Konu
:
Dolama Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Dolama Tarifi
06-25-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Dolama Tarifi
Malzemeler
1 kg
un
10 gr
tuz
3 yumurta
1,250 kg
iç fıstık
500 gr
toz şeker
700 gr
sade yağ
100 gr
nişasta
3 çay bardağı su
Tarif Bilgileri
Kategori: Tatlı Tarifleri
Puanı: 0
Tarifi Yazdır
Yapılışı
Not: Malzemeler 1 tepsi / 3 kg içindir
Tepsiye boşaltılan un, kale gibi yapılır ve ortası açılır
3 yumurtaya, suyun içinde eritilmiş 10 gr
tuz katılır ve 1 çay bardağı su ile yoğurulur
Yoğurma esnasında yeteri kadar su serpilerek, hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam edilir
Yoğrulmuş hamur kol kalınlığında 70’er gr’lık parçalar halinde kesilir
Bu hamurlar yan çevrilerek üzerine nişasta serpilir ve avuç içiyle bastırılarak yoğrulur
Bu şekilde sıkıştırılmış hamurlar merdaneyle tabak şeklinde açılarak altına ve üstüne nişasta serpilir
Sonra parçalardan 10 tanesi üst üste konur ve 10 katlı bu hamur grubu baklava oklavasıyla tepsi büyüklüğünde açılır
Bunların arasına nişasta atılır ve her 70 gr
’lık hamur rulo şeklinde üst üste sarılır ve kumaş topu haline gelin bu grup elle ovalanır
Yufkalar aralarına nişasta konularak üst üste sağılır
Bu işlem üç kez yapıldıktan sonra tezgaha yatırılır
(Her 70 gr
hamur 200 cm
boyunda 120 cm
eninde olacak şekilde yapılması gerekir)
Tezgaha yatırılan kat kat yufkalar 20x30 cm ebadında olacak şekilde kesilir
Her iki kat kesilmiş yufka arasına yeteri kadar çekilmiş iç fıstık serpilir
Bu parçalar oklavalara sarılır ve oklavadan çıkarılır
Altı sade yağla (tereyağı) yağlanmış tepsiye kenardan başlayarak dizilir
Üzerine her tarafına yayılacak şekilde 600 gr
civarında eritilmiş ılık sade yağ, gezdirilir ve tepsi düşük ısılı fırına sürülür
Tepsi devamlı çevrilerek 20-25 dakika kadar pişirilir
Fırından çıkartılan dolama üzerine, sıcak kıvamdan 4 çorba kepçesi gezdirilerek dökülür ve düz bir zeminde 30 dakika soğumaya bırakılır, sonra servise sunulur
ŞERBETİNİN (KIVAMININ) HAZIRLANIŞI:
500 gr
toz şekere 2
5 bardak su ilave edilir
Bu karışım 103 derece ısıya varıncaya kadar kaynatılır
(Kıvamın iki parmak arasına alındığında sünmemesi gerekir)
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul