Prof. Dr. Sinsi
|
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
bebek mamasi - bebek mamalari - bebek yiyecekleri
Muzlu Dondurma (6 ay)
120 ml yarım yağlı süt
1/2 muz parçalara kesilmiş
1 çorba kaşığı vanilyalı dondurma
1 çorba kaşığı toz kahve kreması
üzerine: çok az tarçın veya kakao
Süt, muz, kahve kreması ve dondurma pürüzsüz ve homojen bir krema olana kadar mikserde karıştırın Kremayı bir kaba boşaltın, üzerine tarçın veya kakao ile süsleyip bebeğinize servis yapın
Pankek (6 ay)
500 gr ince irmik
1/2 litre sıcak süt
15 ml su
3 yumurta sarısı
40 gr maya
Hamurun hazırlanması: Tüm malzemeleri karıştırarak pürüzsüz bir hamur yapın yarım saat bekletin Hamuru tereyağı eritilmiş bir tavaya dökerek iki taraflı olarak kızartın Arasına birşeyler koyarak dürüm yapın büyükler yesin Küçük parçalar koparak da bebeğinize yedirin
Meyveli Bisküvi (6 ay)
1 paket bebek bisküvisi
taze meyve
Soyulmuş yıkanmış mevsim meyvelerini ve bebe bisküvilerini miksere koyarak karıştırın, elinizle küçük toplar yapıp bebeğinize yedirin
Not: biraz bal da ekleyebilirsiniz
Meyve Püresi (6 ay)
1 tabak içine mevsim meyveleri koyun üzerine toz şekeri ve biraz sütü dökün çatalla iyice ezerek püre yapın
Köpük Çilek Nane (6 ay)
100 g çilek
40 g krem peynir
1 paket şekerli vanilin
1/4 limon suyu
biraz taze nane yaprakları (iyi yıkanmış)
Bütün malzemeyi mikserde çok iyi karıştırın, krema halini alınca bebeğinize servis edin
Köpük Armut Ananas (6 ay)
1 küçük armut, soyulmuş ve parçalara kesilmiş
1 Ananas birkaç parçaya kesilmiş
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
Bütün malzemeleri bir mikserde krema kıvamında karıştırın Bebeğinize kaşıkla yedirin
Köpük Kiraz (6 ay)
1 çorba kaşığı krem peyniri, çekirdekleri alınmış 10 adet kirazla birlikte miksere koyup iyice çırpın, 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin, karıştırın, bebeğinize kaşıkla yedirin
Ballı Muz (6 ay)
1 muz
1 çay kaşığı sıvı bal
Muzu soyun, doğrayın, üzerine 1 tatlı kaşığı süzme bal dökerek çatalla karıştırarak iyice ezin, bebeğinize yedirin
Muz Püresi (6 ay)
Bir miksere 1 çorba kaşığı krema, 1 küçük muz ekleyip karıştırın, daha sonra şekerli vanilin ve yarım bardak su ekleyip tekrar karıştırın Bebeğinize yedirin
Vanilyalı Armut Kompostosu (6 ay)
Armutları ortadan kesin, ortadaki çekirdek yataklarını oyun Armutları doğrayın, bir tencere içinde su ve çok az vanilya ile birlikte 10 dakika kaynatın Bebeğinize içirin
Domates Tapyoka Çorbası (6 ay)
100 gram domates
180 ml süt
3 çay kaşığı tapyoka (bir nişasta türü)
Domatesleri kaynar suya bir kaç saniye batırın, kabuklarını soyun, yarısını kesip çekirdeklerini çıkarın Domatesi alüminyum folyoya yerleştirip 210 derecede 7 dakika pişirin
Bir tencere içinde pişmiş domatesi, sütü ve tapyokayı katın, koyulaşıncaya kadar kaynatın Bebeğinize servis yapın
Tapyoka Muhallebi (6 ay)
25 cl süt
4 veya 5 çorba kaşığı tapyoka (ya da un)
1 tutam rendelenmiş peynir
1 tutam tuz
biraz tereyağı
Süt ve tapyoka (ya da unu) ateşte karıştırarak pişirin Biraz kaynayınca, peynir tuz ve tereyağını ekleyip karıştırın Soğumadan bir yüzeye dökün, soğuyunca dilim dilim keserek bebeğinize yedirin
Varyasyon:
1) yemek sonuna doğru yumurta sarısı ekleyin
2) sütü 10 cl indirin, yerine 100 gram patates püresi veya 1/2 bardak sebze suyu ekleyin
Not: tapyoka bir nişasta türüdür
Polenta Havuç (6 ay)
125 gram mısırunu
3/4 litre süt
250 gram suda haşlanmış havuç
Bir tencere içinde süt, mısırunu soğuk karıştırılır, daha sonra düşük ısıda karıştırılarak pişirilir
Bebek için: Bir karıştırma kasesine havuç püresi ve mısırunlu püreden koyup mikserle iyice çırpın, bebeğinize yedirin
Not: Ailenin geri kalanı için: mısırunlu püre, tuz ve biber ve yumurta karıştırılır, kaba dökülür, üzerine kaşar rendesi sererek fırınlanabilir
Pirinç Krem (6 ay)
1 ölçü pirinç unu
1 ölçü süt
3/4 ölçü şeker
1 ölçü su
1/2 ölçü portakal suyu
Portakal suyu hariç diğer herşeyi tencerede sürekli karıştırarak düşük ısılı ateşe koyun Kaynadığı zaman portakal suyunu ekleyin, koyulaşınca ateşten alıp kaelere boşaltın Tarçınla dekore edin Bebeğiniz sevecek
Yeşil Bebek Ekmeği (6 ay)
Kaynamakta olan az suya ince kıyılmış 6 yaprak marul ve irmik eklenir, en son tuz katılır, biraz koyulaşana kadar kaynatılır
Bebek Ekmeği (6 ay)
150 ml su
3 çorba kaşığı irmik
kimyon
köri
tereyağı ya da zeytinyağı
Kaynamakta olan suya irmik atın, biraz kimyon ve köri ekerek irmikleri pişirin Suyu azalıp biraz kalınlaşınca, zeytinyağı veya tereyağı ile karıştırarak bebeğe yedirin
Yeşil Püre (6 ay)
2 patatesi buharda pişirip soyun, kıyılmış, pişmiş 1 avuç su teresi ya da ıspanağı püreye katın, 1 tatlı kaşığı tereyağı ile iyice karıştırın
Krem Bezelye (6 ay)
20 gr ve marul
40 ml süt
80 gr bezelye
Marul yapraklarını yıkayın Bezelyeleri 15 dakika kaynar suda pişirin Marulları ekleyin 5 dakika daha pişirin Bir mikserde mütün malzemeyi homojen bir krema olana kadar çırpın Bebeğe yedirin
Hindiba Püre (6 ay)
100 gr hindiba
80 gr patates
Süt 50 ml
5 gr tereyağı
Hindiba ve patatesi soyun
Yıkayıp eşit büyüklükte parçalar halinde kesin
Biraz tuz atılmış kaynar suda patatesleri 10 dakika pişirin Kıyılmış hindiba ekleyin 10 dakika daha pişirin
Miksere alın süt ile homojen krem oana kadar karıştırın
Servis yaparken tereyağı ekleyin karıştırın
Not: Peynir veya jambon eklenebilir
Provensal Usulü Püre (6 ay)
1 patates
1 havuç
1 domates
Patates ve havucu yıkayın soyun doğrayın Domateslerin kabuğu soyulup, çekirdekleri çıkartılır Bütün sebzeleri 15 dakika buharda pişirin 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin, beraberce püre yapın
Yumurtalı Kabak Püresi (6 ay)
Kabak 150 gram
1 yumurta sarısı
50 ml süt
Kabağı kazıyıp yıkayın tüm tohumları temizleyip doğrayın Biraz su içeren tencerede 10 dakika pişirin Miksere koyup sütle brilikte homojen bir püre yapın Haşlanmış yumurtanın sarısını ekleyin Püreyi bebeğe yedirin
Sindirella (6 ay)
1 patatesi küçük zar halinde doğrayın, 100 g balkabağı doğrayın Beraberce fırında 30 dakika pişirin Sebzelerin üzerine süt döküp çatalla ezin, üzerine hindistancevizi ekleyip karıştırın, püre yapın
Yeşil Fasulye Püresi (6 ay)
1 patates
1 avuç taze fasulye
biraz süt
1 yumurta sarısı (sert)
biraz tereyağı
maydanoz
Patates ve fasulyeleri tuzlu suda ya da buharda pişirin Piştikten sonra bütün malzemeyi miksere aktarın püre yapın, en son tereyağı ile karıştırın
Rezeneli Patates Püresi (6 ay)
1 büyük patates
1/4 rezene
biraz süt
1 çimdik tuz
Buhar veya mikrodalgada dilimlenmiş patates ve rezeneleri pişirin Piştikten sonra çatalla; süt ilavesi ile eze eze püre yapın
Not: Bir yumurta sarısı veya beyaz peynir ekleyebilirsiniz
Greyfurtlu Tavuk (6 ay)
20 g tavuk göğsü pişmiş ve kıyılmış
1/2 pembe greyfurt
120 gr beyaz peynir
1 dal frenk maydanozu
Greyfurtu yıkayın, soyun, beyaz damarlarını, çekirdeklerini ve ince zarını ayıklayın, üzerine peyniri ekleyin ve beraberce ezerek püre yapın Pişmiş didiklenmiş tavuk etini ve kıyılmış frenk maydanozunu da ekleyip karıştırın, bebeğe yedirin
Köpük Elma (6 ay)
4 golden elma
400 g krem peyniri
120 g pişmiş tavuk göğsü
bir çimdik tarçın
bir çimdik tuz
Elmaları yıkayın, soyun, orta çekirdek yataklarını temizleyin, üzerlerine tarçın ekin, buharda 10 dakika pişirin Elma ve peyniri beraberce blanderden geçirin, iyice karışınca haşlanmış didiklenmiş tavuk göğsünü ekleyin, bir tutam tuz ekin ve bebeğe yedirin
Tavuk Lokumu (6 ay)
30 g pişmiş ve kıyılmış tavuk eti
30 g pişmiş kahverengi pirinç
1 şeftali (ya da 4 böğürtlen)
1 çorba kaşığı tavuk suyu
1 çorba kaşığı süt (yarım yağlı pastörize)
1 çorba kaşığı bugday tohumu
Bütün malzeme bir araya getirin püre yaparak bebeğe yedirin
Pirinçli Tavuk Çorbası (6 ay)
1 tavuk kalça
2 çorba kaşığı pirinç
10 cl süt
1 çimdik tuz
Bir kaba su, süt, tuz, pirinç ve tavuk etini koyup en az 25 dakika kaynatın Soğutup bebeğe içirin
Tavuk Krema (6 ay)
20 gram tavuk eti
4 marul yaprağı
30 gram havuç
30 gram şalgam
50 gram kabak
3 çorba kaşığı süt
30 ml su
Sebzeleri yıkayın, soyun Havuç, kabak ve şalgamı doğrayın Marul kesmeyin elle koparın Bir bardak suda düşük ısıda 35 dakika pişirmeye koyun Süre ortasında, üzerine küçük parçalar halinde kesilmiş tavuk etini ekleyin Piştikten sonra süt ile karıştırın püre yapın
Fırında Tarhunlu Tavuk (6 ay)
30 gr beyaz tavuk
Tarhun otu birkaç yaprak
biraz tereyağı
1/2 limon
Alüminyum folyo kağıdına tavuk etini üzerine tarhun otunu ve yarım limonun suyunu gezdirip folyoyu paketleyin 180 derece fırında 15 dakika pişirin Çıkınca biraz tereyağı sürerek bebeğe yedirin
Tavuklu Enginar Püre (6 ay)
150 gram enginar göbeği
1 limon
15 gram tavuk göğsü
50 ml süt
5 gram tereyağı
Enginarları temizledikten sonra limon suyuna bulayın Bir fırın kabının dibine biraz su koyun, üzerine enginarı ve tavuk parçasını koyup üzerini alüminyum folyo ile örtüp, fırına verin, pişince blendre vererek püre haline getirin, servisten önce biraz tereyağı ekleyin ve bebeğe yedirin
Jambonlu Püre Hindiba (6 ay)
1 hindiba
1 patates
Yarım dilim jambon
50 ml süt
Hindiba ve patatesi soyun
Yıkayın ve eşit büyüklükte parçalar halinde kesin
Biraz yuzlu kaynar suda patatesleri 10 dakika haşlayın
Daha sonra kıyılmış hindiba ekleyin Jambon ve sütü ekleyip 10 dakika daha pişirin Homojen bir krema olana kadar iyice karıştırın Servis yaparken tereyağı ile karıştırın
Varyasyon: jambon yerine peynir kullanın
Varyasyon: hindiba yerine biraz ıspanak kullanın
Peynirli Salata (6 ay)
1/2 dilim jambon
1 çorba kaşığı rendelenmiş peynir
Bir düzine küçük turp
4 yaprak yeşil salata
1 çay kaşığı limon suyu
Turpu ve yeşil yaprakları yıkayın, doğrayın, kıyılmış jambon ve peynirle karıştırın, en son limon döküp karıştırın
Patlıcanlı Biftek (6 ay)
Patlıcan 150 gram
Sığır eti 20 gram
50 ml süt
Patlıcanı yıkayın ve ikiye bölün Bir fırına yerleştirin közleyin İyice pişince patlıcanın içini kaşıkla oyarak bu içi bir tabağa alın Haşlanmış didiklenmiş et, patlıcan püresi ve sütü iyice karıştırarak macun kıvamında püre yapın ve bebeğe yedirin
Püre Balık (6 ay)
20 g fileto mezgit
5 g tereyağı
1/2 çay kaşığı limon suyu
Az tuzlu ve limonlu kaynar su içinde, ayıklanmış mezgiti 5 dakika haşlayın Sonra pişmiş balığı tereyağı ile ezerek püre yapın
Fırında Balıklı Fasulye (6 ay)
Taze fasulye 250 gram
100 ml süt
40 gramlık mezgit
1 çay kaşığı mısır nişastası
1 yumurta sarısı
1 filiz frenk maydanozu
Yeşil fasulyeyi ayıklayın ve yıkayın Biraz kaynar suda 15 dakika pişirin Balığı ekleyin ve yemeği 4 dakika daha pişirin Balık ve fasulye ve karışımı küçük bir fırın kabında ezerek iyice karıştırın Daha sonra süt, yumurta sarısı, mısır unu ve frenk maydanozunu ekleyin Her şeyi karıtırdıktan sonra 180 derece ısıtılmış fırında çok az pişirin
Peynirli Salatalık (6 ay)
1 salatalık
30 cl krem peynir
30 cl tavuk suyu
1 çorba kaşığı limon suyu
çok az tuz ve biber
Salatalığı soyun ve tüm tohumlarını temizleyin En kolayı yarısından kesin ve bir çay kaşığı ile içini çıkarın İnce dilimlenmiş bir şekilde kenara koyun ve limon suyu ile karıştırın Üzerine peyniri dökün İsterseniz biraz dereotu da ekleyebilirsiniz Buzdolabında biraz beklesin Nane yaprakları ile süsleyin Bu yemeği tükettirin, ertesi güne artmasın
Not: Ayrıca küçük doğranmış domates de ekleyebilirsiniz
Yumuşak Yeşil Püre (6 ay)
1 veya 2 kabak
1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir
1 küçük diş ezilmiş sarımsak
1 çimdik tuz
biraz kıyılmış badem
Küçük bir tencere içinde, kabak ve sarımsak biraz su 10 ila 15 dakika kaynatılır Peynir katılır mikserden geçirilir biraz tuz ve badem ilave edilir
Muz Çorbası (6 ay)
3 muz
1 büyük soyulmuş domates
2 küp tavuk bouillon
1 çorba kaşığı un
biraz tereyağı
1 litre su
1 çimdik tuz
Un ve tereyağını beraberce kavurun üzerine 1 litre sıcak suyu tavuk tableti atın kaynayınca, küçük doğranmış patatesi, biraz sonra domatesi, dilimlenmiş muzu atın, en son mikserden geçirin
Pırasa Patates Püresi (6 ay)
1/2 dilimlenmiş yeşil pırasaya, buharda pişmiş 1 patatesi ekleyin Mikserle 10 cl süt ile çırpın
Domates Çorbası (6 ay)
1 domates
1 patates
2 fesleğen yaprağı
1/2 litre su
1 çay kaşığı mısır nişastası
Kabuğu soyulmuş, doğranmış, patates, domates yarım litre suda 20 dakika haşlanır Mikserden geçirerek fesleğen yaprağı ve mısır nişastası ekleyerek biraz daha kaynatılır ve bebeğe yedirilir
Patates Çorbası (6 ay)
2 büyük patates
1/2 soğan, dörde bölün
1 çimdik erişte
1 tutam tereyağı
1 çimdik tuz
Patates ve soğan yaklaşık 20 dakika tuzlu suda kaynatılır Mikserden geçirilir, erişte, tereyağı, tuz atılıp biraz daha pişirilir Bebeğe servis edilir
Not: Daha büyük bebeklere, karabiber, tarçın, maydanoz ve yarım limon suyu ekleyerek de servis edilebilir
Etli Patates (6 ay)
20 g biftek
190 g patates
1 arpacık soğanı
3 kaşık süt
1 çimdik tuz
2 bardak su
Eti, soğanı ve patatesi haşlayın, süt ve tuz ile mikserden geçirin
Kıymalı Patates (6 ay)
250 g patates
1 çimdik tuz
10 cl süt
5 g tereyağı
20 g kıyma
2 kaşık süt tozu
2 bardak su
Kıymayı ve sebzeleri haşlayın, süt ve süt tozu ile ezin, püre yapın
Tavuklu Sebze Salatası (6 ay)
20 g tavuk (kotlet)
1 havuç
1 şalgam
5 adet taze yeşil fasulye
2 yaprak maydanoz
1 çimdik tuz
5 g tereyağı
Seviye 3 su
Tavuk, havuç, şalgam ve fasulyeyi pişirip diğer bütün malzemelerle karıştırın
Pembe Jambon (6 ay)
250 g patates
1 çimdik tuz
10 cl süt
5 g tereyağı
2 dilim jambon
Patatesi pişirin Daha sonra, tereyağı ve süt jambon, tuz ekleyin Pişirme suyu ile çıkarın
Soğuk Jambon Salatası (6 ay)
2 dilim jambon
2 yaprak maydanoz
100 g eritme peyniri (% 40 yağlı)
Jambonu buharda pişirin, peynir ve maydanozla karıştırın
Not: Orijinal bir varyasyonu için, yarım muz ilave edilir
Çipura Salatası (6 ay)
30 g Çipura
100 g salatalık
1 patates
1 çimdik tuz
2 çorba kaşığı süt
1/4 limon
2 bardak su
Balığı pişirip kılçıklarını ayıklayın Patatesi haşlayıp püre yapın, salatalığı iyice yıkayıp çok küçük doğrayın, kalan bütün malzemeyle karıştırarak soğuk olarak verin
Yoğurtlu Patates Çorbası (6 ay)
1 kabak
1 patates
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çimdik tuz
1 dal dereotu
2 bardak su
Bütün malzemeyi çok küçük doğrayıp haşlayın, en son yoğurdu katıp karıştırın
Balıklı Pirinçli Ispanak (6 ay)
Malzeme:
15 g fileto mezgit
100 g pişmiş pirinç
100 g ıspanak
5 g ayçiçek yağı
2 bardak su
Pirinci ayrı haşlayın, diğer malzemeleri pişene kadar haşlayıp, pirinçle birlikte mikserden geçirerek püre haline getirin
Tavuk Patates Patlıcan Püresi (6 ay)
Malzeme:
15 g tavuk
100 g patates
100 g patlıcan
5 g tereyağı
2 bardak su
Bütün malzemeyi pişene kadar haşlayıp, mikserden geçirerek püre haline getirin
Balikli Türlü (6 ay)
85 g patates
1 domates
50 g havuç
50 g kabak
20 cl süt büyüme
15 g ayiklanmis balikfileto
Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin
Patates Havuç Hindi (6 ay)
60 g havuç
125 g patates
15 g hindi gögüs
5 g tereyagi
Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin
Etli Türlü (6 ay)
15 g tavuk
5 g kuzu ve but
20 g salgam
50 g kabak
50 g havuç
40 g domates
30 g irmik (ayri pismis olacak)
1 çimdik tuz
2 bardak su
Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin
Tavsanli Karnabahar (6 ay)
15 g tavsan
120 g karnabahar
65 g patates
1 çimdik tuz
Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin
Tavuklu Sebze Bahçesi (6 ay)
15 g tavuk gögsü
70 g havuç
70 g patates
45 g salgam
1 çimdik tuz
Bütün sebzeleri ve tavuk gögüs etini az suda haslayarak tuz katin ve mikserde çekin
Hindili Türlü (6 ay)
50 g yesil fasulye
20 b havuç
115 g patates
15 g hindi gögüs eti
20 cl süt
sogan bir dilim
Sebzeleri ve hindi etini haslayin, süt ilavesi ile mikserde çekerek püre yapin
Balikli Patates (6 ay)
185 g patates
sogan bir dilim
25 cl süt gibi
15 g beyaz etli balik fletosu
5 g tereyagi
Sogan, soyulmus patates ve ayiklanmis baligi beraberce haslayin Süt ve tereyagi ilavesi ile mikserde çekerek püre yapin
Bahar Sebzeleri ve Jambon (6 ay)
115 g patates,
35 g havuç
sogan bir dilim
15 g yesil fasulye,
15 g salgam
15 g jambon
25 cl süt
Jambonu çok ince kiyin, bütün sebzelerle birlikte az suda pisirin Kendi suyu ve süt ilavesi ile püre yapin
Dana etli Türlü (6 ay)
45 g dogranis domates
40 g kabak
bir dilim sogan
10 g patlican
20 g havuç
60 g patates
15 g dana eti
10 g bebek makarnasi (ayri pismis)
Bütün sebzeleri ve yagsiz dana etini az suda pisirin, ayrica pismis makarnayi da katarak sebzelerin pisme suyu ile eze eze püre yapin
Pirinçli Yaz Türlüsü (6 ay)
25 g kabak
15 g domates
25 g havuç
100 g patates,
sogan bir dilim
5 g patlican
30 g pirinç (ayri pismis)
20 cl süt
Bütün sebzeleri buharda pisirin, ayrica pismis pirinci de katarak süt ilavesi ile eze eze püre yapin
Havuç Patates Püresi (6 ay)
75 g havuç
110 g patates
15 g irmik
20 cl süt
Havuç, patates ve irmigi buharda pisirin, süt ilavesi ile püre yaparak iyice karistirin
TAVUK (6 ay)
Tavugun gögüs eti haslanarak bebege verilebilir
Ayrica, sebze çorbasi ve yemeklerine, kiyma tavugun gögüs eti çig olarak konulup birlikte pisirilebilir
BALIK (6 ay)
Bebege verilecek balik çok taze kilçiksiz olmalidir
Izgara veya haslama yöntemiyle pismis baligin beyaz kismi verilebilir
Ilk baslangiçta bir tatli kasigini geçmeyecek sekilde verilmelidir
Daha sonra miktar yavas yavas arttirilir
IZGARA KÖFTE (6 ay)
60 Gr yagsiz kiymaya, az miktar ekmek ufalanip yogrulur
2 küçük köfte haline getirilir
Içinin iyi pismesine dikkat edilerek izgarada pisirilir
Ufak parçalara ayrilarak ezilip bebege verilir
Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir
TARHANA ÇORBASI (6 ay)
1 Yemek kasigi tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur
Kasikla karistirilarak pisirilir
Pistikten sonra 1 tatli kasigi yag ilave edilir
Not: Bebege verilen tarhana acisiz olmalidir
SEBZE ÇORBASI (6 ay)
1 küçük patates
1 havuç
1 dal ispanak
1 tatli kasigi bulgur
1 tatli kasigi mercimek
1 tatli kasigi irmik veya pirinç
Malzemeler çok iyi yikanir, soyulur, dogranir
2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta atese konur
1 tatli kasigi bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir
Sebzeler ezilinceye kadar beraber pisirilir
Süzgeçten geçirilir
1 tatli kasigi sivi yag konur
Not: Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katilabilir Örnegin ; domates, kabak gibi
YOGURTLU ÇORBA (6 ay)
1 Kepçe yogurt bir tencereye konur, az su ile sulandirilir
1 yemek kasigi pirinç ayiklanip iyice yikanarak eklenir
Pistikten sonra 1 tatli kasigi sivi yag ilave edilir
SÜTLÜ ÇORBA (6 ay)
1 Çay bardagi süt tencereye konur
1 silme yemek kasigi pirinç unu, yarim çay bardagi domates suyu veya ezmesi eklenip pisirilir
1 tatli kasigi sivi yag ilave edilerek bebege yedirilir
Çok az ekmek içi ufalanip verilebilir
INEK SÜTÜ (6 ay)
Inek sütü mutlaka pastörize olmalidir Eger pastörize süt bulunamiyorsa;
Süt süzülerek atese konur
Kabarincaya kadar beklenir
Kabarinca 5 dakika daha karistirilarak kaynatilir
Cam bir kapta sogutularak buzdolabinda saklanir
Not: Anne sütü alan bebege ayrica inek sütü verilmez Inek sütü; kahvalti, muhallebi, ve sütlü çorbalar gibi ek gidalarin hazirlanmasinda kullanilir
MUHALLEBI (6 ay)
1 Çay bardagi süt ile 1 tatli kasigi pirinç unu karistirilir
Yavas ateste karistirilarak pisirilir
1 tatli kasigi pekmez veya seker, ocaktan alinirken eklenir, iyice karistirilir
Biraz soguttuktan sonra bebege yedirilir
MEYVE SUYU (6 ay)
Mevsimine göre; elma,seftali, portakal, veya mandalina iyice yikanir ve dikkatlice soyulur
Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir
Havuç iyice yikandiktan sonra soyulur ve makinadan geçirilerek püre yapilir
Eger bu süzülürse havuç suyu elde edilir
Bebekler için kis aylarinda; elma,havuç, portakal ve mandalina
Yaz aylarinda ise; seftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir
YOGURT (6 ay)
Yogurt günlük olarak evde yapilir
Süzülen süt atese konur
Süt kabin içinde kabarinca, bir kasikla karistirilarak 5 dakika daha ateste tutulur
Süt elimizin dayanabilecegi sicakliga kadar ilindiktan sonra bir kasik yogurt sütün içine katilir
Kabin üzeri örtülerek yaklasik 6 saat oda sicakliginda bekletilir
Yogurt bir gün buzdolabinda bekletildikten sonra bebege verilir
Not: YOGURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR PIYASADA SATILAN HAZIR YOGURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEGE VERILMEZ
Kabak Çorbasi (6 ay)
100 g kabak
1 patates
2 dal maydanoz
20 cl süt
çok az tuz
5 g tereyagi
2 bardak su
Dogranmis sebzeleri suda haslayin en son süt, tereyagi ile karistirin, kaynatin
Not: Isterseniz patates yerine yarim marul veya 2 veya 3 yaprak pazi da kullanabilirsiniz
Hindiba Çorbasi (6 ay)
1 güzel hindiba
1 patates
1/4 limon
1 küp seker
1 tatli kasigi krem peynir (% 40 yagli)
2 bardak su
Sebzeleri dograyip suda haslayin, limon suyunu ve sekeri ekleyin en son peyniri ekleyin
Not: 9 aylik bebeklere krem peyniri 1 çorba kasigina çikarabilirsiniz
Pirasa Çorbasi (6 ay)
1 büyük pirasanin beyazi
1 küçük patates
3 dal Frenk maydanozu
çok az tuz
25 cl süt
5 g tereyagi
2 bardak su
Dogranmis sebzeleri suda haslayin en son süt ile karistirin kaynatin
|