Konu: Şam Oruğu
Yalnız Mesajı Göster

Şam Oruğu

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Şam Oruğu



Şam Oruğu (İçli Köfte)

Malzemeler
* 1 kg Köftelik(yağsız, sinirsiz, kırmızı) Et
* 1kg İnce Çekilmiş Bulgur
* 2 Baş Soğan (orta büyüklükte)
* 2 Su Bardağı Ayçiçek Yağı
* 2 Yemek Kaşığı Kırmızı Pul Biber
* 2 Çay Kaşığı Kimyon
* 2 Çay Kaşığı Tuz
* 2 Yemek Kaşığı Un
-İçi:
* 800 gr Kıyma (bir defa çekilmiş)
* 4 Orta Boy Soğan
* 1/2 Su Bardağı Yağ
* 2 Çay Kaşığı Tuz
* 1 Demet Maydonoz
* 1 Su Bardağı Kıyılmış Ceviz İçi
* 1 Su Bardağı Çam Fıstığı(arzu edilirse Süneber)
* 2 Çay Kaşığı Yenibahar
* 1 Çay Kaşığı Karbiber

Yapılışı
Bulgur su ile yıkanır gibi ıslatılıp bir saat bekletilir Bulgur, soğan, tuz, biber ve kimyonla beraber kıyma makinesinde iki defa çekilir Köftelik et, öğütücüsünde krem haline getirilir Et; kıyma makinesinde çekilen malzemeye azar azar ilave edilerek, unda koyularak iyice yoğrulur
Hazırlanan köftelik etinden yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak parmak yardımıyla ince oyulur, mekik şekli verilir Daha önce hazırlanan kıymalı malzeme buraya doldurulup ağzı kapatlır Yağlanmış bir tepsiye dizilir Orukların üstü yağlanıp sıcak fırına atılır Pişince sıcak sıcak servis yapılır
-İçi :
Kıyma derince bir tencereye konur ateş üzerine oturturulur; suyunu çekinceye kadar karıştırılırSonra ince kıyılmış soğan, yağ ve tuz kıymaya ilave edilir Soğanlar sararıncaya kadar ateş üzerinde bırakılırAteşten alınan kıymaya maydonoz, baharatlar ve ceviz karıştırılırBütün oruk çeşitlerinde kullanılan esas ölçü bu tariftir

-Antakya yemekleri ile ilgili kaynak olabiceğini düşündüğüm HatayLifecom - Hatay'ın Yöresel Yemekleri | Mezeler adresinden alınmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla