Konu
:
Laz usulü muhlama,Hemşin Usulü muhlama,Trabzon Usulü kuymak
Yalnız Mesajı Göster
Laz usulü muhlama,Hemşin Usulü muhlama,Trabzon Usulü kuymak
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Laz usulü muhlama,Hemşin Usulü muhlama,Trabzon Usulü kuymak
Laz usulü muhlama: Unu tereyağı ile yakmadan kavurun
Trabzon peynirini iyice ufaladıktan sonra ekleyip sürekli karıştırarak eritin
Peynir tamamen eriyince 1,5 su bardağı suyu yavaş yavaş karıştırarak ekleyin
Koyu muhallebi kıvamına getirin
Sıcak servis yapın
Hemşin Usulü muhlama: Mısır Unu yerine buğday unu kullanılarak ya da ikisini birbiriyle karıştırtırılarak yapılır
Diğer yörelerin muhlamalarından farklı olarak içine yumurta kırılır, kaymaklı süt eklenir ve soğan rendelenir
Trabzon Usulü kuymak: Çaykara civarında Havitz adı verilir
Trabzon tümü ve Giresun sahil ve Rize'nin batı sahil kesiminde yapılır
Kaşar peynirine benzeyen "Televe" peyniri değil minci (Trabzon tuzlu ve kokulu çökelek peyniri) kullanılır
Un yağla kavrulmaz
Yağ eritildikten sonra minci ilave edilir, peynir hafif eriyince yağ yanmadan su eklenir
Daha sonra mısır unu yavaş yavaş karıştıralarak eklenir
Fokurdamaya başlayınca karıştırma işlemi bırakılır ve tereyağının kuymağın üstünde birikmesi beklenir , sıcak servis yapılır
MALEZ
Süt kabağı (Kobalets) ve süt ile yapılan bir çeşit muhallebidir
Kabak iyice pişirildikten sonra sürekli karıştırılır
Pişince yumuşayan kabağın içi kaşıkla oyularak çıkartılır ve gudalla (ahşap el mikseri) ile ezilir
Daha sonra içine sürekli süt katılarak (yarım kabağa 2 kg
süt konur)tekrar karıştırılır ve pişmeye bırakılır
Biraz tuz ve şeker (bir kg süte 2 çorba kaşığı şeker) konur
Lazcası "Kabağiş Sütli" dir
Trabzon'lular ve Laz'lar tarafından yapılır daha batıda ve Hemşinlilerde bilinmez
Bununla birlikte "malez" lapa anlamında Rize Hemşinde kullanılır ama ineklere verilen yal kabındaki sebze karışımının adıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul