Konu
:
Tandır kaz çekmesi
Yalnız Mesajı Göster
Tandır kaz çekmesi
06-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Tandır kaz çekmesi
MALZEME:
Kaz 1 adet Bulgur 3 su bardağı
Su 4 su bardağı Tereyağ 2 çorba kaşığı
Tuz 2 tatlı kaşığı
YAPILIŞI:
Tandır yörede hemen hemen her evde vardır
Bir buçuk metre derinliğinde, kesik huni şeklinde kırmızı topraktan yapılmış bir ocaktır
İçinde odunyakılarak kızdırılır, ekmek ve yemek yapımında kullanılır
Bazı evlerde ısınmada da kullanılır
Kaz kesildikten sonra 4-5 saat güneşe asılarak kurutulur
Bu sırada bulguru tuzlu suda haşlarız
Kaynamaya başlayınca hafif ateşe alırız
Suyunu çekip gözgöz olmaya başlayınca, tavada kızdırılmış tereyağını üzerine döker, tandırın dibine oturturuz
Tam üstüne gelecek şekilde kazı ayaklarından asarız
Tandırın sıcaklığı ile kızaran kazın yağı pilavın üzerine damlar
Alttaki pilav da tandırın sıcaklığında demlenir
Kaz piştikten sonra çıkarılır etleri pilavın üstüne konarak sıcak sıcak ikram edilir
Tandır olmayan evlerde bulgur pilavı ayrı yapılır, kaz fırında ayrı kızartılır
Her ikisi de sıcakken, kazın fırın tepsisinde biriken yağı, pilavın üzerine dökülerek, birlikte sıcak sıcak ikram edilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul