06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Semizotu
Semizotu
Mayhoş tadıyla sevilen bostangüzeli:
Semizotugiller familyasının örnek bitkisidir Kültür bitkisi olarak yetiştirilmesinin yanı sıra tohumunun düştüğü yerlerde kendiliğinden yetişen, daha küçük yapraklı yabani türleri de bulunan semizotunun anayurdu Hindistan kabul ediliyor Kendine özgü mayhoş tadıyla çok sevilen semizotu aynı zamanda zengin bir omega-3 kaynağıdır
Nasıl biliniyor?
Ülkemizin hemen her yerinde yetişen semizotu, farklı yörelerde "tohmegen", "töğmeken", "pirpirim", "pirpir", "pirpirün", "perper", "parpar", "perpine", "elmelik", "erekleme", "cibille", "cilbirotu", "semizlik", "semizebe", "soğukluk", "bostangüzeli" gibi adalarla anılıyor
Semizotu temizlerken:
Genellikle kök kısmıyla birlikte satıldığından üzerinde fazla miktarda kum ve çamur bulunabilen semizotu kullanmadan önce iyice yıkanmalıdır Bunun için öncelikle semizotu demetinin kök kısmını kesip atın Daha sonra yapraklarının arasında renk değiştirenler varsa onları ayıklayıp, demeti su dolu bir kabın içine koyun ve bir süre bekletin Kabın dibinde kum kalmayana dek arada bir suyunu değiştirerek bu şeklide yıkayın Semizotunun yaprakları çok kırılgan olduğundan bu işlem sırasında fazla hırpalamamaya özen gösterin
100 gram taze semizotunda:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 32 Protein 2 gram Karbonhidrat 3 8 gram Kolesterol 0 Yağ 0 4 gram Lif 1 4 gram
MİNERALLER
Fosfor 4 mgr Kalsiyum 40 mgr Demir 0 2 mgr Sodyum 80 mgr Potasyum 45 mgr
VİTAMİNLER
A vitamini 180 IU B1 vitamini 0 04 mgr B2 vitamini 0 03 mgr B6 vitamini 0 03 mgr C vitamini 8 mgr
|
|
|