Yalnız Mesajı Göster

Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)

Eski 06-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)



Vanilyalı Yumurta (5 ay)


20 cl süt

1 yumurta sarısı

1 paket şekerli vanilya


Sütü ateşe koyun ısınınca (kaynamadan önce) yumurta sarısını ve vanilyayı ekleyin iyice karıştırın, biraz daha kaynayınca, ocaktan alıp soğutup, bebeğinize içirin


Muzlu Çilekli Süt (5 ay)


120 ml süt

1/2 doğranmış muz

birkaç çilek veya ahududu

1 tatlı kaşığı toz şeker


Bütün malzemeleri blendra koyup kaymak gibi pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın Bebeğinize içirin

Meyveli Puding (5 ay)


1 küçük kutu krem peyniri

1 mevsim meyveleri


Mevsimine göre hangi meyve varsa, temizleyip doğradıktan sonra krem peynirle mikserde karıştırılmalıdır Peynirin miktarı, meyvenin su oranına göre değişmelidir Elde edeceğiniz puding kaşıkta hafifçe akacak şekilde olmalıdır Eğer meyvelerde ekşilik varsa çok az pekmez de katabilirsiniz

Peynirli Kiraz (5 ay)


1 avuç olgun kırmızı kiraz

1 çorba kaşığı kaşığı toz şeker

3 çorba kaşığı su

60 g yumuşak beyaz peynir


Kirazın saplarını çıkarıp yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın Kirazı şeker ve su ile birlikte bir tencere koyun Düşük ısıda yaklaşık 15 dakika pişirin Suyu uçup püresi kalınca ocaktan alıp soğutun, içine beyaz peyniri ekleyip ezerek karıştırın Bebeğinize servis edin

Muz Kompostosu (5 ay)


1 veya 2 muz

Limon suyu birkaç damla


Muzu soyup doğrayın üzerine limon suyu döküp karıştırın Çok az suda 5 dakika haşlayın Bebeğinize yedirin

Kayısı Kompostosu (5 ay)


3 veya 4 tane olgun kayısı

1 çorba kaşığı toz şeker


Kayısıları yıkayın, ortadan yararak çekirdeğini çıkartın Üzerine toz şeker serpiştirin ve bıraz ıslatarak yumuşatmak için 10 dakika bekletin Bir tencereye koyun içine 1/2 bardak su ekleyip, düşük ısıda 15 dakika kadar pişirin Soğutup bebeğe yedirin

Kayısılı Muhallebi (5 ay)


180 ml maden suyu

250 ml süt

1 çorba kaşığı pirinç unu

2 kuru kayısı

1 tutam tarçın


Bir şişe ve maden suyunu dökün Sütü ekleyin Karıştırın Bir tencere içine dökün ve ısıtın Pirinç unu ve tarçın ekleyin 10 dakika karıştırarak kaynatın Kuru kayısıları yıkayın küçük küçük doğrayın, tencereye ekleyin Biraz daha karıştırdıktan sonra kaye boşaltıp soğutun


Not: Kuru üzüm, çilek ya da değişik meyveler de doğranarak katılabilir

Meyve Kreması (5 ay)


100 gr süzme yoğurt

yarım muz

yarım elma

1 çorba kaşığı bal


Bütün malzemeyi bir miksere koyarak krema kıvamı alana kadar karıştırın Bebeğinize servis yapın

Geleneksel Püre (5 ay)


1/2 pırasa

3 havuç

1/2 Patates (küçük)

biraz tereyağı

yarım bardak et suyu


Sebzeleri yıkanıp soyulup, kesilip, fırında 15 dakika Pişirin Et suyu ile karıştırın Biraz tereyağı ekleyip ezin ve ılık olarak bebeğe yedirin


Muzlu Kabak Püresi (5 ay)


100 gramlık 1 kabak

60 gr muz

Bir kaç damla limon

bir çimdik tuz


Bu kabağın her iki ucunuda kesip yüzeyini kazıyın ve yıkayın parçalar halinde doğrayın, fırında ya da buharda pişirin Sonra Blenderda muz ile kabağı pürüzsüz bir püre olana kadar çekin Tuz ve limon ekleyin Karıştırıp bebeğe yedirin

Pırasa Püresi (5 ay)


1 patates

1 beyaz pırasa

1 dilim balkabağı


Biraz margarinde balkabağını kızartın Balkabağı içindeyken, tavaya sıcak su, patates ve pırasanın beyazını ekleyin Kapaklı olarak 20 dakika pişirin Süre sonunda püre yapın bebeğe yedirin

Kabak Püresi (5 ay) (mikrodalga)


1 kabak

1 büyük patates


Sebzeleri yıkayın, soyun, doğrayın Bir kaba koyun üzerini örtün mikrodalga fırında 10 dakika (%100) pişirin

Blendere aktarın biraz zeytinyağı ile bareber püre yapın Bebeğinize yedirin


Not: Biraz beyaz peynir ekleyebilirisiniz


Rezeneli Kabak Püresi (5 ay)


Kabağı kazıyın orta çekirdeklerini çıkarın, küçük zar biçimi doğrayın Rezeneyi yıkayıp küçük küçük kıyın Kabak ve rezeneyi, buhar ya da suda 20 dakika pişirin, iyice yumuşasın Daha sonra ikisini iyice karıştırın Bebeğin yiyeceği kadarını 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ile karıştırıp, bebeğe yedirin Kalanını buzdolabına kaldırıp yiyeceği zaman zeytinyağı ile karıştırarak yedirin

Sebzeli Tavuk Püresi (5 ay)


20 gram tavuk göğsü

1 havuç

1 şalgam

1 avuç yeşil fasulye

1 avuç bezelye

1 dal maydanoz

biraz tereyağı

Tuz


Havuç ve şalgamı yıkayın, soyun, küçük küpler halinde doğrayın Taze fasulyeyi yıkayın ve küçük parçalar halinde kesin Maydanozu yıkayın Tencereye soğuk su ve bir tutam tuz ile düşük ısıda hepsini pişirin, (tavuk etini son 10 dakika önce ekleyin) Daha sonra tencereden çıkanları biraz tereyağı ve sütle iyice karıştırarak püre yapın


Fırında Sebze ve Balık Püresi (5 ay)


80 gram patates

100 gram kıyılmış dondurulmuş ıspanak

50 ml süt

20 gram somon kotlet

5 gram tereyağı


Patatesleri yıkayın, soyun doğrayın Bir fırın kabına döşeyin Üzerine ıspanağı da ekleyin üzerine 100 gram su döküp karıştırın, düşük ısılı fırına verin 20 dakika sonra balığı ekleyin tekrar fırına verin, balıkta pişitikten sonra fırından alın 50 gram sütle birlikte mikserden geçirerek püre yapın servis esnasında tereyağı ile karıştırarak bebeğe yedirin

sutereli Patates Çorbası (5 ay)


2 patates

1 havuç

2 yaprak su teresi

1 çimdik tuz

çok az tereyağı


Bütün sebzeleri yıkayıp doğradıktan sonra, soğuk suda 15 dakika haşlayın Mikserden geçirip tuz ve tereyağını ekleyerek bebeğe verin


Kremalı Hindiba Çorbası (5 ay)


Malzeme:

Bir hindiba

Bir patates

1 çorba kaşığı krem peyniri

bir çimdik tuz


Hindibayı ve patatesi yıkayın, patatesi soyun, küçük parçalar halinde doğrayın Soğuk suya atarak 20 dakika kaynatın Mikserden geçirin, tuz ve krem peyniri ekleyin Servise hazır

Kabak Çorbası (5 ay)


1 soğan

4 kabak


kabak ve soğanı yarım saat pişirin, mikserden geçirin


Varyasyon: rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz

Bahar Çorbası (5 ay)


50 gram bezelye tanesi

50 gram havuç

50 gram yeşil fasulye

1 dal maydanoz

1 tutam tereyağı


Havucu küçük doğrayın, yeşil fasulyeyi ince kıyın, bezelye ile birlikte hepsini haşlayın, kıyılmış maydanozu ve tereyağını katıp mikserden geçirin

Balkabağı Çorbası (5 ay)


200 gram bal kabağı

1/3 litre süt

1 yumurta sarısı

1 tutam tereyağı


Kaynar suda küçük doğranmış bal kabağı 15 dakika haşlanır Süt ve yumurta sarısı katıldıktan sonra iyice püre yapılır

Kremalı Enginar Çorbası (5 ay)


2 konserva enginar göbeği

30 ml süt

1 çorba kaşığı un

çok az tereyağı

1 çimdik tuz


Tuzlu kaynar suda enginar göbeklerini 15 dakika pişirip püre yapın Sütü, unu çorbaya katıp karıştırarak biraz fokurdatın

Kremalı Mısır Çorbası (5 ay)


1 küçük kutu konserve mısır tanesi

25 cl süt

1 tutam hindistancevizi tozu

1 tutam tereyağı


Sütü mısır tanesi ile beraber kaynatıp mikserden geçirin, tereyağını ve hindistancevizini katarak iyice karıştırın

Patates Püresi (5 ay)


250 g patates

1 çimdik tuz

10 cl süt

5 g tereyağı


Patatesleri haşlayın Süt, tereyağı ve tuz ilavesi ile püre yapın


Patates Taze Fasulye Püresi (5 ay)


80 g yeşil fasulye

120 g patates

5 g tereyağı


Yeşil patates ve patatesleri huharda pişirin, tereyağı ilavesi ile karıştırarak püre yapın

Ispanak Patates Püresi (5 ay)


110 g ıspanak

90 g patates

50 ml süt

5 g tereyağı


Ispanak ve patatesleri buharda pişirin Süt ve tereyağını ilave ederek püre yapın

Havuç Püresi (5 ay)


200 g Havuç

5 g tereyağı


havucu ince tarafıyla rendeleyin Buharda haşlayın, çok az tereyağı ile karıştırarak bebeğe yedirin


Domates Coulis (5 ay)


Malzeme:

150 g domates

2 fesleğen yaprağı

çok az tuz

1 bardak su


Domates kabuklarını çekirdeklerini çıkararak çok küçük doğrayın, fesleğen yapraklarını ve tuzu da atarak 1 bardak suda pişirin


Kuşkonmaz Patates Püresi (5 ay)


Malzeme:

100 g patates

100 g kuşkonmaz

50 ml süt

5 g tereyağı

çok az tuz

3 bardak su


Sebzeler buharda haşlanır, süt ve tereyağı ilavesi ile ezilir, biraz tuz atılır

Şalgam ve Brokoli Püresi (5 ay)


230 gr şalgam

120 gr brokoli

30 cl süt


Sebzeleri buharda pişirip sütle eze eze karıştırın ve bebeğe verin


Patatesli Bezelyeli Balık (5 ay)


100 gr morina (ya da herhangi bir balık)

350 gr patates

60 gr bezelye

30 cl süt


Patates, bezelye ve balığı haşlayın Sütle beraberce ezerek püre haline getirin (Mikserde de çekebilirsiniz)


Not: balığın kılçığını çok iyi ayıklayın

Patatesli Kabaklı Alabalık (5 ay)


120 gr kılçığı ayıklanmış alabalık

300 gr patates

180 gr kabak

25 gr süt


Kabak, patates ve alabalığı haşlayın Sütle beraberce ezerek püre haline getirin (Mikserde de çekebilirsiniz)


Not: alabalığın kılçığını çok iyi ayıklayın


Pırasalı Tavuk (5 ay)


Cilt ile 120 gr boneless tavuk göğsü (isteğe bağlı)

60 gr pırasa

300 gr patates

30 cl süt


Pırasa, patates ve tavuk göğsünü haşlayın Sütle beraberce ezerek püre haline getirin (Mikserde de çekebilirsiniz)

Şalgamlı Tavuk (5 ay)


350 gr şalgam

120 gr tavuk göğsü

30 ci süt


Şalgamı ve tavuk göğsünü haşlayın Sütle beraberce ezerek püre haline getirin (Mikserde de çekebilirsiniz)


Hindili Havuç Patates Püresi (5 ay)


180 gr patates

180 gr havuç

120 gr haşlanmış hindi göğüs eti

30 cl süt


Sebzeleri buharda pişirin Sebzeleri ve didiklenmiş hindi göğüs etini sütle iyice ezerek püre haline getirin Bebeğe verin


Kırmızı Biber Kabak Kereviz ve Pirinç Püresi (5 ay)


60 gr uzun taneli pirinç

30 cl süt

90 gr kırmızı köz biberi

90 gr kabak

60 gr kereviz


Bütün sebzeleri buharda pişirin Biberin dış zarını temizleyin, hepsini karıştırarak sütle iyice ezerek püre haline getirin

Mercimek ve Kişnişli Havuç Püresi (5 aylık)


350 gr havuç

170 gr patates

60 gr kırmızı mercimek

1/2 tatlı kaşığı toz kişniş

30 cl süt


Bütün sebzeleri buharda pişirin İyice ezerek püre haline getirin, kişnişi ilave edin, sütle karıştırarak bebeğe yedirin

Yeşil Püre (5 aylık)


120 g havuç

175 g patates

120 gr brokoli

60 gr yeşil lahana

30 cl süt


Bütün sebzeleri buharda pişirin İyice ezerek püre haline getirin, sütle ezerek karıştırarak bebeğe yedirin

Sebze Püresi (5 aylık)


120 g havuç

120 g şalgam

120 gr kereviz

120 g patates

30 cl süt


Bütün sebzeleri buharda pişirin İyice ezerek püre haline getirin, sütle karıştırarak bebeğe yedirin

Alıntı Yaparak Cevapla