Konu
:
Gül Mayası ve Gül Reçeli
Yalnız Mesajı Göster
Gül Mayası ve Gül Reçeli
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Gül Mayası ve Gül Reçeli
Malzemeler:
Mayası için:
200gr
gül yaprağı (yemeklik)
2 su bardağı tozşeker
4-5 parça limon tuzu
Gül reçeli için:
6 su bardağı tozşeker
6 su bardağı su
yarım limonun suyu
Yapılışı:
[*]
Gül mayası için öncelikle gülleri bol suda bekletin
Varsa toz ve sinekler dibe çöktükten sonra başka bir kaba sularını süzerek alın
[*]
Tekrar yıkadıktan sonra orta kısımları ayrılmamış güllerin ortalarını koparın
Kopardıktan sonra şekillerini bozmadan gül yapraklarının bitim yerlerindeki beyazlıkları toplu halde mutfak makasıyla kesin
Beyaz kısımlar pişerken daha sert olur ve bazen acılık verebilir
Bütün gülleri bu şekilde kesmesenizde bir kısmını ayıklamanız yeterli olacaktır
[*]
Daha sonra gülleri geniş bir süzgece alıp sularını süzdürün
[*]
2 su bardağı tozşekeri ve limon tuzunu gül yapraklarının üzerine ekleyip elinizle mıncıklayarak yaprakları soldurup suyunu çıkartın
(Biz bunun için ayaklı mikseri kullandık)
[*]
Bu şekilde kapalı bir kap veya kavanozda 1 gece bekletin
(Bu mayayı buzdolabında daha uzun sürede bekletip gerektiği zaman kullanabilirsiniz
)
[*]
Reçeli yapmak için su ve tozşekeri kaynatın
Koyulaşmaya başlayınca (yaklaşık 20 dakika gibi) gül mayasın ilave edip kısık ateşte kaynatmaya devam edin
[*]
Yapraklar yumuşayıp şeffaflaştığı ve artık dişe gelmediği zaman bir damla mermer tezgaha veya tabağa suyundan damlatın
Yayılmayıp top gibi kalıyorsa kıvamı gelmiş demektir
Yarım limonun suyunu sıkıp bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatıp kavanozlara doldurun
[*]
Ilındıktan sonra sade veya kaymakla servis yapın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul