Yalnız Mesajı Göster

Evde Kaymak Nasıl Yapılır

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Kaymak Nasıl Yapılır



kaymak nasıl yapılır - sütten kaymak yapımı - süt kaymağı - kaymak tarifiMalzemeler

5 kg taze manda sütü (yoksa yağlı süt)



Yapılışı


Dibi düz, kenarları yüksek tencere bulacaksınız


Tencerenin dibi dar, kenarları yüksek olacak (büyük su bardağı benzeri)


Tencereye 5 kg taze manda sütü koyacaksınız


Tencereyi çok kısık ateşe oturtacak, hiç karıştırmadan 5 saat dolayında (taşmadan) kaynamaya bırakacaksınız


Bu uzun sürede, tencerenin üzerinde kaymak oluşur


Tencereyi ateşten indirip soğuttuktan sonra buzdolabına koyarak iki gün dinlendireceksiniz


Bu sürede kaymak kalınlaşır ve sertleşir

Tarif 2


Lezzet bakımından en güzel kaymak inek sütünden yapılandır Miktarı, manda ve koyun sütlerine oranla az olduğundan, genellikle kaymak, manda ve koyun sütlerinden yapılır; ortalama olarak 5 - 6 kilo sütten 1 kilo kaymak alınır


Kaymak yapılacak sütü büyük bir tencerede devamlı karıştırarak ve sallayarak kaynatıp büyük kenarlı tepsiye doldurup çok hafif ateşe oturtunuz

Biraz sonra tepsiyi örterek 5 - 6 saat bırakınız Kaymak bağlayınca ateşten indirip soğuyunca lüle şekli veriniz


Not: Evlerde kaymak yapmak için bu yöntem pek kolaydır Sütevlerinde yapılış şekli çok değişiktir Kaymak tavaları vardır ve bu tavalara özgü ocaklar yapılmıştır Fakat yapılış şekli çok zahmetlidir, sütevlerinde bulunmadıkça, araç ve gereçleri görmedikçe tarifle anlatılamaz




alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla