellikle pismesine yakin yemge konu Sindirimi kolaylastirici bir etkisi oldugu için av etleri gibi sindirimi zor yemeklerde vazgeçilmezdir
Muskat (küçük Hindistan cevizi)
Kullanilan kismi tohumudur Itirli bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert oldugu için rendelenmis olarak da satilir Antiseptik, istah açici, mide ve kalbi kuvvetlendirici, safra taslarinin eritici özelligi vardir Buharda pisen et yemeklerine azicik katildiginda hos bir lezzet verir
Pembe biber
Özellikle soslarda, et ve balik yemeklerinde kullanilir
Rezene
Anason kokulu bir ot Yapraklari deteotuna benzeyen, kökü de sümbül soganini andiran bu bitkinin yemegi ve salatasi yapilir
Safran
Kullanildigi yemege sapsari bir renk verir Keskin ve hafif acimsi bir tadi vardir Bazi balik ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlilarda kullanilir Zeytinyaginda erimez Safrandan, zerde adi verilen bir tatli da yapilir
Sumak
Toz haline getirilerek kullanilmaktadir Eksimsi bir tadi vardir Kebaplara ve bazi salatalara eksilik vermek için kullanilir
|