Konu
:
Ihlamur balı
Yalnız Mesajı Göster
Ihlamur balı
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ihlamur balı
Yalova'da üretilen ıhlamur balı Türkiye piyasasında olduğu kadar yurtdışında da rağbet görüyor
Türkiye'de sadece Artvin ve Yalova'da ağırlıklı olarak üretilen ıhlamur balı iç ve dış piyasada adeta kapışılıyor
Kilosu 25-30 milyon arasında değişen bal, birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor
Yalova dağlarında bulunan ıhlamur ağaçlarının çevresine bahar aylarında yerleştirilen kovanlardaki milyarlarca arının ıhlamur çiçeklerinden topladığı nektardan oluşan bal, rengi ve aromasında da farklılık taşıyor
Normal bala nispetle daha koyu ve kıvamlı olan ıhlamur balını üretmenin zor olduğunu söyleyen arıcı Naci Yıldız, "Bu bal kanserin önlenmesinde insan metabolizmasına destek veren bir özelliğe sahip
Yine birçok hastalığın tedavisindede kullanılıyor
Bu yüzden çok talep görüyor
Ancak kısa sürede ve az miktarda üretilebilen bu balı her yerde bulmak mümkün olmuyor
Piyasada üzerine ıhlamur balı yazılarak satılan birçok bal gerçek ıhlamur balı değil
Zira bu bal koyu renkli ve diğerlerine göre daha kıvamlı olur
Kokusu ve tadı da farklıdır" dedi
Üretim aşamasında zorlularla karşılaştıklarını söyleyen Yıldız, "Orman yetkilileri ve köy muhtarları sürekli bizi rahatsız ediyor
Kovanlarımızı kaldırmamızı söylüyorlar
Devletin teşvik kredisi verdiği arıcılık bazen bilinçsiz insanlar sebebiyle ilerleyemiyor
Oysa bu bal Yalova ve Artvin dışındaki illerde üretilemiyor
İlimizde de kısıtlı bir zaman içerisinde toplanabilen bu bal ülke tanıtımında da rol oynuyor
Zira yurtdışından ciddi talep görüyor
Bu konuda yetkililer bizlere destek olmalı" şeklinde konuştu
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul