06-26-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mısırınefsanevi kayıp Labirent-Mısır Labirentı-kayıp Labirent
Mısırın efsanevi kayıp Labirenti
PİRAMİTLERİ GÖLGEDE BIRAKACAK KEŞİF İÇİN HAZIRLANIN
Duvarları baştan aşağı hiyerogliflerle dolu 3000 oda… Boyutlarıyla Piramitleri bile gölgede bırakacak bir yapıt  Toprağın altında öylece çıkarılmayı bekliyor Hazırlanın! Çok yakında Tutankhamon’un mezarının keşfini bile unutturacak bir arkeolojik buluntuyla tanışacağız
İşte karşınızda Mısır’ın efsanevi kayıp Labirent’i  
“Onlar (12 Krallar) ortak bir anıt bırakmak istiyorlardı Bu nedenle, Moeris Gölü’nün yukarısında, Timsahlar Kenti’nin yakınlarındaki Labirent’i inşa ettirdiler Orasını ben de gördüm ve kelimelerle anlatılmasına imkân olmadığını söyleyebilirim Bütün Yunanistan’daki benzer duvarlar ve yapılar biraraya getirilse, bu bir tek Labirent’te harcanan işgücüne ve paraya yaklaşamazlar…
Labirent, Piramitler’i dahi geride bırakır Kapıları birbirinin karşısına düşen üstü örtülü 12 avlusu vardır Bunların altısı kuzeyde, altısı güneyde ve hepsi birbirinin yanındadır Hepsinin etrafı bir tek duvarla çevrilidir Bu binanın içinde iki tür oda vardır:
Yeraltı odaları ve bunların yukarısında yerin üstündeki odalar Her iki türden 1500’er oda mevcuttur Yerin üstündeki odaları dolaştığım için kendi deneyimlerime dayanarak konuşuyorum Yerin altındaki odaları da görenlerden dinledim; çünkü Mısırlı bekçiler, bunları göstermeye kesinlikle razı olmuyorlar
Dediklerine göre, bu odalarda, Labirent’i yaptıran kralların ve kutsal timsahların sandukaları bulunuyormuş Kendi gözlerimle gördüğüm yerin üstündeki odalar ise insanüstü bir çalışmanın ürünü Labirent’in sonundaki köşede, içine dev şekillerin hakkedilmiş olduğu kırk kulaç yüksekliğinde bir piramit yer alıyor Yeraltındaki bir dehlizden geçilerek bu piramide giriliyor…
Ancak kıyılarında bu Labirent’in inşa edildiği Moeris Gölü, daha da olağanüstü bir eser İnsan elinden çıktığı çok belli çünkü gölün ortasındaki suyun içinden 50 kulaç yukarıya sivrilen ve suyun da o kadar derinine inen iki piramit yükseliyor…”
Halikarnassoslu Herodot’un bu sözlerle anlattığı Labirent, hep bir efsane olarak yer aldı tarihçilerin gözünde Bir kısmı da “Herodot zaten abartıyı sever, gene karalamış bir şeyler” mealinde hafiften dalgalarını geçip dudak büktüler bu anlatılara
Halbuki M Ö 1 yüzyılda yaşamış Sicilyalı Diodor da, Labirent’i aynı biçimde tarif etmişti Yine M Ö 25 yılında Mısır’a uğrayan Yunanlı coğrafyacı Strabon, Labirent’i Herodot’tan 423 yıl sonra görmüş ve aynı şekilde aktarmıştı Peki bu muazzam yapı nereye kaybolmuştu?
|
|
|