Konu
:
Evde Kaymak Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Evde Kaymak Nasıl Yapılır
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Evde Kaymak Nasıl Yapılır
kaymak nasıl yapılır - sütten kaymak yapımı - süt kaymağı - kaymak tarifi
Malzemeler
5 kg
taze manda sütü (yoksa yağlı süt)
Yapılışı
Dibi düz, kenarları yüksek tencere bulacaksınız
Tencerenin dibi dar, kenarları yüksek olacak (büyük su bardağı benzeri)
Tencereye 5 kg
taze manda sütü koyacaksınız
Tencereyi çok kısık ateşe oturtacak, hiç karıştırmadan 5 saat dolayında (taşmadan) kaynamaya bırakacaksınız
Bu uzun sürede, tencerenin üzerinde kaymak oluşur
Tencereyi ateşten indirip soğuttuktan sonra buzdolabına koyarak iki gün dinlendireceksiniz
Bu sürede kaymak kalınlaşır ve sertleşir
Tarif 2
Lezzet bakımından en güzel kaymak inek sütünden yapılandır
Miktarı, manda ve koyun sütlerine oranla az olduğundan, genellikle kaymak, manda ve koyun sütlerinden yapılır; ortalama olarak 5 - 6 kilo sütten 1 kilo kaymak alınır
Kaymak yapılacak sütü büyük bir tencerede devamlı karıştırarak ve sallayarak kaynatıp büyük kenarlı tepsiye doldurup çok hafif ateşe oturtunuz
Biraz sonra tepsiyi örterek 5 - 6 saat bırakınız
Kaymak bağlayınca ateşten indirip soğuyunca lüle şekli veriniz
Not: Evlerde kaymak yapmak için bu yöntem pek kolaydır
Sütevlerinde yapılış şekli çok değişiktir
Kaymak tavaları vardır ve bu tavalara özgü ocaklar yapılmıştır
Fakat yapılış şekli çok zahmetlidir, sütevlerinde bulunmadıkça, araç ve gereçleri görmedikçe tarifle anlatılamaz
alıntı
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul