Prof. Dr. Sinsi
|
Bebek Yemek Tarifleri (4 aylik)
Firinda Sütlü Eriste (10 ay)
40 g eriste
10 g rendelenmis kasar peyniri
25 g jambon
50 ml süt
2 çay kasigi un
biraz hindistancevizi
tuz
biber
Eristeleri 8 dakika hafifçe kaynar tuzlu suda pisirin Sütü, unu, hindistancevizini ve biraz biberi karistirin Karisimi atese oturtun, isinca, seritler halinde kesilmis jambonu ilave edin Biraz pisince pismis eristeleri ekleyin, ocagi kapatarak, pisirdiklerinizi küçük bir firin kabina dökün, üzerine rendelenmis kasar peynirini serin, sicak firinda bir kaç dakika pisirin Bebeginize yedirin
Havuçlu Muhallebi (10 ay)
125 gram misirunu
3/4 litre süt
250 gram havuç suda haslanmis
1 tatli kasigi krema
Bir tencere içinde kaynayan süte, misirununu ekleyin, kalinlasana kadar karistirarak pisirin Elde edilen misirunlu muhallebiyi, haslanmis havuçla ve kremayla karistirarak bebege yedirin
Not: Büyükler için; artan muhallebiyi yumurta ve krem peynirle iyice katistiriarak, bu omleti tavada pisirebilirsiniz
PIRINÇ CANTONI (10 ay)
4 haslanmis pirinç
3 yumurta
200 gram dondurulmus veya konserve bezelye
300 gram tavuk gögsü (haslanmis ve didilmis)
Haslanmis pirinçlerin ve konserve bezelyenin üzerine yumurtayi kirip iyice çirpin, karistirin Elde ettiginiz omleti tavada iki tarafli yakmadan pisirin
Tavuk gögsünü lif lif yaparak omletin yanina alin Bebek de siz de ayni yemekten yiyin
Sütlaç (10 ay)
40 gram Pirinç
1 tutam hindistancevizi
1 çay kasigi un
50 ml süt
1 litre tuzlu suda pirinci 20 dakika haslayin Haslanmis pirinci süte ekleyin Düsük isida beraberce pisirin, içine; un ve hindistancevzini ekleyin, biraz koyulastirin, sütlaciniz hazir Sogutup bebeginize yedirin
Yulaf Ezmeli Pankek (10 ay)
150 gr yulaf
2 çorba kasigi un
1/4 bardak soya sütü
2 yumurta
tuz
biraz hindistancevizi
3 damla tabasco (yoksa domates sosu)
Seçimlik malzemeler:
- Peynir: cagécou, koyun, (küçük parçalar halinde)
- Sebzeler: sogan, rendelenmis havuç, dilimlenmis rezene veya pirasa
- Otlar: kiyilmis maydanoz, dereotu, feslegen, nane
Yulaf, un soya sütü karistirilir, kabarmasi için 10 dakika bekletilir Yumurtalar kirilir çatalla iyice dövülür Bütün malzemeler iyice karistirilir, düsük isili bir tavaya dökülür 10 ar dakika iki tarafi da pisirilir, olur size bir pankek Bu pankeki sogutup bebeginize yedirebilirsiniz
Not: Seçimlik malzemelerden istediginizi pan kekikin içine katabilirsiniz
Pancar Gratin (10 ay)
150 gr pancar
50 ml süt
1/2 yumurta
1 çimdik tuz
10 gr rendelenmis kasar
8 damla limon suyu
Pancari soyun yikayin ve küçük parçalara dograyin Parçalari tuzlu limonlu suda 15 dakika bekletin Bir yumurtayi kirin sütle beraber çirpin Bir küçük firin kabina dogranmis pancarlari döseyin, üstüne sütlü yumurta dökün onun da üstüne rende kasar serpin 200 derece firinda 15 dakika pisirin
Havuç ve Salgam (10 ay)
100 g havuç
80 g sari salgam
biraz tereyagi
biraz seker
1 çimdik tuz
kiyilmis maydanoz
Sebzeleri yikayin ve soyun Dilimleyerek kesin 25 dakika boyunca sebzeleri buharda pisirin Düsük isili bir tencere, içinde tereyagini eritip, tuz ve seker ve buharda pismis sebzeleri ekleyin 4 dakika kadar kisik ateste pisirin Kiyilmis maydanoz serpistirin Bebege yedirin
Kabak Salatasi (10 ay)
80 gram kabak
1 çay kasigi kiyilmis maydanoz
1 çay kasigi kiyilmis frenk maydanozu
1 çay kasigi ayçiçek yagi
1 çimdik tuz
limon suyu
Kabagi yikayin kaziyin ve dograyin, çok az buharda pisirin Bir salata kasesi içinde bütün malzemeleri karistirarak bebege yedirin
Domatesli Krep (10 ay)
1 paket domates çorbasi
2 çorba kasigi kasar peyniri rendesi
40 gram un
50 ml yarim yagli süt
1 yumurta
2 çay kasigi yag
Feslegen
Tuz
Bir kase içine unu dökün Tuz, yumurta, süt ve domates çorbasini ekleyin Karistirin hamur yapin ve 1 saat bekletin Süre sonunda yagi ekleyip karistirin Çapi 10 cm olan bir tavada iki tarafli pisirin Tavdan sicak çikan krepe, peynir rendesini serin, feslegen yapraklari ile süsleyip, bebeginize yedirin
Kabak Wander (10 ay)
150 gram Kabak
biraz tereyagi
1 çimdik tuz
Kiyilmis maydanoz
1 yumurta
2 çorba kasigi krem peynir
Kabaklari yikayin, kaziyin çekirdeklerini çikarin ve dograyin Buharda 10 dakika pisirin Kabaklari çatalla ezerek püre haline getirin Püreye; peyniri, kiyilmis maydanozu ve yumurtayi katin, hafif tuz ekin Püreyi tereyagi ile karistirip, düsük isili firinda 20 dakika pisirin Firindan çiktiktan sonra bebeginize yedirin
Krem Salata (10 ay)
100 gr süzme krem peynir
1 küçük havuç (yaklasik 80 g)
4 turp dilimi
2 Yaprak marul
1 dal maydanoz 1
birkaç damla limon suyu
1 çimdik tuz
Sebzeleri çok iyi yikayin, havuç ve turpu dilimler halinde küçültün Blenderda sebzeleri (turp, havuç, marul ve maydanoz) kiyin, krem peyniri ve tuzu ekleyin, iyice karistirin en son limon suyu katarak, bebeginize yedirin
Körili ve Pirinçli Tavuk (10 ay)
Tavuk gögsü 40 gram
1 tatli elma
30 g pirinç
1 küçük tutam toz köri
1 çorba kasigi hindistancevizi sütü
25 cl süt yarim yagli pastörize süt
1 çorba kasigi limon suyu
Biraz tereyagi
Elmayi, yikayin, soyun daha sonra küçük küpler haline dograyin ve limon suyuna bulayin Tavuk gögsünü küçük tavla zari halinde kesin Bir tencere süt, tavuk, elma koyun ve 20 dakika kaynatin Daha sonra hindistancevizi sütü ve findik yagi, katip bir 10 dakika daha kaynatin Ayrica baska bir tencerede 20 dakika tuzlu suda pirinci kaynatin Tavuga köri serperek biraz pirinçle birlikte bir tavuktan, bir pirinçten bebege yedirin
Jambonlu Turta (10 ay)
60 g pismis dana jambon
3 havuç
1 yumurta
1 çay kasigi misir nisastasi
1 bardak süt
biraz tereyagi
1 çimdik tuz
Havucu yikayin, soyun ve ince dilim halinde hesin Buharda 10 dakika pisirin Jambonun yaglarini atip kesin Bir kase içinde bir tutam tuzla yumurtayi çatalla iyice çirpin Misir nisastasi ekleyin, ardindan süt ve kiyilmis jambonu ekleyin, bütün malzeme çok iyi karissin Bir tavayi düsük isili ocaga yerlestirin, karisimi içine dökün biraz pisince kapak yardimiyla ters çevirin diger tarafi da pissin, isiyi kapatin Omletin her tarafina biraz tereyagi sürdükten sonra, orta isili firinda 10 dakika daha pisirin Bebege servis edin
Kremali Kuzu ve Kuskonmaz (10 ay)
20 gr pismis kuzu
100 g kuskonmaz (taze veya dondurulmus)
1 büyük patates
50 ml peynir (% 40 yagli)
1 filiz frenk maydanozu
Kuskonmaz ve patatesi buhar veya kaynar suda haslayin Bir miksere; et, frenk maydanozu, beyaz peynir, krema ve haslanmis sebzeleri ilave ederek pürüzsüz olana kadar karistirin Hazirladigiz püreden çok küçük toplar yapin bebege yedirin
Püreli Rosto (10 ay)
500 gr bütün et
4 patates
4 çorba kasigi krem peynir,
2 çorba kasigi kiyilmis taze otlar
tuz
biber
Eti firinda pisirin Patatesi yikayin, sonra 12 dakika düdüklü tencerede, 10 dakika mikrodalga firinda veya firinda 45 dakika pisirin Patatesleri soyarak püre yapin ve kiyilmis otlar ile peyniri püreye ekleyin, tuz ve biberi de katarak iyice karistirin Patates püresi ile rostoyu beraber büyüklere servis yapin
Ayni yemegi bebege ayni sekilde ama eti çatalla ezarek ve püreyle karistirarak yedirin
Kabakli Bonfile (10 ay)
30 gram sigir eti bonfile
120 gram kabak
biraz tereyagi
biraz sebze suyu
Kiyilmis frenk maydanozu
50 ml su içinde sigir bonfileyi haslayin Kabagi yikayin, kaziyin, daha sonra küçük yuvarlaklar kesin Bir tencere koyun Kapagi kapali olarak 20 dakika kaynatin Etin üzerine kabak, frenk maydanozu ve tereyagini ekleyin Bebege servis yapin
Sandviç Püre (10 ay)
1 büyük pismis patates
Biraz süt
50 gram pismis et
biraz yag
Süt ile patatesi ezerek püre yapin Sonra püreyi ikiye bölün birinci parçayi tabak gibi genis açin üzerini pismis eti yayin, onun üzerine ikinci püreyi yayin Bir tava içinde etli püre parçasini yakmadan kizartin
Köfteli Türlü (10 ay)
1 küçük kavanoz sebze garnitürü
80 gram dana eti
15 gram un
1 yumurta
100 ml yarim yagli süt
2 çay kasigi hafif krema
10 gram margarin
Biraz hindistancevizi
tuz
Hazir garnitürü bir kaseye bosaltin (susuz) yumurtanin sarisi ve beyazini ayirin Düsük isili ateste bir tencere içinde margarini eritin Sonra yavas yavas sicak süt ile unu ekleyin Biraz Hindistancevizi ekleyin ve 5 dakika pisirin, topaklari önlemek için sürekli karistirin Hazirlana béchamel sosa dana eti ve yumurta sarisini ekleyin ve tuz ekleyin Yumurta beyazini az tuzla kar gibi çirpin ekleyin Bütün malzemeyi mikserden geçirip püre yapin
Püreden minik köfteler yapin az yagda tavada 3 dakika kizartin ve emici kagida çikartin Köfteleri garnitürle karistirarak bebege yedirin
Sebzeli Kizarmis Dana (10 ay)
500 g dana eti
500 g havuç
200 gr misir
30 kuru üzüm tanesi
tereyagi, süt, tuz, biber
Kuru üzümleri az suya islatin sissin Dana etini firinda 30 dakika pisirin Havuçlari yikayin dilimler halinde dograyin Buharda (30 dakika) veya mikrodalgada (10 dakika) pisirin Misiri taneleyip kaynar suda 2 dakika haslayin
Biraz tereyagi ve 2 kasik süt ile havuç ve misiri biraz karistirin, daha sonra pismis ve didilmis dana etini karisima ekleyin Diger bütün malzemeyi de ekleyin, karistirarak pisirin Bebek için birazini ayirin, kalanina tuz ve biber ekleyin aile fertlerine yemegi servis edin
Kalan yemegi daha da ezerek bebege yedirin
Ciger Köfteli Çorba (10 ay)
2 paket sebze çorbasi
80 g dana karaciger
1 patates
2 serit limon kabugu
1 yumurta
1 çay kasigi yag
Biraz hindistancevizi
Maydanoz
Tuz
400 ml su
Patatesi buharda pisirin, soyun, ezin püre yapin Cigeri küçük dograyin, maydanozu kiyin Limonu yikayin ve kabugunda 2 serit dograyin Bir kase içinde karaciger, patates ve kirilmis yumurta ekleyin homojen bir sekilde karistirin Kiyilmis maydanoz, kiyilmis limon kabugu ve hindistancevizini ekleyin Beraberce yogurun El arasinda küçük findik gibi köfteler olusturun 5 dakika boyunca küçük tavada kizartin Çorbayi paketteki tarife göre pisirin, köfteleri içine atin kiyilmis maydanoz serperek bebege servis yapin
Avokadolu Uskumru (10 ay)
2 uskumru filetosu
2 olgun avokado
100 g yumusak süzme peynir, yagsiz
1 limon suyu,
kekik,
1 çay kasigi kiyilmis dereotu,
1 çorba kasigi zeytinyagi
tuz, biber
Uskumru fletolarini buharda pisirin Avokado, peynir, limon suyu ve dereotunu pismis uskumru ile karistirarak püre yapin
Rezeneli Alabalik Püresi (10 ay)
1 patatesin püresi
80 ml yarim yagli süt
80 ml su
60 gram alabalik fileto
60 gram rezene
Maydanoz 10 gram
Tuz
Rezeneleri soyun, yikayin, buharda 20 dakika pisirin Alabalik fletolarini kaynar su içinde 8 dakika haslayin Maydanozu ince kiyin, bütün malzemeyi ve patates püresini süt ve suyla birlikte ezerek püre yapin
Parisien Çorbasi (10 ay)
80 gram pirasanin yesili
150 gram patates
25 ml su
2 çorba kasigi süt
Patatesi soyun, yikayin ve küp biçiminde kesin Pirasayi ayiklayin çok iyi yikayin, ince seritler halinde dograyin Soguk suyu ve sebzeleri bir tencerede kapagi kapali olarak 50 dakika kadar kisik ateste pisirin Servis yaparken süt ekleyin
Sebze Çorbasi (10 ay)
Yesil fasulye 30 gram
Taze bezelye 30 gram
50 gram kabak
Patates 60 gram
1 domates
1/2 dis sarimsak
3 feslegen yapragi
Yesil fasulyeleri temizleyip küçük parçalar halinde kesin Kabagi yuvarlak küpler halinde kesin, Patatesi soyun ve küçük dograyin Bir tencere 2 bardak su koyun tüm sebze ekleyin Kaynadiktan sonra 1 saat pisirin Bu arada, bir çatal ile domatesi ezin Ezilmis sarimsak ve kiyilmis feslegen ile domatesi karistirin Çorbaya ekleyin beraber pisirin
Bezelye Çorbasi (10 ay)
Birkaç küçük marul (tercihen iç yapraklari)
450 gr dondurulmus bezelye
1-2 çorba kasigi kiyilmis taze nane
1 küçük sogan, ince kiyilmis
1 litre tavuk suyu
30 gr tereyagi
30 gr un
150 ml sivi krema
Büyük bir tencere içinde, tavuk suyu, bezelye, sogani kaynatin Nane ve marul yapraklarini ekle Isiyi azaltarak 25 dakika kaynatin Bundan sonra, tüm sebzeleri bir karistirici ile püre haline getirin
Ikinci bir tencerede, tereyagi sonra unu ekleyin düsük isida karistirarak kavurun (kahverengi olmali) Isidan alip püre ile karistirin Sonra orta isi üzerinde, sürekli karistirarak koyustirin Kremi biraz tuz ekip servis edin
Peynirli Misir Muhallebisi (10 ay)
2 çorba kasigi misir tanesi
2 çorba kasigi misir nisastasi
tuz
zeytinyagi
1/2 bardak süt
1/2 bardak su
küçük bir küp peynir
Bir tencere içinde, su koyup biraz tuz ekleyin, zeytinyagi, 2 kasik dolusu misir tanesini koyup Bu karisimi kalinlastirmak için, yavas yavas 1/2 bardak süt ekleyin ve nisastayi katin, küp peyniri ekleyin Çok iyi karistirin Karisim kalin krema kivaminda olmalidir
Bir kaseye koyup sogutun Bebege vermeden önce üst katmani kaldirin
Anneanne Mamasi (10 ay)
1 su bardagi süt
2 çorba kasigi su
1 tatli kasigi seker
1,5 tatli kasigi kasigi pirinç unu
Bütün malzeme bir cezveye konur Sürekli karistirarak bir tasim pisirilir Ilidiktan sonra biberona doldurulur
|