Yalnız Mesajı Göster

Çavdarın Yararları - Çavdar Ekmeği

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çavdarın Yararları - Çavdar Ekmeği



çavdar nedir - çavdarın özellikleri - çavdar ekmeğinin faydalarıÇavdar, dağlık yörelerimizde yetiştirilir Çavdar taneleri buğdaya göre daha koyu renktedir Çavdar taneleri köy değirmenlerinde öğütülerek un elde edilir


Tanenin kepek kısmı ayrılmadığından B vitaminleri ve madenler yönünden zengindir Ancak, kepeğin çok olması, ekmeğin kabarma yeteneğini azalttığından iç kısmı pişmemiş görünümündedir ve nem oranı fazla olduğundan çabuk küflenebilir


Ayrıca, kepeğin çok oluşu, insan sağlığı için önemli olan kalsiyum, demir ve çinkonun kullanım oranım azaltır


Piyasada satılan çavdar ekmeği genellikle üçte iki çavdar unu, üçte bir buğday unu katılarak yapılır Böylece, ekmekte kepek biraz azaltılmış ve kabarma daha iyi olduğundan kalsiyum, demir ve çinkoya olan olumsuz etkisi azalır


Bu ekmekler, özellikle, kabızlıktan yakınanlar için yararlıdır Ayrıca, yetişkin şeker hastalarına, kan şekerini hızlı yükseltmediği için önerilir Yine kanlarında kolesterol yüksek olanlar için uygun bir ekmek türüdür


Piyasada “kepek ekmeği” adıyla satılan ekmek, kepeği alınmış buğday ununa kepek eklenerek yapılır Bu ekmek de çavdar ekmeğine benzer Aynı şekilde barsak hareketlerinin azlığından oluşan kabızlıklarda, şeker hastalığında, kolesterol yüksekliğinde beyaz ekmek yerine kullanılması yararlı olur


alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla