Prof. Dr. Sinsi
|
Salatalar - Mezeler & Aperatİfler - Salatalar - Mezeler & Aperatİfler Tarifi
SALATALAR - MEZELER & APERATİFLER
BROKOLİ SALATASI
Malzemeler : (2 kişi için)
250 gram brokoli
6 adet küçük patates
Yarım çay bardağı tane mısır
2-3 çorba kaşığı çorba kaşığı beyaz peynir
Bir buçuk küçük doğranmış salam
2 çorba kaşığı mayonez
1 adet limonun suyu
Zeytinyağı, tuz
Kızarmış ekmek dilimleri
Hazırlanışı :
Patatesleri haşlayıp küp doğrayın
Brokolileri kaynayan suya atın 2-3 dakika haşlayın Çıkarıp parçalara bölün
Tüm katı malzemeyi karıştırın Tuzunu katın Zeytinyağı, mayonez ve limon suyunu karıştırıp salatanın üzerine gezdirin
Kızarmış ekmek dilimleri ile servis yapın
CACIK
Malzemeler : (4-5 kişi için)
½ Kg Yoğurt
2 adet büyükçe Salatalık
½ kahve fincanı Zeytinyağ
4 diş Sarımsak
yeterince Tuz
Hazırlanışı :
Salatalık kabukları soyulur Bir kap içine çentilir Tuz karıştırılır Bir müddet bekletilir
Yarım Kg yoğurt bir tel karıştırıcı yada blender da ezilir Yoğurdun koyuluğuna göre, yarım yada bir bardak su katılır Ayrandan biraz daha koyuca olması gerekir
Salatalıkların üzerine yoğurt, havanda tuzla dövülmüş sarımsak, zeytinyağ katılıp karıştırılır ve Servis kaselerine bölünür
İsteğe göre üzerine, dereotu ve/veya kuru nane ilave edilir
Salatalık yoksa, marul kökü ile de yapılabilir
ÇERKEZ TAVUĞU
Malzemeler : (4-5 kişi için)
1 adet Tavuk
2 dilim ekmek içi
3 su bardağı Ceviz İçi
Tuz, Kırmızı Biber
Hazırlanışı :
Temizlenmiş bir adet Tavuk, tuz katılarak haşlanır
3 su bardağı Ceviz İçi, makineden geçirilerek rendelenir, üstüne 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ve tuz ilave edilir Çok hafif ateşte, tahta bir kaşıkla ezilerek, yoğrulur Yağı çıkmaya başlayınca, bir kaç kaşık tavuk suyu ilave edilerek karıştırılır Ateşten indirilir ve süzgeçte yağı süzülür
Cevize, ıslatılıp, suyu sıkılmış, parçalanmış 2 dilim ekmek içi katılır Birlikte tekrar makineden geçirilir Tavuk suyu ilave edilir Karıştırılır
Haşlanmış tavuğun kemikleri ve derisi ayrılarak didiklenir Hazırladığımız Ceviz İçi karışımı ile karıştırılır
Arzuya göre ezilmiş sarımsak da ilave edilebilir
Servis tabağına yerleştirdiğimiz Çerkez Tavuğunun üstüne süs olarak daha önce süzdüğümüz Cevizin yağı ilave edilir
ÇİĞ KÖFTE
Malzemeler :
1 su bardağı İnce Bulgur
250 gr sinirsiz, iyice dövülmüş dana eti ya da yağsız kıyma
1 adet Kuru Soğan
1 tatlı kaşığı Zeytinyağ
1 demet Maydanoz
10 dal kadar Taze Nane
1 bağ Taze Soğan
1 bağ Taze Sarımsak
1 adet Domates
2 yemek kaşığı Biber Salçası
Tuz, Kara Biber, Kimyon, Kırmızı Acı Biber
Hazırlanışı :
Bulguru önceden ıslatın Suyunu süzdükten sonra rendelenmiş kuru soğan ve küçük küçük doğranmış domates karıştırın Yoğrulur (yoğrulma sırasında elinizi suyla ıslatın)
İçine tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, biber salçasını ilave edin İyice karıştırdıktan sonra, eti ilave edin Bulgur ve et ölünceye (yumuşayıncaya) kadar iyice yoğurun Bu yoğurma etin durumuna göre uzunca bir süre devam etmesi gerekir
Bu karışıma zeytinyağ, ince ince doğranmış, maydanoz, taze soğan, sarımsak, nane ilave edin Ceviz büyüklüğünde köfteler yapın Marul yaprakları üzerine yerleştirin
Çiğ Köftenin yanında, çoban salatası, tere, turp, marul salatası servis edilebilir
Kıyma kullanacaksanız, 2-3 kez çektirin Et kullanacaksanız tahta tokmakla dövülürse daha leziz olur
DİL HAŞLAMA
Malzemeler :
1 Kuzu Dili
1 adet Kuru Soğan
1 adet Havuç
3-4 adet Defne Yaprağı
Tuz, Kırmızı Biber, Kimyon, Kara Biber
Hazırlanışı :
Kuzu Dili, Soğan, Havuç, Defne Yaprakları, tuz ve bol su ile iyice haşlanır Suyu Süzülür İnce dilimler haline getirilir
Servis tabağına yerleştirilir Üzerine baharatlar serpilir
FASULYE PİYAZ
Malzemeler :
150 gr Fasulye
1 adet Kuru Soğan
1 adet Domates
3 tane Yeşil Biber
½ kahve fincanı Sirke
½ kahve fincanı Zeytinyağ
2 adet katı Yumurta
Su
Hazırlanışı :
Fasulyeler 1 gece önceden suda ıslatılır
Ertesi gün, su dolu bir tencerede pişinceye kadar kaynatılır Sonra suyu süzülerek bir kaba alınır Üzerine sirke dökülerek bekletilir
İnce ince ve halka halka kıyılmış soğan, tuzla ovularak öldürülür Sonra bol suyla tuzu akıtılır
Domates halka halka doğranır Yeşil biber ve maydanozlar da ince ince kıyılır Fasulyelerin üstü bunlarla süslenir
Zeytinyağ gezdirilir Yuvarlak şekilde kesilmiş yumurtalar ve zeytin ile süslenir
Süslemek için Maydanoz, Siyah Zeytin yeterince Tuz, Pul Biber İsteğe bağlı olarak, sirke yerine limon suyu da kullanılabilir
FAVA
Malzemeler : (4 kişi için)
2 bardak Kuru Bakla
2 adet Kuru Soğan
1 çay kaşığı Toz Şeker
2 çay bardağı Zeytinyağ
1 adet Limon
1 bağ Maydanoz
4 bardak Su
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Fava, Kabuğu soyulmuş ve kırılmış Kuru Bakladan yapılır Favalık Bakla bir gece ıslatılır
Soğanlar rendelenir ve az zeytinyağında hafifçe pembeleşene kadar kavrulur Üzerine 4 bardak su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır
Kaynadıktan sonra suyu süzülmüş baklalar, şeker, tuz ilave edilir ve hamur haline gelene kadar pişirilir
Pişme bittikten sonra süzgeçten geçirilir Servis tabaklarına alınır Üzerine zeytinyağı ve limonun suyu gezdirilir
Siyah, yeşil zeytin, maydanoz ya da yeşil salata yaprakları ile süslenebilir
HUMUS
Malzemeler : (4-5 kişi için)
250 gr Nohut
1 su bardağı Tahin
1 kahve fincanı Zeytinyağ
5-6 diş Sarımsak
½ su bardağı Su
2 adet limonun suyu
Tuz, Kırmızı Biber, Kimyon, Sumak
Hazırlanışı :
Nohut iyice pişirilir ve robottan geçirilir
Tahin, ezilmiş sarımsaklar, tuz, su ve limon suyu karıştırılır Nohutla karıştırılır Servis tabağına konur
Öte yanda bir tavada zeytinyağında kırmızı biber, sumak, kimyon kızdırılır ve bu karışım Humusun üzerinde gezdirilir
İsteğe göre üzerine, maydanoz, dereotu, kuru nane ilave edilebilir
İÇLİ KÖFTE
Malzemeler : (4 kişi için)
½ Kg Orta Yağlı Kıyma
½ Kg ince, Köftelik Bulgur
250 gr ayrıca yağsız Kıyma
2 adet Kuru Soğan
1 çay bardağı Ceviz İçi
5-10 bağ Maydanoz
2 yemek kaşığı Yağ
tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber
Hazırlanışı :
Yağda ince kıyılmış soğan pembeleştirilir, üzerine yarım kilo kıyma konur Ocakta hafifçe kavrulur ve soğumaya bırakılır
Soğuduktan sonra üzerine bir çay bardağı çekilmiş Ceviz İçi, kıyılmış Maydanoz, Tuz, Karabiber, Kimyon ve Kırmızı Biber konur
Bu İçli Köftenin içidir
Sıcak Suda Islatılmış ince bulgurun içersine 250 gr yağsız kıyma, tuz, biber, kimyon ve kekik ilave edilir İyice yoğrulur
Bu bulgurlu çiğ kıymadan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak ıslatılmış avuçlar içersinde yumurta şeklinde yuvarlanır Ancak üzeri parmaklarla şekillendirilerek, mümkün olduğunca inceltilir
Dolmalık biber gibi içi boş olan bu köftelere hazırlamış olduğumuz iç doldurulur Ağızları kapatılır
Kaynamakta olan suya atılır 20 dakika kadar haşlanır Sonra sudan çıkarılarak süzülür
1 yemek kaşığı yağda iki tarafı eşit kızartılır Servis yapılır
Baharat seçimi isteğe bağlı olarak yapılmalıdır
Yine isteğe bağlı olarak, kızartılmadan, sadece haşlanmış olarak yenebilir
Servis yapılırken ince kıyılmış marul, domates ya da maydanoz ile süslenebilir
KARNABAHAR SALATASI
Malzemeler : (4-5 kişi için)
1 adet Karnabahar
1,5 kahve fincanı Limon
1 kahve fincanı Zeytinyağ
2 diş Sarımsak
1 adet Limonun Kabuğu
Tuz
Hazırlanışı :
Karnabaharı buket buket ayırıp, bir tencereye koyun, üstüne çıkacak kadar su, limonun kabuğu ve tuz koyun 5 dakika kadar kaynatın Ateşi söndürüp sıcak suyun içinde bırakın
Suyun soğumasından sonra buketleri bir tabağa düzgün bir şekilde sıralayın Dövülmüş 2 diş sarımsak ile 1 kahve fincanı zeytinyağ, ufak bir tabağın içinde çırpın Bu karışımı servis tabağına sıraladığınız karnabahar buketlerinin üzerine gezdirin En son 1 limonun suyunu da gezdirin
Malzeme düzenli bir şekilde yerleştirilirse, salata daha bir iştah açar
KEREVİZ SALATASI
Malzemeler : (6-8 kişi için)
2 adet orta yada 1 adet büyük boy Kereviz,
1 kase mayonez
1 su bardağı dövülmüş Ceviz
2 yemek kaşığı
yoğurt
Limon suyu
2 diş sarımsak
süslemek için Dereotu
yeterince Tuz, Pul Biber
Hazırlanışı :
Kerevizleri soyarak rendenin küçük tarafıyla rendeleyin Kararmaması için hemen üzerine limon suyu gezdirin Tel süzgeçte yıkayıp iyice sıktıktan sonra tuz serpin
Cevizi, yoğurt ve ezilmiş sarımsak eklenmiş mayonezi karıştırın Şık bir tabağa yerleştirip üzerini dereotu ve pul biberle süsleyin
Kereviz vazgeçilmeyecek derecede yararlı bir besindir Ancak kokusu özellikle çocukların hoşuna gitmez Salata olarak ise kolayca yenilir
Ayrıca yapraklarını, özellikle haşlamalara koku ve lezzet vermesi için katabilirsiniz
KISIR
Malzemeler : (4-5 kişi için)
1 su bardağı İnce Bulgur
2 adet Kuru Soğan
2 adet Domates
1 demet Maydanoz
10 dal kadar Nane
1 bağ Taze Soğan
1 çay bardağı Zeytinyağ
1 bardak Su
1 tatlı kaşığı Biber Salçası
1 Limon Suyu (ya da varsa 1 çay bardağı Nar Ekşisi)
Tuz, Kara Biber, Kırmızı Biber
Hazırlanışı :
Çentilmiş kuru soğanlar zeytinyağında hafifçe pembeleştirilir Salça eklenir ve ezilir Üstüne aynı anda bulgur, tuz, karabiber, kırmızı biber, limon suyu, ufak ufak doğranmış domatesler ilave edilir Pişirmeye devam edilir Su ilave edilir Ateş kısılır
Bulgur suyunu çekince ocaktan alınır Ufak ufak doğranmış Taze Soğan, Maydanoz, Nane eklenir Limonu (Nar ekşisi) ilave edilir Karıştırılır Servis tabağına konur
Marul yaprakları ve/veya asma yaprağı ile servis yapılır
MANTAR IZGARASI
Malzemeler : (4-5 kişi için)
1 Kg Mantar
1 adet Limon
1 fincan zeytinyağ
Tuz, Kırmızı Biber
Hazırlanışı :
Mantarlar iyice temizlenip, sapları kesilir Kesik yerlere tuz serpilerek kızgın ızgaraya dizilir
Zeytinyağı, tuz ve isteğe göre acı yada tatlı kırmızı biber bir karışım haline getirilip, ortadaki çukur yere yerleştirilir
Mantarlar gevreyip, tatlı bir renk alıncaya kadar pişirilir
Servis tabağında düzgün sıralanarak sıcak sıcak sunulur
MAYONEZLİ TAVUK SALATASI
Malzemeler : (6-8 kişi için)
1 adet haşlanmış Tavuk Göğsü,
2 adet Havuç,
1 adet Salatalık
2-3 adet Taze Soğan
2 adet Sivribiber
2 diş Sarımsak
1-2 kaşık Yoğurt
1 kase Mayonez
½ demet dereotu
Tuz, Karabiber, Pul Biber
Hazırlanışı:
Haşlanmış tavuk göğsünü derisini ayırarak iyice didikleyin Tuz ve baharatlarla karıştırın Diğer tarafta bütün sebzeleri yıkayıp ayıklayarak mercimek büyüklüğünde dilimleyin Salatalığın sadece kabuğunu kalınca soyarak kullanın (Kabuğu kullanılacak) Doğrarken zorlanırsanız kısa süreli
robottan geçirebilirsiniz Ama fazla ezmeyin
Hepsini karıştırıp bir çay bardağı kadarını ayırın Kalanını tavuklarla karıştırın Mayonezle yoğurdu çırpın Karışımı tavuk ve sebzelerle birleştirip iyice hallolmalarını sağlayın Şık bir tabağa bunu yayın Üzerini ayırmış olduğunuz renkli sebze karışımı ile süsleyin
MERCİMEK KÖFTESİ
Malzemeler : (4-5 kişi için)
3 su bardağı Kırmızı Mercimek
1 adet büyükçe Kuru Soğan
½ Su bardağı Çiğ Köftelik Bulgur
5-6 sap Maydanoz
2-3 sap Taze Soğan
1 tatlı kaşığı Salça
Sıvı Yağ
Yeni Bahar, Tuz ve Karabiber, Pul Biber
Hazırlanışı :
Kırmızı Mercimekler iyice haşlanır
Diğer yanda yağda çentilmiş soğan pembeleşinceye kadar kavrulur İçine isteğe göre 1 tatlı kaşığı salça ilave edilebilir
Bulgurlar Sıcak kaynar suyun içine konarak 10-15 dakika bekletilir
Kavrulmuş soğan, salça karışımı, mercimeklerin içine ilave edilir Bulgur, ufak ufak doğranmış Taze Soğan, Yeni Bahar, Tuz ve Karabiber ilave edilerek bir karışım haline getirmek üzere yoğrulur
Cevizden azıcık büyükçe parçalar alınarak parmak ya da yassı köfteler gibi şekillendirilir
Sıcak sıcak daha lezzetlidir Ama soğuk da sunulabilir
İstenirse Kırmızı Pul Biber de ilave edilebilir
PATATES KÖFTESİ
Malzemeler : (4-5 kişi için)
1 Kg Patates
2 su bardağı Çiğ Köftelik Bulgur
1 demet Maydanoz
1 demet Nane
2 orta boy Kuru Soğan
1 çay bardağı ZeytinYağ
1 yemek kaşığı Biber Salçası
Sıvı Yağ
Tuz ve Karabiber, Kırmızı Pul Biber Kimyon
Hazırlanışı :
Patatesler iyice haşlanır Ezilir
Bulgurlar Sıcak kaynar suyun içine konarak 10-15 dakika bekletilir
Sonra patates, bulgur, tuz, kimyon ve kırmızı biber ile yoğrulur
Diğer yanda yağda çentilmiş soğan, zeytinyağ ve biber salçası ile kavrulur Patateslerin içine dökülüp ityice karıştırılır
Soğuyunca, ince ince doğranmış nane ve maydanoz ilave edilerek yoğrulur Avuç içine ceviz büyüklüğünde alınarak, çiğ köfte gibi sıkılır
Yeşil Salata yaprakları arasında ve soğuk servis yapılır
PATATES SALATASI
Malzemeler : (4-5 kişi için)
500 gr Patates
1 küçük demet maydanoz yada dereotu
1,5 kahve fincanı Zeytinyağ
1 kahve fincanı Sirke yada 1 adet Limonun Suyu
2 adet katı pişmiş Yumurta
10-15 adet Zeytin
3 adet Taze yada 1 adet Kuru Soğan
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı :
Patatesler haşlanır Kabukları soyulur Halkalar yada üçgen parçalar halinde doğranır Servis tabağına dizilir
Üzerine maydanoz ve/veya dereotu kıyılır Taze Soğanlar yada halka halka doğranıp, tuzla ovularak öldürülmüş Kuru Soğanlar yayılır
İsteğe göre 2 adet katı yumurta dilimler halinde kesilerek salatanın üstüne ilave edilir Zeytinler serpiştirilir
Zeytinyağı ile sirke ya da limon suyu ve tuz başka bir kapta çatalla çırpılır Hepsinin üstüne gezdirilerek dökülür
Arzuya göre Kırmızı Biber de konabilir
PATLICAN SALATASI
Malzemeler : (4-5 kişi için)
1,250 gr Patlıcan
Zeytinyağ
½ kahve fincanı Sirke
1 adet Limon
2 diş Sarımsak
Tuz
Üstünü Süslemek İçin
2 adet Domates
1 adet Salatalık
2 adet Yeşil Biber
10 sap Maydanoz
Hazırlanışı :
Patlıcanları kuvvetli bir ateşe (ocak ya da mangal) arada bir çevirerek, her tarafını iyice pişiriniz Pişen patlıcanların kabuklarını soyarak içini alınız
Patlıcan içlerini çatalla iyice ezerek, ince ay şeklinde doğranmış ve tuzla ovularak öldürülmüş Soğan, dövülmüş Sarımsak, Sirke, Zeytinyağ ile karıştırınız
Bu karışımı servis tabağının ortasına koyarak, etrafına Domates, Salatalık, Yeşil Biber ve Maydanozla süsleyiniz
PIRASALI KEK
Malzemeler : (6 kişi için)
3-4 tane Pırasa
2 Patates
2 Yumurta
1 Su Bardağı Yoğurt
1 Su Bardağı Sıvı Yağ
1/2 demet maydanoz
4-5 kaşık beyaz peynir
2 Su Bardağı Mısır Unu
1 Paket Kabartma Tozu
Tuz ve Karabiber
Hazırlanışı :
Karıştırma kabında bir bütün yumurta ile bir yumurtanın beyazını biraz tuz serpip çırpın
Sıvı yağ ile yoğurdu ekleyerek çırpmaya devam edin Daha önceden yıkayıp incecik kıydığınız pırasayı, küp küp doğranmış patatesi, doğranmış maydanozu,ezilmiş peyniri, karabiber ve kabartma tozunu ilave edin
Daha sonra yavaşça mısır ununu koyarak kek kıvamında bir hamur oluşturun Fırın tepsisini yağlayıp hazırladığınız karışımı tepsiye boşaltın Üzerine kalan yumurta sarısını sürün
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin Sıcak sıcak servis yapın
ZEYTİNYAĞLI ISPANAK SALATASI
Malzemeler : (4 kişi için)
1/2 demet ıspanak,
1 yemek kaşığı pirinç,
1 tane kuru soğan,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Yoğurt,
Sarımsak,
1 kesme şeker
tuz ve pul biber
Hazırlanışı :
Ispanakları ayıklayıp güzelce yıkayın ya da donmuş ıspanak kullanabilirsiniz
Tencereye 3 kaşık zeytinyağı ve piyaz doğranmış soğanı koyup hafifçe kavurun Doğradığınız ıspanakları ve bir kaşık yıkanmış pirinci ilave edin Biraz tuz ve bir kesme şeker ekleyin
Hiç su koymadan kısık ateşte pişmeye bırakın Ispanak kendi suyunu salıp, tekrar çektikten sonra ateşten alıp, servis tabağına yayın
Ilındıktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırın Üzerini bir kaşık zeytinyağı ve pul biber ile süsleyin
Servis yaparken üzerine isteğe bağlı olarak başka baharatları da ekleyebilirsiniz
|