Prof. Dr. Sinsi
|
Çorbalar - Çorbalar Tarifi
ÇORBALAR
AŞK ÇORBASI
Malzemeler : (4 kişi için)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet soğan
1 çay bardağı dövülmüş fındık
1 çorba kaşığı un
1 çay bardağı haşlanmış aşurelik buğday
1 çay bardağı konserve mısır
4 su bardağı etsuyu
Bir tutam rendelenmiş muskat
2 çorba kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı köri
Kekik
Hazırlanışı :
Tencereye yağı alın Küp doğranmış soğan ve fındığı kavurun Ardından unu ekleyin 1-2 dakika çevirin Daha sonra buğday ile mısır tanelerini koyup 1 dakika soteleyin Etsuyunu ekleyip, 10 dakika kaynatın Tencereyi ocaktan almaya yakın, rendelenmiş muskat, soya sosu, kekik ve köriyi ilave edin Ocaktan alıp, üzerine pulbiber ve nane koyun Sıcak olarak servis yapın
Üzerini taze nane, pulbiber ile süsleyebilirsiniz
ÇİFTLİK ÇORBASI
Malzemeler : (4 kişi için)
250 gr Kıyma
1 adet dolmalık Kabak
2 adet orta boy Patates
2 adet Havuç
1 baş Kereviz
2 adet Kuru Soğan
2 diş Sarımsak
½ kahve fincanı Un
10 bardak Su ya da Et Suyu
5-6 sap Maydanoz
4 yemek kaşığı Yağ
1 yemek kaşığı Domates Salçası
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Bütün sebzeler ince ince kıyılır Sonra yağ ile 5 dakika kadar kavrulur
Üzerine yarım fincan un eklenir Un iyice hallolduktan sonra salça eklenir 5 dakika kadar daha karıştırmaya devam edilir
Su ilave edilir ve sebzeler iyice pişinceye kadar ateşte kaynatılır
Diğer yanda Kıyma tuz ve biberle yoğrulur Fındık büyüklüğünde köfteler yapılır Bunlar da çorbanın içine katılır 10 dakika kadar daha kaynatılır ve ocaktan indirilir
Serviz yapılırken üzerine kıyılmış Maydanoz konur
DOMATES ÇORBASI
Malzemeler : (4 kişi için)
4 - 5 olgun domates,
1/2 demet maydanoz,
1 tane soğan,
2 kaşık un,
5 - 6 bardak su yada et-tavuk suyu
tuz ve karabiber
Hazırlanışı :
Domatesleri yeşil bölümlerini çıkarıp dörde bölerek, soğanı soyup ikiye keserek tencereye koyun Üzerine su ya da etsuyunu hangisi varsa ilave edin Sadece su ile yapacaksanız bir tane etsuyu tableti ile birazcık yağ koymayı unutmayın
Yıkanmış maydanozları, tuzu, bir çay kaşığı karabiberi ve iki kaşık unu tencereye ekleyin
Karıştırın, kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve bırakın domatesler iyice yumuşasın Daha sonra el blenderi ile bütün malzemeyi ezin El blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz
Servis yaparken üzerine isteğe bağlı olarak kaşar peyniri rendesi serpilebilir
Yine küp şeklinde kesilmiş bayat ekmeklerinizi kızartarak içine katabilirsiniz
Kışın domateslerin renkleri solgun olursa bir kaşık salça ekleyebilirsiniz
DOMATES ÇORBASI - II
Malzemeler : (4 kişi için)
2 adet olgun domates,
1 çorba kaşığı domates salçası
4 su bardağı su
1 kutu krema
Yarım çay bardağı sıvıyağ
4 yemek kaşığı rendelenmiş Kaşar Peyniri
Tuz
Hazırlanışı :
Salçayı sıvı yağla iyice karıştırıp, ocağa alın Hafifçe kavurun Ardından, kabuklarını soyup, blendırdan geçirdiğiniz domatesi ekleyin
Domatesler iyice eriyene kadar pişirin 4 su bardağı sıcak suyu katın Tuzunu ayarlayın
Kremayı bir tavaya koyup ısıtın Diğer tarafta çorba kaynarken kremayı ekleyin Bir müddet daha kaynatıp, tencereyi ocaktan alın
Sıcakken, rendelenmiş kaşar peyniri ile servis yapın
DÜĞÜN ÇORBASI
Malzemeler : (6 kişi için)
1 Kase Haşlanıp didiklenmiş Dana ya da Tavuk Eti
4 bardak Et ya da Tavuk Suyu
4 bardak su
2 yumurta
3-4 kaşık Un
Tuz, Kara Biber
Hazırlanışı :
Tencereye etsuyunu ya da tavuksuyunu dört bardak suyla birlikte koyup ateşe oturtun İki yumurta ile 3-4 kaşık unu blenderle güzelce karıştırın
Tenceredeki su kaynamaya başlamadan un ve yumurta karışımını karıştıra karıştıra tencereye ekleyin, tuzunu atın Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin
Bir iki dakika daha kaynasın, eğer pütür oluştuysa süzgeçten geçirin İçine bir kase didiklenmiş dana ya da tavuk etini ekleyin Üzerine eritilmiş ve pul biber ilave edilmiş tereyağını gezdirin
Sıcakken Servis Yapın Arzu ederseniz yerken birkaç damla limon suyu eklenebilir
DÜĞÜN ÇORBASI - II
Malzemeler : (4 kişi için)
500 gram kuşbaşı et
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı margarin
3 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
Yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çorba kaşığı kırmızı tozbiber
Tuz, Kara Biber
Hazırlanışı :
Tencereye eti alın Tuz, karabiber ve suyu ilave edin Etler yumuşayana kadar pişirin Pişen etleri tencereden alıp, suyunu süzün Etleri, süzülen suya tekrar koyun
Bu arada tencereye margarini koyup eritin Unu ilave edip, sararıncaya kadar kavurun Kavrulan una etsuyunu yavaş yavaş ilave edin Çorbayı kaynamaya bırakın
Bir kasede yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın Etsuyu kaynayınca bu karışımı azar azar ilave edip hızlıca karıştırarak çorbaya yedirin 2-3 dakika daha kaynatın Tencereyi ocaktan alın
Küçük bir tavada tereyağını eritin Pulbiberi yağda yakın Çorbanın üzerine gezdirip servis yapın
ERZURUM ÇORBASI
Malzemeler : (6 kişi için)
300 gr Kıyma
1 çay bardağı Yıldız Şehriye
1 adet Kuru Soğan,
1 Kase Yoğurt
1 yemek kaşığı Salça
2 diş Sarımsak
1 yemek kaşığı Tereyağ
Nane, Kara Biber, Pul Biber, Tuz
Hazırlanışı :
Kıymayı tuz karabiber ve rendelenmiş soğanla yoğurun Misket büyüklüğünde köfteler yapın
İki kaşık salça ve bir lt suyu kaynatıp köfteleri içine atın Köftelerin pişmesine yakın şehriyeleri ekleyin
Diğer tarafta hazıırladığınız sarmısaklı yoğurdu karıştıra karıştıra tencereye ekleyip ateşten alın
Servis yaparken tereyağında kızdırılmış pul biber ve nane karışımını üzerine gezdirin
EZO GELİN ÇORBASI
Malzemeler :
1 çay fincanı ince bulgur
1 çay fincanı pirinç
1 çay fincanı Kırmızı Mercimek
1 baş soğan
1 yemek kaşığı domates salçası ya da 2 adet ortaboy domates
1 çay kaşığı acı biber salçası
2 çay kaşığı nane
6 bardak su
2 yemek kaşığı bitkisel yağ
tuz, karabiber
Hazırlanışı :
Soğanı hafifçe pembeleşene kadar kavurunuz İki çorba kaşığı domates salçasını sulandırdıktan sonra pembeleşen soğana katınız Biber salçası da katıp karıştırın 6 bardak suyu ilave edin Orta hararette kaynatın Kaynayınca içine yıkanmış bulguru, mercimeği ve pirinci katın Malzemeler yumuşayıncaya kadar kaynatın
Servis yapılırken isteğe bağlı olarak üstüne nane ilave edilebilir
HİNDİ SUYUNA SEBZE ÇORBASI
Malzemeler : (4 kişi için)
4 su bardağı hindi suyu
1 adet küp doğranmış kereviz
1 adet küp doğranmış havuç
1 adet küp doğranmış patates
1 adet küp doğranmış kabak
1 adet küp doğranmış domates
1 adet ince kıyılmış biber
1 adet ince kıyılmış pırasa
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
3 diş rendelenmiş sarmısak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı köri
1 çorba kaşığı salça
Tuz, karabiber
Terbiyesi İçin
Yarım çay bardağı un
Yarım limonun suyu
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı :
Hindi suyunu alıp kaynatın Daha sonra içine sebzeleri atın Sebzeler yumuşayana kadar pişirin
Bu arada terbiyeyi hazırlayın Bunun için, un, yumurta sarısı ve limon suyunu kasede çırpın Kaynayan çorbanın suyundan da 1-2 çorba kaşığı alıp, terbiyeye karıştırın Yavaş yavaş terbiyeyi çorbaya ekleyin 2- 3 dakika kaynatın
Çorbayı ocaktan almadan önce, sıvıyağ, soya sosu, tuz, karabiber, köri ve salçayı ilave edin Karıştırıp ocaktan alın
Sıcak olarak servis yapın
İRMİK ÇORBASI
Malzemeler : (6 kişi için)
Hindi Eti Elde Etmek İçin
1 adet Hindi Butu
10 bardak su
1 adet Kuru Soğan
arzuya göre baharat (defne yaprağı, tane karabiber, maydanoz, kekik vb)
Çorba İçin
6 su bardağı Hindi Suyu
2 su bardağı Süt
150 gr Hindi Eti (didiklenmiş)
½ su bardağı İrmik (100 gr)
10 adet Taze Nane Yaprağı
5 adet Taze Soğan (yeşil kısmı)
2 adet orta boy Domates
Tuz, Kara Biber
Hazırlanışı :
Kemikli bir hindi budunu 2,5 lt su ile büyük bir tencerede, kuru soğan ve baharatlarla lezzetlendirerek, 1 saat kısık ateşte kaynatın Budu ayırın, didikleyin ve suyunu süzün
6 su bardağı hindi suyunu ve 2 su bardağı sütü, derin bir tencereye koyun, kısık ateşte kaynatmaya başlayın İrmiği, hindi suyu ve sütü karışıma azar azar ve devamlı karıştırarak yedirin İrmiğin tamamını koyduktan sonra birkaç dakika daha corbayı karıştırmaya devam edin
Çorbaya küçük doğranmış domatesleri ilave edip, tuz ve karabiberle lezzetlendirin Didiklenmiş hindi etlerini de ekleyerek 20 dk daha pişirin Tencereyi ateşten alın Çorbanıza taze soğan ve kıyılmış taze naneyi de ilave edip, birkaç dakika bekledikten sonra servis yapın
Sıcakken Servis Yapın
KESME ÇORBASI
Malzemeler : (6 kişi için)
1 su bardağı Yeşil Mercimek
½ su bardağı Şehriye yada evde kesilmiş hamur parçaları
2 adet Kuru Soğan
1 tatlı kaşığı Salça
2 yemek kaşığı Tereyağ
1 su bardağı Etsuyu yada 1 adet etsuyu tableti
Tuz, Pul Biber, Nane
Hazırlanışı :
Mercimekler ayıklanıp, yıkanıp tuzsuz suda haşlanır Kara suyu dökülür
Başka bir tencereye bir yemek kaşığı tereyağ ve incecik doğranmış soğanlar konur Soğanlar kavrulurken salça eklenir Etsuyu ya da etsuyu tableti ile birlikte beş-altı bardak su ilave edilir Haşlanmış mercimekler konur Kaynadıktan sonra şehriye ya da evde kesilmiş hamur parçaları ve tuz atılır Kesme hamur kullanıldığı için adı kesme çorbasıdır
Hamurlar yumuşayınca ateşten indirilir Bir kaşık eritilmiş tereyağı nane ve pul biberle karıştırılıp üzerine gezdirilir
Sıcak Sıcak Servis yapınız 
KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler : (4 kişi için)
1 su bardağı Su
2 su bardağı Et Suyu
2 kahve fincanı Kırmızı Mercimek
1 kahve fincanı Un
1 ½ yemek kaşığı Yağ
Tuz, Kara Biber
Hazırlanışı :
Ayıklanmış Mercimek 1 bardak su ile iyice pişinceye kadar kaynatılır Süzgeçten geçirilir Et suyu ve tuz katılarak 1-2 dakika daha kaynatılır
Tencerede yağ eritilir Üzerine un konarak hafifçe kavrulur Bunların üzerine süzüp, pişirdiğimiz mercimekli et suyu yavaş yavaş dökülür karıştırarark 10-15 dakika daha pişirilir
Sıcak Sıcak Servis yapınız 
MANTAR ÇORBASI
Malzemeler : (2-3 kişi için)
250 gr Mantar
1 adet Patates
1 adet Soğan
4 su bardağı Tavuk Suyu
1 yemek kaşığı Tereyağ
1 ½ Yemek Kaşığı Un
8-10 sap Maydanoz
Küp doğranıp, kızartılmış Ekmek
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Tereyağını eritip unu ekleyin Bir müddet karıştırarak kavurun Tavuk suyunu ilave edin Mantarları incecik dilimleyin Soğan ve patatesi küp şeklinde doğrayın Hepsini tencereye alın
Kaynamaya başlayınca tuzunu katın Bir taşım kaynatıp, tencereyi indirin
İnce kıyılmış maydanoz ve kızarmış ekmekle servis yapın
PAZI ÇORBASI
Malzemeler : (6 kişi için)
½ demet Pazı
½ Kg Yoğurt
½ su bardağı Aşurelik Buğday
2 yemek kaşığı Un
2 su bardağı Et suyu yada 1 adet tableti
2 adet Kuru Soğan
2 yemek kaşığı Tereyağ
Tuz, Pul Biber, Nane
Hazırlanışı :
Aşurelik buğdayı bol tuzsuz suda pişirin İyice yumuşayınca et suyunu ekleyin Kaynatmaya devam edin Diğer tarafta yoğurt ile unu iyice çırpın Yavaş yavaş tencereye ekleyerek karıştırın
Pazı yapraklarını (Pazı bulamazsanız ıspanak da olabilir ) yıkayıp incecik kıyın Çorbaya ekleyin Pazılar yumuşayıncaya kadar kısa bir süre kaynatın Tuzunu ekleyin Gerekirse kıvamını su ekleyerek ayarlayın
Soğanları küçük küçük doğrayın Tereyağını eritip soğanları renkleri kahverengiye dönüşene kadar kısık ateşte kavurun Üzerine nane ilave edin Çorbanın üzerine gezdirip karıştırın
Servis yaparken pul biberle süsleyin
PİRİNÇ ÇORBASI
Malzemeler : (4 kişi için)
1 çay bardağı Pirinç
2 su bardağı Et Suyu yada Su
2 adet büyükçe Domates
yoksa ½ kaşık Domates Salçası
2 yemek kaşığı yağ
yeterince Tuz
Hazırlanışı :
Tencereye 6 bardak et yada normal suyu konur ve kaynatılır İçine 1 çaybardağı pirinç ilave edilir ve pirinçler parçalanıp yumuşayıncaya kadar pişirilir Tuzu katılır
Ayrı bir kapta iki yemek kaşığı yağ ile kabuğu soyulmuş ve ince ince doğranmış domatesler (ya da salçayı) öldürülür
Domatesler pirinçlerin üstüne dökülür, karıştırılır ve ocaktan alınır
Servis yapılırken üzerine ince kıyılmış Maydanoz ilavesi yapılır
SARI MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler : (4 kişi için)
8 su bardağı Et Suyu
2 su bardağı Sarı Mercimek
1 adet Kuru Soğan
4 yemek kaşığı Yağ
1 tatlı kaşığı Nane
1 tatlı kaşığı Kırmızı Toz Biber
1 tatlı kaşığı Sumak
1 yemek kaşığı Limon Suyu
Tuz, Kara Biber
Hazırlanışı :
Geniş bir tencereye, ayıklayıp yıkadığınız mercimeği, bütün halde soğanı, et suyunu ve tuzu koyun Mercimekler ezilene kadar pişirin
Daha sonra tenceredeki soğanı çıkarıp, mercimeği süzgeçten geçirin ve ayrı bir tencereye alın Kaynamaya bırakın
Küçük bir tavaya margarini koyup, kızdırın Nane ve kırmızı tozbiberi ekleyip yağda yakın
Ocakta kaynayan çorbaya ilave edin 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın En son olarak çorbaya limon suyu ve sumak ekleyin Karıştırıp servis yapın
Sıcak Sıcak Servis yapınız 
SOĞAN ÇORBASI
Malzemeler : (4 kişi için)
4 adet büyükçe Kuru Soğan
6 su bardağı Et Suyu yada Su
1 fincan Un
2 kibrit kutusu büyüklüğünde Kaşar Peynir
2 yemek kaşığı yağ
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Soğanlar rendelenir ve yağda hafifçe kavrulur Üzerine bir fincan un katılarak, biraz daha kavrulur
Kavrulan soğan ve unun üstüne 6 bardak et suyu, tuz, biber konur Top top olmaması için bir müddet karıştırılır
Üzerine rendelenmiş Kaşar Peynir konur
Arzu edilirse, küçük küpler halinde kesilmiş ekmekler fırında kızartılır ve servis yapılırken içine katılır
TARHANA ÇORBASI
Malzemeler : (4 kişi için)
1 çay bardağı hazır Tarhana
2 yemek kaşığı yağ
1 adet büyükçe Domates
4 su bardağı Et Suyu yada Su
Hazırlanışı :
Bir kapta bir bardak su ile tarhana eritilir Çorba pişirilecek tencereye yağı konur Tenceredeki yağ üzerine domates doğranır ve ateşte domates iyice öldürülür
Üzerine tuz, 4 bardak et suyu veya yalnız su dökülür Kaynatılır
Evvelce eritilen sulu tarhana kaynamakta olan tencerenin içersine yavaş yavaş, karıştıra karıştıra dökülür Top top olmamasına dikkat edilir 5 dakika kadar kaynatılır
Kışın domateslerin renkleri solgun olursa salça kullanabilirsiniz
YAYLA ÇORBASI (Yoğurtlu Çorba)
Malzemeler : (6 kişi için)
1 çay bardağı Pirinç
1 su bardağı Yoğurt
1 adet Yumurta
1 tatlı kaşığı Un
1 yemek kaşığı Tereyağ
5 su bardağı Su yada Etsuyu
Tuz, Kırmızı Biber, Nane
Hazırlanışı :
Ayıklanıp yıkanmış pirinci iki bardak su ve tuz ilavesiyle yumuşayana kadar pişirin
Diğer tarafta unu, yoğurdu ve yumurta sarısını iyice çırpın Pirinçleri sıcak etsuyunun ya da kaynamakta olan suyun içine alın
Çorba suyundan, hazırladığınız un-yoğurt-yumurta sarısı karışımına iki kaşık karıştırarak sulandırın (yoğurdun kesilmemesi için sıcaklığa alıştırın yani) Karışımı pirinçli suya yavaş yavaş döküp karıştırın İki taşım kaynatıp ateşten alın Üzerine tereyağlı nane ve (isteğe göre) kırmızı biber gezdirin
Bu çorbayı Pirinç yerine Buğday ile de yapabilirsiniz Çok değişik bir tat olacaktır
YALANCI İŞKEMBE ÇORBASI
Malzemeler : (6 kişi için)
6-7 su bardağı Tavuk Suyu
1 su bardağı didiklenmiş tavuk derisi ve eti
1 adet Yumurta
1 çaybardağı Tel şehriye
2 kaşık Un
3 diş Sarımsak
1 kaşık margarin yada tereyağ
Tuz, Kara Biber
Hazırlanışı :
Kaynamakta olan tavuk suyuna tel şehriyeleri atın Şehriyeler biraz pişince un ve yumurtayı çırpıp karıştırın Sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyin
Koyulaşınca didiklenmiş tavuk etini ve derisini ekleyin Tuz ve ezilmiş sarımsağı ekleyin
Kaselere alarak, üzerine erimiş yağ, pul biber karışımını gezdirin
|