06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Balık Pişirme Yöntemleri Tarifi
Balık, Izgara, Kızartma, Sığ Kızartma, Fırında, Rosto ve Sote tekniklerinde pişirilebilir
Izgara; İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır Yoksa ızgaraya yapışır 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir Çabuk pişirmek için balık parçalara bölünerek şişe de geçirilebilir
Kızartma: Büyük balıklar dilim halinde, küçük balıklar ise bütün kızartılmalıdır Unlanan balık hem daha lezzetli olur hem de tavaya yapışmaz Kızartılacak balık, temizlenip iyice yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalıdır
Sığ Kızartma; Sığ kızartma tekniğinde yapışmaz tavanın içine biraz daha fazla zeytinyağı konur Balık, sığ bir yağ tabakasının üzerinde pişmelidir
Fırında; Fırında pişirme yöntemi, balığın 180 derece gibi ortalama bir ısıda, bir fırın kabı içinde bazı sebzelerle birlikte pişirlmesini içerir
Rosto; Yüksek hararetli fırında, balığın içine hiçbir şey katmadan pişirmektir Doğru pişirildiğinde, fırında rosto edilmiş balığın dış yüzeyi çıtır çıtır ve lezzetli, iç kısmı ise sulu ve pişmiş olur
Sote; Kalın tabanlı ve içi yapışmaz malzemeyle kaplı tavanın içini hafif yağlayıp iyice kızdırtıktan sonra, balık filetoları, her bir yüzü 2 dakika süreyle çevirilerek sote edilir Tereyağı kullanmamak gerekir
|
|
|