Konu
:
Yiyecekler tuzlanarak nasıl saklanabiliyor?
Yalnız Mesajı Göster
Yiyecekler tuzlanarak nasıl saklanabiliyor?
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Yiyecekler tuzlanarak nasıl saklanabiliyor?
Arkeolojik kazılarda bu usulün taş devrinde bile bilindiğine dair bulgular elde edilmiş, hatta Çin'de bu konuda MÖ 2000 yıllarına dayanan kayıtlar bulunmuştur
Romalılar eti, balığı, zeytini, karidesi ve peyniri tuzlayarak saklıyorlardı
Eski Mısır'da da ölülerin vücutları bozulmamaları için tuzla kaplanıyordu
Tuz, suyu çok seven bir kimyasaldır
Yiyecekteki suyu emerek, bakterilerin gelişmek için muhtaç oldukları nemli ortamı ortadan kaldırır ve bakterilerin yiyeceği bozmalarını önler
Tuz aynı zamanda bu bakterileri kendisi de doğrudan öldürür
Günümüzde eti muhafaza etmek için tuza kuvvetli bir bakteri düşmanı olan 'potasyum nitrat' da ilave edilir
Aslında tuzlama bir tür pişirmedir
Et ve balığı tuzladığımızda aynen onları pişirmişiz gibi kimyasal bir reaksiyon oluşur (lakerdayı hatırlayın)
Tuzlanan ette proteinler gevşer ve çözünür ki, bu, et ısıtıldığında olan olay ile aynıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul