Konu
:
Evde Çizme Zeytin Yapılışı
Yalnız Mesajı Göster
Evde Çizme Zeytin Yapılışı
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Evde Çizme Zeytin Yapılışı
Evde Çizme Zeytin Yapılışı
çizme zeytin yapılışı - kırma yeşil zeytin nasıl yapılır - kırma zeytin nasıl yapılır - teneke veya bidonda zeytin yapımı
Ağaçtan topladığımız veya satın aldığımız siyah olgunluktaki zeytinleri (kabuğu siyah ve zeytin eti şarabi veya pembe renkli) evimizde bidon veya teneke tipi zeytin olarak şu şekilde değerlendirebiliriz
Aldığımız veya ağaçtan topladığımız yeşil veya rengi dönmüş (pembe) renkteki zeytinler önce yıkanır sonra bir veya üç yerinden derin olmayacak şekilde (çekirdeğe deymeyecek) çizilir
Zeytinler hazırlanan tatlanma suyuna konur
Tatlanma suyu haftada bir kez değiştirilir
Bu şekilde zeytinler bir ayda tatlanır
Zeytinlerin daha çabuk tatlanmasını isteyenler bu tatlanma suyunu 2-3 günde bir değiştirebilirler
Tatlanma suyunu şu şekilde hazırlayabiliriz: 1 litre suya bir çay kaşığı limon tuzu bir buçuk yemek kaşığı tuz
Kullanılan tuz yemeklerde kullanılması için hazırlanan rafine tuzlardan olmamalıdır
Bunlar zeytinde yumuşama yapar
Piyasada zeytin-turşu yapımı için satılan tuzlar kullanılmalıdır
Tatlanan zeytinler muhafaza suyuna alınırlar
Hazırlanan bu su içinde zeytinimizi uzun süre muhafaza edebiliriz
Zeytine konulan su üzerine bir miktar zeytinyağı koyarsak üst yüzeyde oluşabilecek küflenmenin önüne geçebiliriz
Muhafaza suyu: 1 litre suya 4-5 çay kaşığı limontuzu bir fincan tuz koyarak hazırlanır
Yenecek duruma gelince zeytinler buradan çıkarılarak tüketilebilir
Yeme durumuna gelen bu zeytinleri ambalaj suyuna alarak serin yerde muhafaza edebiliriz
Zeytinleri ambalaj suyuna koymanın amacı zeytindeki fazla tuzu düşürmek ekşi ve güzel bir tat oluşturmaktır
Ambalaj suyundan zeytinimizi çıkartarak yiyebiliriz
Muhafaza suyunda olduğu gibi ambalaj suyunun üzerine de bir miktar zeytinyağı koyabiliriz
Ambalaj suyu: 1 litre su için bir bir buçuk yemek kaşığı limon tuzu bir fincan veya 4 yemek kaşığı tuz konarak hazırlanır
2- Teneke veya Bidonda Zeytin Yapımı:
Ağaçtan topladığımız veya satın aldığımız siyah olgunluktaki zeytinleri (kabuğu siyah ve zeytin eti şarabi veya pembe renkli) evimizde bidon veya teneke tipi zeytin olarak şu şekilde değerlendirebiliriz
1 kg siyah zeytin için: 4-5 yemek kaşığı veya 1 fincan dolusu tuz (bu kullanacak olduğumuz tuz yemeklerde kullandığımız rafine tuzlardan farklıdır
Bu tuz iri bulgur büyüklüğünde veya ince olabilir ve piyasada salamura turşu-zeytin için satılır)
15 yemek kaşığı zeytinyağı ve istenirse hem zeytine aroma vermek hemde zeytinin bozulmasını önlemek için 3-4 çay kaşığı sirke konulur
10 kilogram zeytin için ise 3-4 su bardağı tuz 1 su bardağı zeytinyağı ve 1 fincan sirke konur
Bu şekilde hazırlanan zeytinin içine konulduğu bidon teneke 3-4 günde bir sağa sola çevrilerek zeytin ile tuzun teması sağlanır
Bu şekilde zeytin acı suyunu dışarı verir ve bidon içinde az miktarda salamura oluşur
Bidonu ve tenekeyi çevirme işlemleri sonucunda bu salamura hem zeytini korur hem de tatlanmasını sağlar
Bidonda zeytin yapmak kolaydır oluşan gaz kapaklardan kolayca dışarı çıkartılır
Ama teneke kullanıldığında oluşan bu gaz tenekede bir şişme meydana getirir
Bu şişliği almak için teneke kapağı ara sıra açılmalıdır
Açma esnasında kapak içte oluşan gazın basıncıyla fırlayabilir
Buna dikkat etmek gerekir
Zeytinlerin tatlanması çeşide ve olgunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte 15-4 ay içinde gerçekleşir
Tatlanan zeytinler bidon veya teneke içinde bitinceye kadar tutulabilir
Ancak bu süre içinde bidonun aynı şekilde sağa sola çevirme işlemi devam ettirilmelidir
Yemek için bir miktar zeytini çıkardıktan sonra bile geri kalanın bidon içindeki salamura ile temasının sağlanması için bidon sağa sola sallanmalıdır
Eğer bu işlem yapılmazsa zeytini almak için kapağı açtığımızda hava ile temas eden üst yüzeydeki zeytinlerde küflenme problemi ile karşılaşabiliriz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul