Konu
:
Pırasa Dolması - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul
Yalnız Mesajı Göster
Pırasa Dolması - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Pırasa Dolması - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul
Pırasa Dolması - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul
Pırasa Dolması - Zübeyde Hanım'ın Mutfağı: İstanbul
Mazlemeler:
Yarım kg orta yağlı kuzu ve dana eti karışımı (makinede 1 kez çekilmiş)
2 kuru soğan
1 kase pirinç
2 kaşık domates salçası
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Sıvıyağ – Tuz
Yapılşı:
Pırasaların baş kısımlarındaki beyaz yerleri haşlansa da sert olduğundan, her birinden 3 parmak kalınlığında kesilir
Pırasalar 5 santim uzunluğunda doğranır ve yıkanır
Büyük boy herhangi bir tencereye yarısından 2 santim daha fazla olacak şekilde su ve tuz konarak yüksek ocak ateşte kaynamaya bırakılır
Doğranan pırasalara bıçak yardımı ile çok derin olmayan çizikler atılarak kaynamış olan tenceredeki suyun içerisine atılır
Ortalama 10 dakika içerisinde yumuşamış olan pırasalar tencereden alınıp süzülür ve soğuk sudan yeniden geçirilir
Dirileşen ve yumuşayan pırasaların yaprak yaprak zar şeklinde soyulur
Büyük boy teflon tencerenin alt zeminine alınan kuzunun kemikleri yıkanarak yerleştirilir
Plastik boş bir kapta yarım kg kuzu ve dana karışımı makineden 1 kez çekilmiş kıymamız konulur
İçerisine 1 adet kuru soğan doğranır ve 1 yemek kaşığı domates salçası eklenerek yoğrulmaya başlanır (tercihen domates salçası ancak biber de olabilir)
Beyaz suyundan arındırılmış 1 kâse pirinç ile 1 tatlı kaşığı pul biber, karabiber, tuz ve yarım çay bardağı ayçiçek yağı (fındık yağı da olabilir) eklenerek yoğrulmaya devam edilir
İç harç tam olarak harmanlandıktan sonra pırasalar yaprak yaprak zar şeklinde ayrılır ve içlerine 1 tatlı kaşığı harcımızdan koyarak sarılır
Zar gibi ayrılmayan pırasalar ise tencerenin alt zeminine et kemikleri gibi dizilebilir
Sarılmış olan pırasa dolmalarının üzerine 1 er ceviz büyüklüğünde 4-5 parça tereyağı konur
Farklı bir kâsede 1 çay bardağı zeytinyağı ile 1 kaşık salça ve 1 çay bardağı su karıştırılarak tenceredeki pırasa sarmalarının üzerine dökülür
Yemeğimiz orta ocak ateşte pişerken kaynama başlayınca biraz suyunu çekene kadar kısık ocak ateşe alır ve çiğliğini yitiren pırasaların altı ortalama kısık ateşten 10 dakika sonra alınır
Yemeğin ortalama pişme süreci 40 dk olup, 4-6 kişilik servis edilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul