06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Saklama ve Kurutma İpuçları
Hangi Sebze ve Meyveleri Kurutabilirsiniz?
Elma, şeftali, erik, kayısı, muz, incir, armut ve dut ise en sık kurutulan meyvelerdendir
Patlıcan, biber, domates, mantar, bamya, yeşil fasulye, kereviz, soğan, havuç, nane ve lahana en sık kurutulan sebzelerdendir
Kurutma İşlemi Öncesi Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Öncelikle taze ve kaliteli sebze ve meyveleri seçtiğinizden emin olmalısınız
Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır İnciri ise olgunlaşmış fakat çürümeye yüz tutmamış olanlarından seçmelisiniz
Kurutulacak sebze ya da meyvenin, sap, çekirdek ve yaprak gibi yenilmeyen kısımlarını ayıklamalısınız
Kurutulacak sebzeleri iyice yıkamalı ve temizlemelisiniz
Kurutma işleminden önce meyveleri, limonlu su gibi antioksidan çözelti içerisinde bekletmelisiniz
Meyveler soyulduktan sonra kurutma işlemi öncesinde kararmamaları için limonlu suda bekletmelisiniz
Meyveleri antioksidan çözeltide 30-60 saniye kadar bekletmelisiniz
Kurutulacak malzemeleri 2-3 cm’lik parçalar halinde kesmelisiniz Parçalar ne kadar büyükse kurutma işlemi de o kadar uzun sürer
Kurutma İşlemi
Kurutma işlemini direk hava temasıyla ya da fırınlarda yapabilirsiniz
Doğal olarak kurutmaya bırakılan sebze ve meyvelerin iyi hava akımı alan bir yere bırakılmış olmaları oldukça önemlidir, balkon veya teras olabilir
İdeal kurutma ısısı ideal 50-60 derecedir Daha yüksek ısılar ise gevrek olur, kurutma yapılamaz
Doğal kurutmada sebzeleri gölgede, meyveleri ise direkt güneş ışığı alacak şekilde bırakmalısınız
Doğal kurutma için direkt güneş almayan bir bölgeye tek tek olarak dizdiğiniz sebzeleri zamanla alt üst etmeyi unutmamalısınız
Kurutma Sonrası
Kurutma işleminin başarısını ölçmek için sebzeleri ortadan ikiye kırın Eğer sebze kolayca kırılıyor ve nemli bir alana rastlanmıyorsa işlem başarılıdır
Saklama İpucu
Kurutulmuş meyve ve sebzeleri, hava geçirmeyen kaplarda ve nemsiz ortamlarda saklamalısınız
|
|
|