Konu
:
Çayın damarları koruyucu etkisi
Yalnız Mesajı Göster
Çayın damarları koruyucu etkisi
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çayın damarları koruyucu etkisi
İSTANBUL (İHA) - Berlin Üniversitesi'nden, Mairo Lorenz ve arkadaşlarının European Heart Journal'ın son sayısında yayınlanacak çalışmalarında, çayın damarların iç tabakasının (endotel) fonksiyonunu düzelttiği ortaya çıktı
Bir grup gönüllü üzerinde yapılan çalışmalarda çaya süt katılmasının çayın bu önemli koruyucu etkisini ortadan kaldırdığı anlaşıldı
Araştırmacılar, çalışmaya katılan gönüllülerde kol atar damarında 500 ml taze çay içilmesinden 2 saat sonra yüksek rezolüsyonlu damar ultrasonu kullanarak damarlarda ortaya çıkan akıma bağlı çap genişlemesini inceledi ve aynı ölçümler aynı ölçüde çaya yüzde 10 süt katılarak tekrarlandı
Damarlarda olan genişlemenin sütsüz içilen çayda anlamlı olarak daha fazla olduğu ortaya çıktı
Daha önce deneysel olarak yapılan ve aynı sonuçları ortaya çıkaran çalışmalar da, çayın damarları koruyucu etkisini bilimsel olarak göstermiş bulunuyor
Araştırmacılar, İngiltere gibi damar sertliğinin ve çay tüketiminin yüksek olduğu ülkelerde çayın koruyucu etkisinin olmamasını çaya katılan süt ile açıklıyor
Araştırmacılar, siyah ve yeşil çay arasında bir fark olup olmadığını incelemeye devam ettiklerini belirtiyorlar
Yeşil çay içinde catechin oranın daha yüksek olduğu ve catechinin damarları koruyucu etkisi bilimsel olarak daha önce ortaya konulmuştu
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul