Konu
:
Çilek Reçeli - Çilek Reçeli Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Çilek Reçeli - Çilek Reçeli Tarifi
06-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çilek Reçeli - Çilek Reçeli Tarifi
Çilek Reçeli - Çilek Reçeli Hazırlanışı
Malzemeler :
1 Kg irice Çilek
6 bardak Toz Şeker
2 yemek kaşığı Limon Suyu (ya da 3 gr limon tuzu)
Hazırlanışı :
Çilekler bol su ile yıkanır ve bekletilir
Bu yolla varsa kumları çöktürülür
Bir tencereye bir kat çilek, bir kat şeker koymak suretiyle tüm çilekler döşenir
Bir gece bekletilir
Ertesi gün sulanmış çilekler hafif ateşte pişirilmeye başlanır
Şekeri iyice eriyip kaynamaya başlayınca 2 yemek kaşığı limon suyu (ya da yarım kahve fincanı su içinde eritilmiş limon tuzu) yarısı katılır
Hafifçe kaynamaya bırakılır
Üstünde biriken köpük delikli bir kepçe ile alınır
Reçelin kıvama gelip gelmediği, koyulaşmış reçel şurubundan kaşık ucu ile alıp bir tabağa damlatılır
En son damla yayılmadan toplu şekilde duruyorsa, reçel kıvamına ulaşmış demektir
Reçel kıvama ulaştıktan sonra geri kalan limon suyu da katılır
Bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır
Çilek Reçeli pişirildiği tencerede soğumaya bırakılır
İyice soğuduktan sonra kavanozlara alınır ve kapakları kapatılır
Annelerimiz, Çilek reçelinin tane tane olması için çilekleri büyük bir tencereye bir bardak macun halde yanmamış kireç katılarak hazırlanmış kireçli suya atarlar ve 2 saat kadar bekletirlerdi
Kireçli su tehlikeli olduğundan bu işlemin dikkatlice yapılması ve kireçli sudan alınan çileklerin de çok çok iyi yıkanması gerekirdi
Çilekler bekletilmeden pişirilecekse yukarıdaki malzemelere 3 bardak su ilave edilmelidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul