06-25-2012
|
#3
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Oktay Usta Yemek Tarifleri
OKTAY USTA DAN KEKIKLI ZEYTINLI EKMEK
Malzemeler:
4 kap beyaz un
1/2 kap seker
14gr kuru maya
1 yemek kasigi tuz
3/4 kap sut
1,5 kap su
1/2 kap zeytinyag
1 kap cekirdekleri cikarilmis zeytin
2 yemek kasigi kuru kekik
1 yemek kasigi keten tohumu
Nasil mi Yaptim?
Once mayami ilik su ve az tozseker yardimi ile kabarttim, mayalanma
islemi olurken unumu eledim,diger tum malzemelerimide ilave ettim,
maya kabarinca onu bu karisima dahil ettim,
yaklasik 10 dk yogurdum, iyice yogrulduguna emin olunca
pisirecegim kalipi yagladim, uzerini saran ile kaplayip, bahcede
gunese cikardim, kisa surede hamur iki katina cikti,
400 F ( 200 C ) isitilmis firina surdum, yaklasik 25 dk da pisti,
tadimi ? Enfes, deneyin  
Afiyet olsun
TERIYAKI SOSLU TAVUKLU PILAV
TERİYAKİ SOS İÇİN
Teriyaki sosu kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi hazır soslardan da alabilirsiniz
4 yemek kasigi mirin ( pirinc rakisi tatlandirilmis )
2 yemek kasigi sake
4 yemek kasigi soya sos ( sade olanlarindan )
8 yemek kasigi bal
2 dis sarimsak ( ezilmis)
Hepsini karistirip biraz dinlendiriyorsunuz
not: Istanbul'da Ali Sami Yen stadyumun orada Cin urunleri satilan
mekanda hazirda bulmak mumkunmus bu sosu,
ayrica buyuk marketler de de sanirim mevcut
PILAV ICIN :
2 5 kup pirinc ( ben kepekli pirinc kullandim)
1 butun tavuk gogsu ( dilimledim)
3 yemek kasik zeytinyag
2 5 kup tavuk suyu
ve teriyaki sos
Nasil mi Yaptim ?
Teriyaki sosumu hazirladiktan sonra, dilimlemis oldugum tavuklarimi
tencereme koyuyorum, kendi suyu ile pismesini bekliyorum,
sonra zeytinyagimi ilave ediyorum, tavuk suyunu tencereme ilave
ettikten sonra yikanmis pirinclerimi su kaynayinca ilave ediyorum,
suyu cekmesine dogruda hazirlamis oldugum Teriyaki sosumuda
karistiriyorum, ocagin altini iyice kisip demlenmesini bekliyorum
Afiyet Olsun
OKTAY USTA DAN TARÇINLI TUILES
Malzemeler
70 gr Yumurta akı ( 2 adet )
70 gr Toz şeker ( 5 YK )
80 gr Un ( 9 YK )
35 gr Tereyağı
1 çay kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı
1 Yumurta akı, şeker ve unu bir kapta çırpın
2 Eritilmiş tereyağı ilave edip tekrar çırpın
3 Hamurdan 3 çorba kaşığı kadarını ayırın
4 Kalan hamura kakao ve tarçın ilave edip karıştırın
5 Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, kakaolu karışımdan bir çorba kaşığından biraz az dökün
6 8-10 cm çapında daire şeklinde yayın
7 Beyaz karışımdan 1 çay kaşığı kadar alıp kakaolu dairelerin üzerine dökün ve kaşığın tersi ile karıştırın
8 Malzeme bitinceye kadar bu işlemi yapın
9 200 derece fırında 4-6 dk pişirin
10 Sıcak tuiles’leri yağlı kağıttan çabucak çıkarıp merdanenin üzerine alın
11 Tuiles’ler merdanenin şekline göre kıvrılacaktır
Şekil aldıktan sonra servis yapın
Afiyet olsun
OKTAY USTA DAN PİRİNÇLİ İMAM BAYILDI
Malzemeler
8 patlıcan
1 su bardağı haşlanmış pirinç
4 diş sarımsak
1 demet dereotu
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 çorba kaşığı limon suyu
3 çay kaşığı sirke
1 tutam toz şeker
Tuz, karabiber
Yoğurt
Yapılışı
Patlıcanlardan 5 tanesinin kabuklarını alacalı soyun
Tuzlu suda 15 dk kadar bekletin, tekrar sudan geçirip kurulayın
Patlıcanları kızartın
Sarımsakları ezip zeytinyağı, limon suyu, sirke, dereotu, şeker, tuz ve karabiberle karıştırın
Kalan 3 patlıcanı közleyip kabuklarını soyun, küçük küçük doğrayıp bir kaba alın
Sarımsaklı karışıma ekleyin, yoğurt ve haşlanmış pirinci de ilave edip hepsini iyice harmanlayın
Kızarttığınız patlıcanları karnıyarık şeklinde kesin
Pirinçli karışımı patlıcanların içine karnıyarık şeklinde doldurun
Soğuk olarak servis yapın
OKTAY USTA DAN KAR BEYAZ
Malzemeler
1 kg tuzsuz lor
1 paket margarin
2 su bardağı pudra şekeri
2 paket vanilya
2 su bardağı süt
2 paket kakaolu bisküvi
Yapılışı
1 Margarini oda sıcaklığında yumuşatın
2 Genişçe bir kabın içinde lor, margarin, pudra şekeri ve vanilyayı yoğurarak krema haline getirin
3 Düz bir zemine büyükçe alüminyum folyo kağıdı yayın
4 Bisküvileri süte batırın ve hemen folyonun üzerine dizin
5 Bisküvilerin üstüne bir kat kremadan yayın
6 Bu işlemi 3 kez yapın, 3 kat bisküvi olmalı
7 Son bisküvileri dizdikten sonra folyoyu bohça gibi katlayın sıkıca kapatın , buzluğa atın
8 Buzlukta 1 saat kalsın
9 Çıkarıp açın , üzerini ve kenarlarını kalan lorlu krema ile kaplayın ve tekrar buzlukta dinlendirin
Afiyet olsun
OKTAY USTA DAN KABAKLI MAKARNA
Malzemeler:
Dilediginiz kadar makarna
3 domates ( kabuklarindan arinmis ve kucuk dogranmis)
4 dis sarimsak ( dogranmis)
2 kabak
3 kasik zeytinyag
tuz
karabiber
Nasil mi Yaptim ?
Bilinen sekilde makarnami haslarken, diger tarafta once tavaya biraz yag koyup
dogradigim kabaklari ters yuz ettim, sonra icine domateslerimi, sarimsaklarimi
dahil ettim, tuz ve karabiber ilavesinden sonra kisik ateste biraktim
Makarnamda hazir olunca tabaktaki gibi servise hazir ettim, leziz ve guzeldi
Afiyet olsun
oktayusta bumbada
250 gr margarin
1 çay b pudra şekeri
2 yumurta
1 çay b sıvıyağ
3 çorba k kakao
1p kabartma tozu
1p vanilya
alabildiği kadar un
iç harcı için:
1 taze hindistan cevizi
1 çay b tozşeker
üzeri için:
1 su b tozşeker
2 su b su
HAZIRLANIŞI:
250 gr oda sıcaklığındaki margarini elinizle iyice yumuşatın Üzerine yumurtayı kırın Pudra
şekerini,sıvıyağı ekleyin Kakaoyu da ekleyip karıştırın En son 4 su bardağı unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin Yumuşak bir hamur hazırlayın Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın İçlerine taze hindistan cevizi rendesi,tozşeker ve bir yumurta akını karıytırıp içlerine bir tutam koyup içli köfte gibi kapatın İstersenizyuvarlayın isterseniz yumurta şekli verin Biraz zorlanabilirsiniz çünkü un kurabiyesi hamuru gibi kırılan bir hamur Şekil verdikten sonra tepsiye dizin ve 175 derecede pişirin Daha sonra soğuk şekerli suyu üzerine dökün
Nefis bir tatlı
|
|
|