Konu
:
Ağaç Çilekli Elmasiye Yapılışı - Ağaç Çilekli Elmasiye Nasıl Yapılır
Yalnız Mesajı Göster
Ağaç Çilekli Elmasiye Yapılışı - Ağaç Çilekli Elmasiye Nasıl Yapılır
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ağaç Çilekli Elmasiye Yapılışı - Ağaç Çilekli Elmasiye Nasıl Yapılır
40 gr
jelatin (40 yaprak)
1 kg
su
300 gr
şeker
1 çimdik vanilya
5 yumurtanın beyazı
400 gr
ağaç çileği temiz fakat yıkanmamış
200 gr
krem şanti
1 yaprak jelatin
Jelatinli suyun hazırlanışı:
Jelâtini bol soğuk buzlu suya yaprak yaprak atıp karıştırınız ve 2 saat ıslayınız
Normal su ile ıslarsanız kuvvetinden kaybeder
Eğer ıslamazsanız berrak olmaz ve kokar
İki saat sonra aluminyum olmayan temiz bir tencereye tercihan çelik tencereye elinizle susuz olarak jelâtini çıkarıp üzerine yumurta beyazını dökünüz, sonra ağaç spatula ile karıştırınız
Su, şeker ve vanilyasını da ilâve edip ağır ateşte 5 dakika iyice karıştırdıktan sonra altındaki ateşi kızlandırıp devamlı ağır ağır karıştırarak tam kaynamağa yakın zamana geldimi ateşten alınız
İçinde karıştırdığınız spatulayı çıkarıp 10 dakika dinlendiriniz
Temiz bir peçete veya 3, 4 katlı tülbentten karıştırmadan, üzerinde toplanan yumurta beyazını parçalayıp, bastırmadan yalnız berrak suyu süzünüz
Kremasının hazırlanışı :
1 yaprak jelatini bir saat önceden kendisine göre bol soğuk suda ıslayınız
Sonra sudan çıkarıp küçük bir kaba koyup sıcak suyun içine oturtarak bir dakika bekletip eritiniz
Sonra karıştırarak krem şantiyenin içine ilâve edip krem şantiyeyi vurma teli ile vurup koyulaştırınız
Teli havaya kaldırdığınız zaman telden düşecek kremalar aynı kaptaki kremanın üzerinde top top kalmalıdır
Bu şekilde krema kullanmaya hazırdır
Bardaklara dolduruluşu :
Hazırlamış olduğunuz jelatinli suyu bir soğuk su veya buzlu suyun içine oturtup bir kepçe ile ağır ağır karıştırarak soğutup sudan çıkarınız
Bardakların diplerine ikişer santim jelatinli su koyup buzdolabına koyunuz
5 dakika sonra hafif sertleşince buzluktan çıkarıp bir miktar ağaç çileği koyunuz
Çilek seviyesine kadar biraz jelatinli su koyup tekrar buzdolabına koyunuz
5 dakika sonra çıkarıp tekrar biraz ağaç çileği koyup çilek üst seviyesine kadar jelatinli su koyup tekrar buzdolabına koyunuz
5 dakika sonra bir sıkma torbasına tırtıllı bir düy takıp vurulmuş kremayı bardakların kenarına taşırmadan müsavi şekilde tam ortasına sıkınız
Etrafına biraz ağaç çileği koyunuz
5 dakika buzdolabına koyup sonra bardakların kenarına kremanın seviyesine kadar jelatin doldurunuz
Tekrar 5 dakika buzdolabına koyunuz
Sonra bardakların üzerine kalan ağaç çileklerini ve jelatinli suyu koyup buzdolabında bekletiniz
Arzu ettiğiniz zaman servis yapınız
Not: Krema dikkatli vurulmalıdır
Kıvamını aşarsa yağ olur
Jelatinli su doldururken donabilir
O zaman bir dakika hafif karıştırarak sıcak suyun içine oturtulmalı ve eritilmelidir
Veya jelatinli suyun bir çeyreğini sıcak tutmalı ve donan tenceredeki kısmına biraz ilâve edilerek ayarlanmalıdır
Jelatini karıştırırken çalkalayıp savurmamalı zira üzerinde ve içinde köpükler meydana gelir iyi olmaz
Jelatin ne kadar parlak olursa o kadar makbuldür
Necip Usta
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul