06-27-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bunlar Bizim Bildiğimiz Türkler değil
15 Temmuz 1877 akşamı,beş tabur veiki top himayesinde Niğbolu'dan bir kafile göründü Bu grup Osma nehrinin üzerinden geçip Plevne'ye ilerliyordu Ortalık kararınca,altı bölük ve iki toptan ibaret Osmanlı öncüleri,Kafkasya Kazak livasının ordugahına taaruz etti Fakat Türklerin hucumu,esaslı bir plan ve terbiyeye dayanmıyordu Neferlerin kahramanca ileri atılmalarına ragmen,evvela durduruldular Sonra Niğbolu kalesine sıgınmaya mecbur edildiler Vid köprüsü üzerine çıkabilmiş olan bir Çerkes süvari bölüğü'de,karşılarındaki üstün kazak kuvvetleriyle döğüşe döğüşe eridi
15 Temmuz akşamı,Grenedya birliklerimiz Osmanlıların ileri hatlarından başka,ikici ve üçüncü tabyalarımızı ele geçirmiş bulunuyordu
Gönüllülerimiz şehrin varoşlarına kadar sokulmuşlardı Burada şiddetli bir tüfek atışı devam ediyordu Gece yarısından sonra şehirde büyük yangınlar çıktı Bunları,beldenin sakinlerinden olan Bulgarlar çıkarıyordu Türkleri yok etmek ve zarar sokmak,onların büyük zevki idi
Grandük'ün riyasetinde toplanan harp meclisi,sabah erken saatlerde umumi hücumu kararlaştırmıştı Fakat bu hücumun yapılmasına lüzum kalmadı
15 Temmuz sabahı,Niğbolu muhafızları silahlarını teslim ediyorlardı Tüeklerin tarihte buraktıkları büyük şerefe asla layık olmayan bu ezilişin sebebi,hala mechuldur 300'ü yaralı,yedi bin kişi teslim olmuştu Sadece sağ bölümdeki bir tabur komutanı,askerleriyle beraber teslimi reddetti ve üç alaya karşı gece karanlığına kadar dövüştü bu tabur,ancak iki yüzü bulan son mevcudu ile'de,çetin bir süngü taaruzu yaptı ve başlarında kumandanları ile,mevcutlarının dört'te üçünden fazlasını,boğaz boğaza yapılan harpte kaybetti
Niğbolu'nun Türklere ait tarihteki son şeref sahifesini bu şehidler kanlarıyla yazdılar
Akşam,General Krodner,zaferin şerefine verilen ziyafette şunları söyledi:
-Bu teslim olanlar,bizim bildigimiz Türkler degildir Bu milletin büyük bir bünye ve karakter değiştirmekte olduğunu zannediyorum Ya tarihte okudugumuz Türkler başka milletti veya bunlar başka bir kavim
Öğleden sonra,Niğbolu'ya girdik Şehir,dumanlar içinde yanıyordu kalenin burcuna bayragımız çekildiği anda(rus bayragı),etrafı hurra!sayhaları çınlattı Bazı Türk'ler ağlıyordu Tam bu arada bir silah sesi duydum Bir Türk zabiti,hazin manzaraya tahammül edememiş,intihar etmişti Koştum,artık cansızdı Kim oldugunu anlamak için künyesini buldum Boynuna çok küçük ebatta bir Kur'an ile bağlı olan fotoğrafı vardı Bu teslim olan alayın erkan-harbi,kolağası idi
alıntıdır
|
|
|