Yalnız Mesajı Göster

Çilek Reçeli - Çilek Reçeli Tarifi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çilek Reçeli - Çilek Reçeli Tarifi



Çilek Reçeli - Çilek Reçeli Hazırlanışı

Malzemeler :

1 Kg irice Çilek
6 bardak Toz Şeker
2 yemek kaşığı Limon Suyu (ya da 3 gr limon tuzu)

Hazırlanışı :

Çilekler bol su ile yıkanır ve bekletilir Bu yolla varsa kumları çöktürülür

Bir tencereye bir kat çilek, bir kat şeker koymak suretiyle tüm çilekler döşenir Bir gece bekletilir

Ertesi gün sulanmış çilekler hafif ateşte pişirilmeye başlanır Şekeri iyice eriyip kaynamaya başlayınca 2 yemek kaşığı limon suyu (ya da yarım kahve fincanı su içinde eritilmiş limon tuzu) yarısı katılır Hafifçe kaynamaya bırakılır Üstünde biriken köpük delikli bir kepçe ile alınır

Reçelin kıvama gelip gelmediği, koyulaşmış reçel şurubundan kaşık ucu ile alıp bir tabağa damlatılır En son damla yayılmadan toplu şekilde duruyorsa, reçel kıvamına ulaşmış demektir

Reçel kıvama ulaştıktan sonra geri kalan limon suyu da katılır Bir taşım daha kaynatılarak soğumaya bırakılır

Çilek Reçeli pişirildiği tencerede soğumaya bırakılır İyice soğuduktan sonra kavanozlara alınır ve kapakları kapatılır

Annelerimiz, Çilek reçelinin tane tane olması için çilekleri büyük bir tencereye bir bardak macun halde yanmamış kireç katılarak hazırlanmış kireçli suya atarlar ve 2 saat kadar bekletirlerdi Kireçli su tehlikeli olduğundan bu işlemin dikkatlice yapılması ve kireçli sudan alınan çileklerin de çok çok iyi yıkanması gerekirdi

Çilekler bekletilmeden pişirilecekse yukarıdaki malzemelere 3 bardak su ilave edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla