06-27-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Allah Rasulüne Aşık Olmak İsteyene Dua
mehmet kardeşim,hadislerle kur'anın çeliştiğini söylüyorsun bu düşünce yanlış çünkü bütün hayatı Allahın korumasıda olan ve kur'anda belirtildiği şekilde'kendi heva ve hevesinden konuşmayan,ancak Allahın vahyetmesiyle konuşan'bir peygamber,elbette Allahın rızasına ters düşecek bir davranışta bulunmaz vekonuşmaz peygamberimizin hayatı ve ahlakı,kur'anın açıklaması ve hayata geçiriliş şeklidir hadisler,kur'anın açıklamasıdır mesela Allah kur'anda defalarca namazı kılın,namazı dosdoğru kılın diye emreder ancaknamazın nasıl kılınacağını tarif etmez namazın nasıl kılındığını peygamberimize öğretir o da uygulayarak bize öğretir buna benzer daha çok misaller var ayrıca kur'anla çeliştiğini zannettiğin hadisleri bir bütünlük içinde ele almak lazım yani bir kişinin sadece bir sözünü alarak hüküm vermek nasıl yanlış olursa peygamberimizde hangi şartlarda söylemiş,hadisin başı ney sonu ney bakmak ve genel değerlendirmek lazım bu birincisi ikincisi şimdi sen diyeceksinki hadislerin sağlıklı olarak günümüze kadar gelip gelmediği şüpheli işin aslı bir takım islam düşmanlarının iddia ettiği gibi değil onlara inanmadan önce gerçekten öylemi diye araştırmak lazım hadis bilginleri cerh ve ta'dil metodu diye bir metod geliştirmiş yani öyle önüne gelen her uydurma sözü hadis diye almamış önce peygamberimizden hadis rivyet eden kimseyi incelemiş mesela inancı sağlammı islama uygun bi yaşantısı varmı,güvenilir birisimi,yalan söylermi,unutkanmı eğer burada bir sıkıntı yoksa ikinci olarak hadismetnini incelemişler yani nakledilen söz kur'ana tersmi,peygamberimizin üslubuna uygunmu,ravi zincirinde kopukluk varmı,kaç kişi aynı hadisi rivayet etmiş zaten rivayet eden kişide bir şüphe varsa baştan bu sözü reddetmişler metinde bir eksiklik aksaklık varsa veya kur'ana ters ise yine reddetmişler tabii iş burada da bitmiyor bütün bunlardan sonra hadisleri bir tasnife tabii tutup sıflandırmışlar mesela yalan üzerinde birleşmeleri mümkün olmayan yüzlerce kişi tarafından rivayet edilen hadislere mütevatir hadis demişler doğruluğundan şüphe olmayan hadislere sahih hadis demişler bir,iki üç kişi gibi az sayıda kişi tarafından rivayet edilenleri de yine isimlendirip belirtmişler zayıf olanlarıda belirtmişler kısaca bu iş öyle göründüğü kadar basit değil karşımıza bir hadis çıkınca bakarız sahih ise aynen alırız ancak garip veye ehad ise uyup uymamak bize kalmış pekiyi bu eleştirilerin kaynağı ne Yüce Allah,Kur'anda:'bu kitabı(kur'anı)biz indirdik onun koruyucusuda biziz'buyuruyor yani kur'anı değiştirmek veya kur'ana saldırarak müslümanların inancını bozmak mümkün olmadığına göre geriye bir seçenek kalıyor peygamberimize ve hadislere saldırıp şüphe uyandırmak bu iddialar tamamen islam düşmanlarına ait olup mealesef bazı müslüman kardeşlerimiz de işin aslını bilmediği için inanıyor benim senden ricam peygamberimizin hayatını ve güzel ahlakını incelersen herhalde meseleyi daha iyi kavramış ve Allahımızın Kur'anda bildirdiği şekilde örnek almış olursun peygamberimiz bana bol salavat getirirseniz yeriniz benden demiyor Allahımız,peygamberimize salat ve selam getirmemizi emrediyor herhalde Allahın emrine uyan ve deAllahımızın en sevdiği kulu ve rasulünü seven kişiyi Allah da sever Resulü de sever yani Allahımız sevmiş,övmüş biz sevmeyelimmi?kıyamet günü peygamberimiz bizim günahlarımızın bağışlanması için Allahımızdan şefaat dileyecek bizde bu şefaate nail olmak için onu sever ve överiz tabii şunuda belirtmek isterim ölmüş insanlardan yardım dilenmez ancak Allahtan yardım dilenir biz peygamberimizden yardım filan dilemiyoruz kıyamet günü onun şefaatine nail olan ümmetinden olmayı umuyoruz
|
|
|