06-26-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanada cumhuriyeti-Kanada cumhuriyetinin Tarihcesi-Kanada Resimleri-Kanada Dominyonu
Kanada tarihi Kanada Dominyonu
Kanada siyasi haritası
Kanada'da en az 10,000 yıl boyunca İlk Halklar olarak tanınan yerliler yaşamıştır Avrupalılar tarafından ilk ziyaret 1000 yılı civarında kısa bir süre Newfoundland'e yerleşen Vikingler tarafından yapılmıştır Daha “temelli” Avrupalı ziyaretleri 16 ve 17 yüzyıllarda Fransızların yerleşimi ile başladı
1763'de Yedi Yıl Savaşı'ndan sonra Fransa, Karayip Adaları'nı tutup Kuzey Amerikan kolonisi Yeni Fransa'yı İngiliz Krallığı'na bırakmaya karar verdi
Amerikan Devrimi'nden sonra İngiliz Birleşik Krallığı'na sadık olanlar Kanada'ya yerleştiler
1 Temmuz 1867'de İngiliz Kuzey Amerika Yasası'nın geçmesiyle Birleşik Krallık, Kuzey Amerikan kolonisi dört eyaletinden oluşan federasyona kendini yerel yönetim hakkı verdi Bu eyaletlerden “Kanada” ikiye ayrılıp Quebec ve Ontario eyaletlerini meydana getirdi, diğer iki eyalet de New Brunswick ve Yeni İskoçya'ydı Kanada Konfederasyonu terimi bu birleşimi ifade eder, ve genellikle sonuçlanan federasyon için de kullanılır Diğer İngiliz koloni ve bölgeleri de kısa zamanda Konfederasyon'a bağlandılar
1880'de Kanada, Newfoundland ve Labrador dışında (1949'da katıldılar) şu anki alanını kaplıyordu Dominyon'un tüm ilişkilerinin kontrolü Westminster Tüzüğü ile 1931'de, ve 1982'de Kanada Anayasası'nın kabulü ile sağlandı
20 yüzyılın ikinci yarısında, çoğunluğu Fransızca konuşan Quebec eyaletinin bazı vatandaşları 1980 ve 1995'teki iki referandum ile bağımsızlık kazanmaya çalıştılar Her iki referandum da Quebecois Partisi liderliğindeydi, ve ilki %60, ikincisi %50 6 hayır oyu ile reddedildi
sunum kanka
yazılar wakkipeti alıntı
|
|
|
|