Prof. Dr. Sinsi
|
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
Vanilyalı Yumurta (5 ay)
20 cl süt
1 yumurta sarısı
1 paket şekerli vanilya
Sütü ateşe koyun ısınınca (kaynamadan önce) yumurta sarısını ve vanilyayı ekleyin iyice karıştırın, biraz daha kaynayınca, ocaktan alıp soğutup, bebeğinize içirin
Muzlu Çilekli Süt (5 ay)
120 ml süt
1/2 doğranmış muz
birkaç çilek veya ahududu
1 tatlı kaşığı toz şeker
Bütün malzemeleri blendra koyup kaymak gibi pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın Bebeğinize içirin
Meyveli Puding (5 ay)
1 küçük kutu krem peyniri
1 mevsim meyveleri
Mevsimine göre hangi meyve varsa, temizleyip doğradıktan sonra krem peynirle mikserde karıştırılmalıdır Peynirin miktarı, meyvenin su oranına göre değişmelidir Elde edeceğiniz puding kaşıkta hafifçe akacak şekilde olmalıdır Eğer meyvelerde ekşilik varsa çok az pekmez de katabilirsiniz
Peynirli Kiraz (5 ay)
1 avuç olgun kırmızı kiraz
1 çorba kaşığı kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı su
60 g yumuşak beyaz peynir
Kirazın saplarını çıkarıp yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın Kirazı şeker ve su ile birlikte bir tencere koyun Düşük ısıda yaklaşık 15 dakika pişirin Suyu uçup püresi kalınca ocaktan alıp soğutun, içine beyaz peyniri ekleyip ezerek karıştırın Bebeğinize servis edin
Muz Kompostosu (5 ay)
1 veya 2 muz
Limon suyu birkaç damla
Muzu soyup doğrayın üzerine limon suyu döküp karıştırın Çok az suda 5 dakika haşlayın Bebeğinize yedirin
Kayısı Kompostosu (5 ay)
3 veya 4 tane olgun kayısı
1 çorba kaşığı toz şeker
Kayısıları yıkayın, ortadan yararak çekirdeğini çıkartın Üzerine toz şeker serpiştirin ve bıraz ıslatarak yumuşatmak için 10 dakika bekletin Bir tencereye koyun içine 1/2 bardak su ekleyip, düşük ısıda 15 dakika kadar pişirin Soğutup bebeğe yedirin
Kayısılı Muhallebi (5 ay)
180 ml maden suyu
250 ml süt
1 çorba kaşığı pirinç unu
2 kuru kayısı
1 tutam tarçın
Bir şişe ve maden suyunu dökün Sütü ekleyin Karıştırın Bir tencere içine dökün ve ısıtın Pirinç unu ve tarçın ekleyin 10 dakika karıştırarak kaynatın Kuru kayısıları yıkayın küçük küçük doğrayın, tencereye ekleyin Biraz daha karıştırdıktan sonra kaye boşaltıp soğutun
Not: Kuru üzüm, çilek ya da değişik meyveler de doğranarak katılabilir
Meyve Kreması (5 ay)
100 gr süzme yoğurt
yarım muz
yarım elma
1 çorba kaşığı bal
Bütün malzemeyi bir miksere koyarak krema kıvamı alana kadar karıştırın Bebeğinize servis yapın
Geleneksel Püre (5 ay)
1/2 pırasa
3 havuç
1/2 Patates (küçük)
biraz tereyağı
yarım bardak et suyu
Sebzeleri yıkanıp soyulup, kesilip, fırında 15 dakika Pişirin Et suyu ile karıştırın Biraz tereyağı ekleyip ezin ve ılık olarak bebeğe yedirin
Muzlu Kabak Püresi (5 ay)
100 gramlık 1 kabak
60 gr muz
Bir kaç damla limon
bir çimdik tuz
Bu kabağın her iki ucunuda kesip yüzeyini kazıyın ve yıkayın parçalar halinde doğrayın, fırında ya da buharda pişirin Sonra Blenderda muz ile kabağı pürüzsüz bir püre olana kadar çekin Tuz ve limon ekleyin Karıştırıp bebeğe yedirin
Pırasa Püresi (5 ay)
1 patates
1 beyaz pırasa
1 dilim balkabağı
Biraz margarinde balkabağını kızartın Balkabağı içindeyken, tavaya sıcak su, patates ve pırasanın beyazını ekleyin Kapaklı olarak 20 dakika pişirin Süre sonunda püre yapın bebeğe yedirin
Kabak Püresi (5 ay) (mikrodalga)
1 kabak
1 büyük patates
Sebzeleri yıkayın, soyun, doğrayın Bir kaba koyun üzerini örtün mikrodalga fırında 10 dakika (%100) pişirin
Blendere aktarın biraz zeytinyağı ile bareber püre yapın Bebeğinize yedirin
Not: Biraz beyaz peynir ekleyebilirisiniz
Rezeneli Kabak Püresi (5 ay)
Kabağı kazıyın orta çekirdeklerini çıkarın, küçük zar biçimi doğrayın Rezeneyi yıkayıp küçük küçük kıyın Kabak ve rezeneyi, buhar ya da suda 20 dakika pişirin, iyice yumuşasın Daha sonra ikisini iyice karıştırın Bebeğin yiyeceği kadarını 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ile karıştırıp, bebeğe yedirin Kalanını buzdolabına kaldırıp yiyeceği zaman zeytinyağı ile karıştırarak yedirin
Sebzeli Tavuk Püresi (5 ay)
20 gram tavuk göğsü
1 havuç
1 şalgam
1 avuç yeşil fasulye
1 avuç bezelye
1 dal maydanoz
biraz tereyağı
Tuz
Havuç ve şalgamı yıkayın, soyun, küçük küpler halinde doğrayın Taze fasulyeyi yıkayın ve küçük parçalar halinde kesin Maydanozu yıkayın Tencereye soğuk su ve bir tutam tuz ile düşük ısıda hepsini pişirin, (tavuk etini son 10 dakika önce ekleyin) Daha sonra tencereden çıkanları biraz tereyağı ve sütle iyice karıştırarak püre yapın
Fırında Sebze ve Balık Püresi (5 ay)
80 gram patates
100 gram kıyılmış dondurulmuş ıspanak
50 ml süt
20 gram somon kotlet
5 gram tereyağı
Patatesleri yıkayın, soyun doğrayın Bir fırın kabına döşeyin Üzerine ıspanağı da ekleyin üzerine 100 gram su döküp karıştırın, düşük ısılı fırına verin 20 dakika sonra balığı ekleyin tekrar fırına verin, balıkta pişitikten sonra fırından alın 50 gram sütle birlikte mikserden geçirerek püre yapın servis esnasında tereyağı ile karıştırarak bebeğe yedirin
sutereli Patates Çorbası (5 ay)
2 patates
1 havuç
2 yaprak su teresi
1 çimdik tuz
çok az tereyağı
Bütün sebzeleri yıkayıp doğradıktan sonra, soğuk suda 15 dakika haşlayın Mikserden geçirip tuz ve tereyağını ekleyerek bebeğe verin
Kremalı Hindiba Çorbası (5 ay)
Malzeme:
Bir hindiba
Bir patates
1 çorba kaşığı krem peyniri
bir çimdik tuz
Hindibayı ve patatesi yıkayın, patatesi soyun, küçük parçalar halinde doğrayın Soğuk suya atarak 20 dakika kaynatın Mikserden geçirin, tuz ve krem peyniri ekleyin Servise hazır
Kabak Çorbası (5 ay)
1 soğan
4 kabak
kabak ve soğanı yarım saat pişirin, mikserden geçirin
Varyasyon: rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz
Bahar Çorbası (5 ay)
50 gram bezelye tanesi
50 gram havuç
50 gram yeşil fasulye
1 dal maydanoz
1 tutam tereyağı
Havucu küçük doğrayın, yeşil fasulyeyi ince kıyın, bezelye ile birlikte hepsini haşlayın, kıyılmış maydanozu ve tereyağını katıp mikserden geçirin
Balkabağı Çorbası (5 ay)
200 gram bal kabağı
1/3 litre süt
1 yumurta sarısı
1 tutam tereyağı
Kaynar suda küçük doğranmış bal kabağı 15 dakika haşlanır Süt ve yumurta sarısı katıldıktan sonra iyice püre yapılır
Kremalı Enginar Çorbası (5 ay)
2 konserva enginar göbeği
30 ml süt
1 çorba kaşığı un
çok az tereyağı
1 çimdik tuz
Tuzlu kaynar suda enginar göbeklerini 15 dakika pişirip püre yapın Sütü, unu çorbaya katıp karıştırarak biraz fokurdatın
Kremalı Mısır Çorbası (5 ay)
1 küçük kutu konserve mısır tanesi
25 cl süt
1 tutam hindistancevizi tozu
1 tutam tereyağı
Sütü mısır tanesi ile beraber kaynatıp mikserden geçirin, tereyağını ve hindistancevizini katarak iyice karıştırın
Patates Püresi (5 ay)
250 g patates
1 çimdik tuz
10 cl süt
5 g tereyağı
Patatesleri haşlayın Süt, tereyağı ve tuz ilavesi ile püre yapın
Patates Taze Fasulye Püresi (5 ay)
80 g yeşil fasulye
120 g patates
5 g tereyağı
Yeşil patates ve patatesleri huharda pişirin, tereyağı ilavesi ile karıştırarak püre yapın
Ispanak Patates Püresi (5 ay)
110 g ıspanak
90 g patates
50 ml süt
5 g tereyağı
Ispanak ve patatesleri buharda pişirin Süt ve tereyağını ilave ederek püre yapın
Havuç Püresi (5 ay)
200 g Havuç
5 g tereyağı
havucu ince tarafıyla rendeleyin Buharda haşlayın, çok az tereyağı ile karıştırarak bebeğe yedirin
Domates Coulis (5 ay)
Malzeme:
150 g domates
2 fesleğen yaprağı
çok az tuz
1 bardak su
Domates kabuklarını çekirdeklerini çıkararak çok küçük doğrayın, fesleğen yapraklarını ve tuzu da atarak 1 bardak suda pişirin
Kuşkonmaz Patates Püresi (5 ay)
Malzeme:
100 g patates
100 g kuşkonmaz
50 ml süt
5 g tereyağı
çok az tuz
3 bardak su
Sebzeler buharda haşlanır, süt ve tereyağı ilavesi ile ezilir, biraz tuz atılır
Şalgam ve Brokoli Püresi (5 ay)
230 gr şalgam
120 gr brokoli
30 cl süt
Sebzeleri buharda pişirip sütle eze eze karıştırın ve bebeğe verin
Patatesli Bezelyeli Balık (5 ay)
100 gr morina (ya da herhangi bir balık)
350 gr patates
60 gr bezelye
30 cl süt
Patates, bezelye ve balığı haşlayın Sütle beraberce ezerek püre haline getirin (Mikserde de çekebilirsiniz)
Not: balığın kılçığını çok iyi ayıklayın
Patatesli Kabaklı Alabalık (5 ay)
120 gr kılçığı ayıklanmış alabalık
300 gr patates
180 gr kabak
25 gr süt
Kabak, patates ve alabalığı haşlayın Sütle beraberce ezerek püre haline getirin (Mikserde de çekebilirsiniz)
Not: alabalığın kılçığını çok iyi ayıklayın
Pırasalı Tavuk (5 ay)
Cilt ile 120 gr boneless tavuk göğsü (isteğe bağlı)
60 gr pırasa
300 gr patates
30 cl süt
Pırasa, patates ve tavuk göğsünü haşlayın Sütle beraberce ezerek püre haline getirin (Mikserde de çekebilirsiniz)
Şalgamlı Tavuk (5 ay)
350 gr şalgam
120 gr tavuk göğsü
30 ci süt
Şalgamı ve tavuk göğsünü haşlayın Sütle beraberce ezerek püre haline getirin (Mikserde de çekebilirsiniz)
Hindili Havuç Patates Püresi (5 ay)
180 gr patates
180 gr havuç
120 gr haşlanmış hindi göğüs eti
30 cl süt
Sebzeleri buharda pişirin Sebzeleri ve didiklenmiş hindi göğüs etini sütle iyice ezerek püre haline getirin Bebeğe verin
Kırmızı Biber Kabak Kereviz ve Pirinç Püresi (5 ay)
60 gr uzun taneli pirinç
30 cl süt
90 gr kırmızı köz biberi
90 gr kabak
60 gr kereviz
Bütün sebzeleri buharda pişirin Biberin dış zarını temizleyin, hepsini karıştırarak sütle iyice ezerek püre haline getirin
Mercimek ve Kişnişli Havuç Püresi (5 aylık)
350 gr havuç
170 gr patates
60 gr kırmızı mercimek
1/2 tatlı kaşığı toz kişniş
30 cl süt
Bütün sebzeleri buharda pişirin İyice ezerek püre haline getirin, kişnişi ilave edin, sütle karıştırarak bebeğe yedirin
Yeşil Püre (5 aylık)
120 g havuç
175 g patates
120 gr brokoli
60 gr yeşil lahana
30 cl süt
Bütün sebzeleri buharda pişirin İyice ezerek püre haline getirin, sütle ezerek karıştırarak bebeğe yedirin
Sebze Püresi (5 aylık)
120 g havuç
120 g şalgam
120 gr kereviz
120 g patates
30 cl süt
Bütün sebzeleri buharda pişirin İyice ezerek püre haline getirin, sütle karıştırarak bebeğe yedirin
|