Konu
:
Evde Mayonez Yapımı
Yalnız Mesajı Göster
Evde Mayonez Yapımı
06-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Evde Mayonez Yapımı
Evde Mayonez Yapımı
MALZEMELER
1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı (iyi kalitede)
1 Adet Yumurta
1 Çay kaşığı tuz
1 Çorba kaşığı limon suyu
1 Çorba kaşığı sirke
HAZIRLANIŞI
Mayonez nasıl yapılır bilmiyorsanız, sadece bir yumurta sarısının koskocaman bir bardak ayçiçek yağını emip katılaşması size garip gelebilir
Gerçekten garip
Bir çırpma kabına yumurtanın sarısı konulur
Ama beyazından ayırmak için çok çaba sarfedilmez; biraz beyazından da girsin içine
Çırpma kabında ya da mikserde yağ bulaşığı olmaması çok müühimdir
Mikserle bu yumurta sarısı çırpılmaya başlanır ve mayonezin yapımı bitene kadar çırpılmaya ara verilmez
Yumurta sarısının güzelce çırpıldığına kanaat getirdikten sonra yağdan bir damla damlatılır
(Çırpmaya hiç ara verilmiyor
) Bu yağ yumurta tarafından iyice emildikten sonra yarım çay kaşığı daha yağ ilave edilir
Bu da yumurta tarafından iyice emildikten sonra üst üste 3-4 çay kaşığı yağ ilave edilir
Bu yağ da yumurta tarafından iyice emildikten sonra kalan yağ 3-4 seferde kaba boşaltılır
Her seferinde yağ koyduktan sonra yumurta yağı çekene kadar çırpılır
Eğer yumurta yağı çekmeden yağ ilave ederseniz mayonez kesilir
Süt kesiği gibi bir görünüm olur ve bunu ancak yağ yerine kullanabilirsiniz
Böyle bir durumla karşılaşırsanız baştan deneyin ve bozuk mayonezi yağ niyetine kullanın
Aman dikkat; mikseri ve çırpma kabını hiç yağ kalmayacak şekilde yıkamadan başlamayın; o da kesilir yoksa
Ama bu kesilme işi sizi korkutmasın
Onlarca sefer yaptım, sadece iki kere başıma geldi
İlk başlarda o da
Tüm yağ yumurtaya yedirildikten sonra sirke konur ve biraz çırpılır
Yağ kokusu gidecek, kokusu mayoneze benzeyecektir
Sirke yedirildikten sonra limon suyu konur ve biraz çırpılır
Mayonezin rengi sarıdan beyaza dönecektir
En son olarak da tuzu ilave edin
Tuz da karışınca mikseri artık kapatabilirsiniz
Eğer rengi sizi tatmin etmediyse yumurtayı koyarken beyazından biraz daha fazla karıştırın sarının içine
Yok; yine de olmadı, daha beyaz olsun diyorsanız, içine bir miktar oksijenli su (Hidrojen Peroksit), çamaşır suyu (Sodyum Hipoklorit) veya bir başka beyazlatıcı (mesela ekmeklere sıkça konan Aseton Peroksit)
koymayın
Onları ancak insan sağlığına önem vermeyen hazır gıda üreticileri koyar
Siz tam beyaz olmasa da böyle tüketin
Afiyet olsun
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul