Yalnız Mesajı Göster

Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)

Eski 06-28-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)



bebek mamasi - bebek mamalari - bebek yiyecekleri

Muzlu Dondurma (6 ay)


120 ml yarım yağlı süt

1/2 muz parçalara kesilmiş

1 çorba kaşığı vanilyalı dondurma

1 çorba kaşığı toz kahve kreması

üzerine: çok az tarçın veya kakao


Süt, muz, kahve kreması ve dondurma pürüzsüz ve homojen bir krema olana kadar mikserde karıştırın Kremayı bir kaba boşaltın, üzerine tarçın veya kakao ile süsleyip bebeğinize servis yapın

Pankek (6 ay)


500 gr ince irmik

1/2 litre sıcak süt

15 ml su

3 yumurta sarısı

40 gr maya


Hamurun hazırlanması: Tüm malzemeleri karıştırarak pürüzsüz bir hamur yapın yarım saat bekletin Hamuru tereyağı eritilmiş bir tavaya dökerek iki taraflı olarak kızartın Arasına birşeyler koyarak dürüm yapın büyükler yesin Küçük parçalar koparak da bebeğinize yedirin


Meyveli Bisküvi (6 ay)


1 paket bebek bisküvisi

taze meyve


Soyulmuş yıkanmış mevsim meyvelerini ve bebe bisküvilerini miksere koyarak karıştırın, elinizle küçük toplar yapıp bebeğinize yedirin


Not: biraz bal da ekleyebilirsiniz

Meyve Püresi (6 ay)


1 tabak içine mevsim meyveleri koyun üzerine toz şekeri ve biraz sütü dökün çatalla iyice ezerek püre yapın

Köpük Çilek Nane (6 ay)


100 g çilek

40 g krem peynir

1 paket şekerli vanilin

1/4 limon suyu

biraz taze nane yaprakları (iyi yıkanmış)


Bütün malzemeyi mikserde çok iyi karıştırın, krema halini alınca bebeğinize servis edin

Köpük Armut Ananas (6 ay)


1 küçük armut, soyulmuş ve parçalara kesilmiş

1 Ananas birkaç parçaya kesilmiş

1/2 tatlı kaşığı limon suyu

1 tatlı kaşığı toz şeker


Bütün malzemeleri bir mikserde krema kıvamında karıştırın Bebeğinize kaşıkla yedirin

Köpük Kiraz (6 ay)


1 çorba kaşığı krem peyniri, çekirdekleri alınmış 10 adet kirazla birlikte miksere koyup iyice çırpın, 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin, karıştırın, bebeğinize kaşıkla yedirin

Ballı Muz (6 ay)


1 muz

1 çay kaşığı sıvı bal


Muzu soyun, doğrayın, üzerine 1 tatlı kaşığı süzme bal dökerek çatalla karıştırarak iyice ezin, bebeğinize yedirin


Muz Püresi (6 ay)


Bir miksere 1 çorba kaşığı krema, 1 küçük muz ekleyip karıştırın, daha sonra şekerli vanilin ve yarım bardak su ekleyip tekrar karıştırın Bebeğinize yedirin

Vanilyalı Armut Kompostosu (6 ay)


Armutları ortadan kesin, ortadaki çekirdek yataklarını oyun Armutları doğrayın, bir tencere içinde su ve çok az vanilya ile birlikte 10 dakika kaynatın Bebeğinize içirin

Domates Tapyoka Çorbası (6 ay)


100 gram domates

180 ml süt

3 çay kaşığı tapyoka (bir nişasta türü)


Domatesleri kaynar suya bir kaç saniye batırın, kabuklarını soyun, yarısını kesip çekirdeklerini çıkarın Domatesi alüminyum folyoya yerleştirip 210 derecede 7 dakika pişirin

Bir tencere içinde pişmiş domatesi, sütü ve tapyokayı katın, koyulaşıncaya kadar kaynatın Bebeğinize servis yapın

Tapyoka Muhallebi (6 ay)


25 cl süt

4 veya 5 çorba kaşığı tapyoka (ya da un)

1 tutam rendelenmiş peynir

1 tutam tuz

biraz tereyağı


Süt ve tapyoka (ya da unu) ateşte karıştırarak pişirin Biraz kaynayınca, peynir tuz ve tereyağını ekleyip karıştırın Soğumadan bir yüzeye dökün, soğuyunca dilim dilim keserek bebeğinize yedirin


Varyasyon:

1) yemek sonuna doğru yumurta sarısı ekleyin

2) sütü 10 cl indirin, yerine 100 gram patates püresi veya 1/2 bardak sebze suyu ekleyin


Not: tapyoka bir nişasta türüdür

Polenta Havuç (6 ay)


125 gram mısırunu

3/4 litre süt

250 gram suda haşlanmış havuç


Bir tencere içinde süt, mısırunu soğuk karıştırılır, daha sonra düşük ısıda karıştırılarak pişirilir


Bebek için: Bir karıştırma kasesine havuç püresi ve mısırunlu püreden koyup mikserle iyice çırpın, bebeğinize yedirin


Not: Ailenin geri kalanı için: mısırunlu püre, tuz ve biber ve yumurta karıştırılır, kaba dökülür, üzerine kaşar rendesi sererek fırınlanabilir

Pirinç Krem (6 ay)


1 ölçü pirinç unu

1 ölçü süt

3/4 ölçü şeker

1 ölçü su

1/2 ölçü portakal suyu


Portakal suyu hariç diğer herşeyi tencerede sürekli karıştırarak düşük ısılı ateşe koyun Kaynadığı zaman portakal suyunu ekleyin, koyulaşınca ateşten alıp kaelere boşaltın Tarçınla dekore edin Bebeğiniz sevecek

Yeşil Bebek Ekmeği (6 ay)


Kaynamakta olan az suya ince kıyılmış 6 yaprak marul ve irmik eklenir, en son tuz katılır, biraz koyulaşana kadar kaynatılır

Bebek Ekmeği (6 ay)


150 ml su

3 çorba kaşığı irmik

kimyon

köri

tereyağı ya da zeytinyağı


Kaynamakta olan suya irmik atın, biraz kimyon ve köri ekerek irmikleri pişirin Suyu azalıp biraz kalınlaşınca, zeytinyağı veya tereyağı ile karıştırarak bebeğe yedirin

Yeşil Püre (6 ay)


2 patatesi buharda pişirip soyun, kıyılmış, pişmiş 1 avuç su teresi ya da ıspanağı püreye katın, 1 tatlı kaşığı tereyağı ile iyice karıştırın

Krem Bezelye (6 ay)


20 gr ve marul

40 ml süt

80 gr bezelye


Marul yapraklarını yıkayın Bezelyeleri 15 dakika kaynar suda pişirin Marulları ekleyin 5 dakika daha pişirin Bir mikserde mütün malzemeyi homojen bir krema olana kadar çırpın Bebeğe yedirin

Hindiba Püre (6 ay)


100 gr hindiba

80 gr patates

Süt 50 ml

5 gr tereyağı


Hindiba ve patatesi soyun

Yıkayıp eşit büyüklükte parçalar halinde kesin

Biraz tuz atılmış kaynar suda patatesleri 10 dakika pişirin Kıyılmış hindiba ekleyin 10 dakika daha pişirin

Miksere alın süt ile homojen krem oana kadar karıştırın

Servis yaparken tereyağı ekleyin karıştırın


Not: Peynir veya jambon eklenebilir


Provensal Usulü Püre (6 ay)


1 patates

1 havuç

1 domates


Patates ve havucu yıkayın soyun doğrayın Domateslerin kabuğu soyulup, çekirdekleri çıkartılır Bütün sebzeleri 15 dakika buharda pişirin 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin, beraberce püre yapın

Yumurtalı Kabak Püresi (6 ay)


Kabak 150 gram

1 yumurta sarısı

50 ml süt


Kabağı kazıyıp yıkayın tüm tohumları temizleyip doğrayın Biraz su içeren tencerede 10 dakika pişirin Miksere koyup sütle brilikte homojen bir püre yapın Haşlanmış yumurtanın sarısını ekleyin Püreyi bebeğe yedirin



Sindirella (6 ay)


1 patatesi küçük zar halinde doğrayın, 100 g balkabağı doğrayın Beraberce fırında 30 dakika pişirin Sebzelerin üzerine süt döküp çatalla ezin, üzerine hindistancevizi ekleyip karıştırın, püre yapın


Yeşil Fasulye Püresi (6 ay)


1 patates

1 avuç taze fasulye

biraz süt

1 yumurta sarısı (sert)

biraz tereyağı

maydanoz


Patates ve fasulyeleri tuzlu suda ya da buharda pişirin Piştikten sonra bütün malzemeyi miksere aktarın püre yapın, en son tereyağı ile karıştırın




Rezeneli Patates Püresi (6 ay)


1 büyük patates

1/4 rezene

biraz süt

1 çimdik tuz


Buhar veya mikrodalgada dilimlenmiş patates ve rezeneleri pişirin Piştikten sonra çatalla; süt ilavesi ile eze eze püre yapın


Not: Bir yumurta sarısı veya beyaz peynir ekleyebilirsiniz



Greyfurtlu Tavuk (6 ay)


20 g tavuk göğsü pişmiş ve kıyılmış

1/2 pembe greyfurt

120 gr beyaz peynir

1 dal frenk maydanozu


Greyfurtu yıkayın, soyun, beyaz damarlarını, çekirdeklerini ve ince zarını ayıklayın, üzerine peyniri ekleyin ve beraberce ezerek püre yapın Pişmiş didiklenmiş tavuk etini ve kıyılmış frenk maydanozunu da ekleyip karıştırın, bebeğe yedirin


Köpük Elma (6 ay)


4 golden elma

400 g krem peyniri

120 g pişmiş tavuk göğsü

bir çimdik tarçın

bir çimdik tuz


Elmaları yıkayın, soyun, orta çekirdek yataklarını temizleyin, üzerlerine tarçın ekin, buharda 10 dakika pişirin Elma ve peyniri beraberce blanderden geçirin, iyice karışınca haşlanmış didiklenmiş tavuk göğsünü ekleyin, bir tutam tuz ekin ve bebeğe yedirin


Tavuk Lokumu (6 ay)


30 g pişmiş ve kıyılmış tavuk eti

30 g pişmiş kahverengi pirinç

1 şeftali (ya da 4 böğürtlen)

1 çorba kaşığı tavuk suyu

1 çorba kaşığı süt (yarım yağlı pastörize)

1 çorba kaşığı bugday tohumu


Bütün malzeme bir araya getirin püre yaparak bebeğe yedirin

Pirinçli Tavuk Çorbası (6 ay)


1 tavuk kalça

2 çorba kaşığı pirinç

10 cl süt

1 çimdik tuz


Bir kaba su, süt, tuz, pirinç ve tavuk etini koyup en az 25 dakika kaynatın Soğutup bebeğe içirin


Tavuk Krema (6 ay)


20 gram tavuk eti

4 marul yaprağı

30 gram havuç

30 gram şalgam

50 gram kabak

3 çorba kaşığı süt

30 ml su


Sebzeleri yıkayın, soyun Havuç, kabak ve şalgamı doğrayın Marul kesmeyin elle koparın Bir bardak suda düşük ısıda 35 dakika pişirmeye koyun Süre ortasında, üzerine küçük parçalar halinde kesilmiş tavuk etini ekleyin Piştikten sonra süt ile karıştırın püre yapın

Fırında Tarhunlu Tavuk (6 ay)


30 gr beyaz tavuk

Tarhun otu birkaç yaprak

biraz tereyağı

1/2 limon


Alüminyum folyo kağıdına tavuk etini üzerine tarhun otunu ve yarım limonun suyunu gezdirip folyoyu paketleyin 180 derece fırında 15 dakika pişirin Çıkınca biraz tereyağı sürerek bebeğe yedirin

Tavuklu Enginar Püre (6 ay)


150 gram enginar göbeği

1 limon

15 gram tavuk göğsü

50 ml süt

5 gram tereyağı


Enginarları temizledikten sonra limon suyuna bulayın Bir fırın kabının dibine biraz su koyun, üzerine enginarı ve tavuk parçasını koyup üzerini alüminyum folyo ile örtüp, fırına verin, pişince blendre vererek püre haline getirin, servisten önce biraz tereyağı ekleyin ve bebeğe yedirin

Jambonlu Püre Hindiba (6 ay)


1 hindiba

1 patates

Yarım dilim jambon

50 ml süt


Hindiba ve patatesi soyun

Yıkayın ve eşit büyüklükte parçalar halinde kesin

Biraz yuzlu kaynar suda patatesleri 10 dakika haşlayın

Daha sonra kıyılmış hindiba ekleyin Jambon ve sütü ekleyip 10 dakika daha pişirin Homojen bir krema olana kadar iyice karıştırın Servis yaparken tereyağı ile karıştırın


Varyasyon: jambon yerine peynir kullanın

Varyasyon: hindiba yerine biraz ıspanak kullanın


Peynirli Salata (6 ay)


1/2 dilim jambon

1 çorba kaşığı rendelenmiş peynir

Bir düzine küçük turp

4 yaprak yeşil salata

1 çay kaşığı limon suyu


Turpu ve yeşil yaprakları yıkayın, doğrayın, kıyılmış jambon ve peynirle karıştırın, en son limon döküp karıştırın


Patlıcanlı Biftek (6 ay)


Patlıcan 150 gram

Sığır eti 20 gram

50 ml süt


Patlıcanı yıkayın ve ikiye bölün Bir fırına yerleştirin közleyin İyice pişince patlıcanın içini kaşıkla oyarak bu içi bir tabağa alın Haşlanmış didiklenmiş et, patlıcan püresi ve sütü iyice karıştırarak macun kıvamında püre yapın ve bebeğe yedirin


Püre Balık (6 ay)


20 g fileto mezgit

5 g tereyağı

1/2 çay kaşığı limon suyu


Az tuzlu ve limonlu kaynar su içinde, ayıklanmış mezgiti 5 dakika haşlayın Sonra pişmiş balığı tereyağı ile ezerek püre yapın



Fırında Balıklı Fasulye (6 ay)


Taze fasulye 250 gram

100 ml süt

40 gramlık mezgit

1 çay kaşığı mısır nişastası

1 yumurta sarısı

1 filiz frenk maydanozu


Yeşil fasulyeyi ayıklayın ve yıkayın Biraz kaynar suda 15 dakika pişirin Balığı ekleyin ve yemeği 4 dakika daha pişirin Balık ve fasulye ve karışımı küçük bir fırın kabında ezerek iyice karıştırın Daha sonra süt, yumurta sarısı, mısır unu ve frenk maydanozunu ekleyin Her şeyi karıtırdıktan sonra 180 derece ısıtılmış fırında çok az pişirin

Peynirli Salatalık (6 ay)


1 salatalık

30 cl krem peynir

30 cl tavuk suyu

1 çorba kaşığı limon suyu

çok az tuz ve biber


Salatalığı soyun ve tüm tohumlarını temizleyin En kolayı yarısından kesin ve bir çay kaşığı ile içini çıkarın İnce dilimlenmiş bir şekilde kenara koyun ve limon suyu ile karıştırın Üzerine peyniri dökün İsterseniz biraz dereotu da ekleyebilirsiniz Buzdolabında biraz beklesin Nane yaprakları ile süsleyin Bu yemeği tükettirin, ertesi güne artmasın


Not: Ayrıca küçük doğranmış domates de ekleyebilirsiniz

Yumuşak Yeşil Püre (6 ay)


1 veya 2 kabak

1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir

1 küçük diş ezilmiş sarımsak

1 çimdik tuz

biraz kıyılmış badem


Küçük bir tencere içinde, kabak ve sarımsak biraz su 10 ila 15 dakika kaynatılır Peynir katılır mikserden geçirilir biraz tuz ve badem ilave edilir



Muz Çorbası (6 ay)


3 muz

1 büyük soyulmuş domates

2 küp tavuk bouillon

1 çorba kaşığı un

biraz tereyağı

1 litre su

1 çimdik tuz


Un ve tereyağını beraberce kavurun üzerine 1 litre sıcak suyu tavuk tableti atın kaynayınca, küçük doğranmış patatesi, biraz sonra domatesi, dilimlenmiş muzu atın, en son mikserden geçirin

Pırasa Patates Püresi (6 ay)


1/2 dilimlenmiş yeşil pırasaya, buharda pişmiş 1 patatesi ekleyin Mikserle 10 cl süt ile çırpın

Domates Çorbası (6 ay)


1 domates

1 patates

2 fesleğen yaprağı

1/2 litre su

1 çay kaşığı mısır nişastası


Kabuğu soyulmuş, doğranmış, patates, domates yarım litre suda 20 dakika haşlanır Mikserden geçirerek fesleğen yaprağı ve mısır nişastası ekleyerek biraz daha kaynatılır ve bebeğe yedirilir

Patates Çorbası (6 ay)


2 büyük patates

1/2 soğan, dörde bölün

1 çimdik erişte

1 tutam tereyağı

1 çimdik tuz


Patates ve soğan yaklaşık 20 dakika tuzlu suda kaynatılır Mikserden geçirilir, erişte, tereyağı, tuz atılıp biraz daha pişirilir Bebeğe servis edilir


Not: Daha büyük bebeklere, karabiber, tarçın, maydanoz ve yarım limon suyu ekleyerek de servis edilebilir


Etli Patates (6 ay)


20 g biftek

190 g patates

1 arpacık soğanı

3 kaşık süt

1 çimdik tuz

2 bardak su


Eti, soğanı ve patatesi haşlayın, süt ve tuz ile mikserden geçirin

Kıymalı Patates (6 ay)


250 g patates

1 çimdik tuz

10 cl süt

5 g tereyağı

20 g kıyma

2 kaşık süt tozu

2 bardak su


Kıymayı ve sebzeleri haşlayın, süt ve süt tozu ile ezin, püre yapın

Tavuklu Sebze Salatası (6 ay)


20 g tavuk (kotlet)

1 havuç

1 şalgam

5 adet taze yeşil fasulye

2 yaprak maydanoz

1 çimdik tuz

5 g tereyağı

Seviye 3 su

Tavuk, havuç, şalgam ve fasulyeyi pişirip diğer bütün malzemelerle karıştırın

Pembe Jambon (6 ay)


250 g patates

1 çimdik tuz

10 cl süt

5 g tereyağı

2 dilim jambon


Patatesi pişirin Daha sonra, tereyağı ve süt jambon, tuz ekleyin Pişirme suyu ile çıkarın


Soğuk Jambon Salatası (6 ay)


2 dilim jambon

2 yaprak maydanoz

100 g eritme peyniri (% 40 yağlı)


Jambonu buharda pişirin, peynir ve maydanozla karıştırın


Not: Orijinal bir varyasyonu için, yarım muz ilave edilir

Çipura Salatası (6 ay)


30 g Çipura

100 g salatalık

1 patates

1 çimdik tuz

2 çorba kaşığı süt

1/4 limon

2 bardak su


Balığı pişirip kılçıklarını ayıklayın Patatesi haşlayıp püre yapın, salatalığı iyice yıkayıp çok küçük doğrayın, kalan bütün malzemeyle karıştırarak soğuk olarak verin

Yoğurtlu Patates Çorbası (6 ay)


1 kabak

1 patates

2 çorba kaşığı yoğurt

1 çimdik tuz

1 dal dereotu

2 bardak su


Bütün malzemeyi çok küçük doğrayıp haşlayın, en son yoğurdu katıp karıştırın

Balıklı Pirinçli Ispanak (6 ay)


Malzeme:

15 g fileto mezgit

100 g pişmiş pirinç

100 g ıspanak

5 g ayçiçek yağı

2 bardak su


Pirinci ayrı haşlayın, diğer malzemeleri pişene kadar haşlayıp, pirinçle birlikte mikserden geçirerek püre haline getirin

Tavuk Patates Patlıcan Püresi (6 ay)


Malzeme:

15 g tavuk

100 g patates

100 g patlıcan

5 g tereyağı

2 bardak su


Bütün malzemeyi pişene kadar haşlayıp, mikserden geçirerek püre haline getirin

Balikli Türlü (6 ay)


85 g patates

1 domates

50 g havuç

50 g kabak

20 cl süt büyüme

15 g ayiklanmis balikfileto


Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin


Patates Havuç Hindi (6 ay)


60 g havuç

125 g patates

15 g hindi gögüs

5 g tereyagi


Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin

Etli Türlü (6 ay)


15 g tavuk

5 g kuzu ve but

20 g salgam

50 g kabak

50 g havuç

40 g domates

30 g irmik (ayri pismis olacak)

1 çimdik tuz

2 bardak su


Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin

Tavsanli Karnabahar (6 ay)


15 g tavsan

120 g karnabahar

65 g patates

1 çimdik tuz


Bütün malzemeyi pisene kadar haslayip, mikserden geçirerek püre haline getirin

Tavuklu Sebze Bahçesi (6 ay)


15 g tavuk gögsü

70 g havuç

70 g patates

45 g salgam

1 çimdik tuz


Bütün sebzeleri ve tavuk gögüs etini az suda haslayarak tuz katin ve mikserde çekin

Hindili Türlü (6 ay)


50 g yesil fasulye

20 b havuç

115 g patates

15 g hindi gögüs eti

20 cl süt

sogan bir dilim


Sebzeleri ve hindi etini haslayin, süt ilavesi ile mikserde çekerek püre yapin

Balikli Patates (6 ay)


185 g patates

sogan bir dilim

25 cl süt gibi

15 g beyaz etli balik fletosu

5 g tereyagi


Sogan, soyulmus patates ve ayiklanmis baligi beraberce haslayin Süt ve tereyagi ilavesi ile mikserde çekerek püre yapin


Bahar Sebzeleri ve Jambon (6 ay)


115 g patates,

35 g havuç

sogan bir dilim

15 g yesil fasulye,

15 g salgam

15 g jambon

25 cl süt


Jambonu çok ince kiyin, bütün sebzelerle birlikte az suda pisirin Kendi suyu ve süt ilavesi ile püre yapin

Dana etli Türlü (6 ay)


45 g dogranis domates

40 g kabak

bir dilim sogan

10 g patlican

20 g havuç

60 g patates

15 g dana eti

10 g bebek makarnasi (ayri pismis)


Bütün sebzeleri ve yagsiz dana etini az suda pisirin, ayrica pismis makarnayi da katarak sebzelerin pisme suyu ile eze eze püre yapin


Pirinçli Yaz Türlüsü (6 ay)


25 g kabak

15 g domates

25 g havuç

100 g patates,

sogan bir dilim

5 g patlican

30 g pirinç (ayri pismis)

20 cl süt


Bütün sebzeleri buharda pisirin, ayrica pismis pirinci de katarak süt ilavesi ile eze eze püre yapin


Havuç Patates Püresi (6 ay)


75 g havuç

110 g patates

15 g irmik

20 cl süt


Havuç, patates ve irmigi buharda pisirin, süt ilavesi ile püre yaparak iyice karistirin

TAVUK (6 ay)


Tavugun gögüs eti haslanarak bebege verilebilir

Ayrica, sebze çorbasi ve yemeklerine, kiyma tavugun gögüs eti çig olarak konulup birlikte pisirilebilir

BALIK (6 ay)


Bebege verilecek balik çok taze kilçiksiz olmalidir

Izgara veya haslama yöntemiyle pismis baligin beyaz kismi verilebilir

Ilk baslangiçta bir tatli kasigini geçmeyecek sekilde verilmelidir

Daha sonra miktar yavas yavas arttirilir

IZGARA KÖFTE (6 ay)


60 Gr yagsiz kiymaya, az miktar ekmek ufalanip yogrulur

2 küçük köfte haline getirilir

Içinin iyi pismesine dikkat edilerek izgarada pisirilir

Ufak parçalara ayrilarak ezilip bebege verilir

Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir

TARHANA ÇORBASI (6 ay)


1 Yemek kasigi tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur

Kasikla karistirilarak pisirilir

Pistikten sonra 1 tatli kasigi yag ilave edilir


Not: Bebege verilen tarhana acisiz olmalidir

SEBZE ÇORBASI (6 ay)


1 küçük patates

1 havuç

1 dal ispanak

1 tatli kasigi bulgur

1 tatli kasigi mercimek

1 tatli kasigi irmik veya pirinç


Malzemeler çok iyi yikanir, soyulur, dogranir

2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta atese konur

1 tatli kasigi bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir

Sebzeler ezilinceye kadar beraber pisirilir

Süzgeçten geçirilir

1 tatli kasigi sivi yag konur


Not: Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katilabilir Örnegin ; domates, kabak gibi


YOGURTLU ÇORBA (6 ay)


1 Kepçe yogurt bir tencereye konur, az su ile sulandirilir

1 yemek kasigi pirinç ayiklanip iyice yikanarak eklenir

Pistikten sonra 1 tatli kasigi sivi yag ilave edilir

SÜTLÜ ÇORBA (6 ay)


1 Çay bardagi süt tencereye konur

1 silme yemek kasigi pirinç unu, yarim çay bardagi domates suyu veya ezmesi eklenip pisirilir

1 tatli kasigi sivi yag ilave edilerek bebege yedirilir

Çok az ekmek içi ufalanip verilebilir


INEK SÜTÜ (6 ay)


Inek sütü mutlaka pastörize olmalidir Eger pastörize süt bulunamiyorsa;

Süt süzülerek atese konur

Kabarincaya kadar beklenir

Kabarinca 5 dakika daha karistirilarak kaynatilir

Cam bir kapta sogutularak buzdolabinda saklanir


Not: Anne sütü alan bebege ayrica inek sütü verilmez Inek sütü; kahvalti, muhallebi, ve sütlü çorbalar gibi ek gidalarin hazirlanmasinda kullanilir

MUHALLEBI (6 ay)


1 Çay bardagi süt ile 1 tatli kasigi pirinç unu karistirilir

Yavas ateste karistirilarak pisirilir

1 tatli kasigi pekmez veya seker, ocaktan alinirken eklenir, iyice karistirilir

Biraz soguttuktan sonra bebege yedirilir

MEYVE SUYU (6 ay)


Mevsimine göre; elma,seftali, portakal, veya mandalina iyice yikanir ve dikkatlice soyulur

Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir

Havuç iyice yikandiktan sonra soyulur ve makinadan geçirilerek püre yapilir

Eger bu süzülürse havuç suyu elde edilir

Bebekler için kis aylarinda; elma,havuç, portakal ve mandalina

Yaz aylarinda ise; seftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir

YOGURT (6 ay)




Yogurt günlük olarak evde yapilir

Süzülen süt atese konur

Süt kabin içinde kabarinca, bir kasikla karistirilarak 5 dakika daha ateste tutulur

Süt elimizin dayanabilecegi sicakliga kadar ilindiktan sonra bir kasik yogurt sütün içine katilir

Kabin üzeri örtülerek yaklasik 6 saat oda sicakliginda bekletilir

Yogurt bir gün buzdolabinda bekletildikten sonra bebege verilir


Not: YOGURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR PIYASADA SATILAN HAZIR YOGURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEGE VERILMEZ

Kabak Çorbasi (6 ay)


100 g kabak

1 patates

2 dal maydanoz

20 cl süt

çok az tuz

5 g tereyagi

2 bardak su


Dogranmis sebzeleri suda haslayin en son süt, tereyagi ile karistirin, kaynatin


Not: Isterseniz patates yerine yarim marul veya 2 veya 3 yaprak pazi da kullanabilirsiniz


Hindiba Çorbasi (6 ay)


1 güzel hindiba

1 patates

1/4 limon

1 küp seker

1 tatli kasigi krem peynir (% 40 yagli)

2 bardak su


Sebzeleri dograyip suda haslayin, limon suyunu ve sekeri ekleyin en son peyniri ekleyin


Not: 9 aylik bebeklere krem peyniri 1 çorba kasigina çikarabilirsiniz

Pirasa Çorbasi (6 ay)


1 büyük pirasanin beyazi

1 küçük patates

3 dal Frenk maydanozu

çok az tuz

25 cl süt

5 g tereyagi

2 bardak su


Dogranmis sebzeleri suda haslayin en son süt ile karistirin kaynatin

Alıntı Yaparak Cevapla